ΜΑΖΙ Εκπαιδευτικών Δωδεκανήσου: Στηρίζουμε τους υγειονομικούς. Προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών

1
96

Μ Α Ζ Ι
Μέτωπο για την Αυτοδιάθεση τη Ζωή και την Ισότητα

Στηρίζουμε τους υγειονομικούς.
Προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών

Η κίνηση εκπαιδευτικών ΜΑΖΙ καταγγέλλει την πρωτοφανή καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και την εξόντωση των πολιτών που συντελείται από την κυβέρνηση με πρόσχημα την υγειονομική κρίση. Οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι οι πρώτοι αποδέκτες της εξοντωτικής και αυταρχικής αυτής πολιτικής. Και ενώ η αναστολή εργασίας των υγειονομικών και η παύση του μισθού τους παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση ως υγειονομικά μέτρα προστασίας, ο αποκλεισμός των υγειονομικών που τελούν υπό αναστολή από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται για τα δεδουλευμένα τους φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση με πρόφαση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας προέβη στο παράνομο και αντισυνταγματικό μέτρο της αναστολής εργασίας «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διατάξεως», καταπατώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο προωθεί την πρωτοφανή ιατρικοποίηση της ανεργίας με προφανή στόχο την επέκταση και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ήδη στον ιδιωτικό τομέα οι απειλές για απολύσεις και οι απομακρύνσεις εργαζομένων που δεν υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα υποστηρίζονται σιωπηρά από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση, εξακολουθώντας την αυθαίρετη και αυταρχική στρατηγική της προχώρησε σε παύση μισθού των υγειονομικών σε αναστολή, παραβιάζοντας τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και αδιαφορώντας για τη νόμιμη διαδικασία κατά την οποία ο εργαζόμενος σε αναστολή δικαιούται το ήμισυ του μισθού του.
Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω αυθαιρεσιών αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τους υγειονομικούς σε αναστολή από το επίδομα που δικαιούνται για τα δεδουλευμένα τους, καταπατώντας ολοφάνερα πλέον τις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλο το προηγούμενο διάστημα της εργασίας τους. Από το επίδομα αυτό αποκλείστηκαν οι υγειονομικοί που τελούν σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δικαιούνται το επίδομα που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα τους έως την 1η Σεπτεμβρίου -ημερομηνία κατά την οποία απομακρύνθηκαν από την εργασία τους.
Με ποια λογική η κυβέρνηση αποφασίζει να μην καταβάλει δεδουλευμένα σε εργαζομένους για υπηρεσίες που ήδη έχουν προσφέρει από 01-01-2021 έως 31-08-2021, και μάλιστα χειροκροτήθηκαν για αυτές από τους συμπολίτες τους;
Για ποιο λόγο εξαιρούνται όσοι τέθηκαν σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν μπορούν να ανταμειφθούν για την εργασία που ήδη πρόσφεραν το προηγούμενο διάστημα;
Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η παράταση της αναστολής μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 που συνοδεύτηκε με την απειλή ότι το πέρας αυτής της προθεσμίας θα σημάνει και την απόλυση των μη συμμορφούμενων. Μία απόλυση που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με ολοφάνερη κατάλυση της νομιμότητας.
Ο αποκλεισμός των υγειονομικών από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται, η παράνομη παύση μισθού που οδηγεί στην εξαθλίωση και οι απειλές για απόλυση αποτελούν σαφείς αποδείξεις ότι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάλυση εργασιακών σχέσεων, η απαξίωση της εργασίας, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η νομιμοποίηση αυθαίρετων απολύσεων, η υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας που αφορά πλέον όχι μόνο τους εργαζομένους σε αυτό, αλλά κυρίως τους πολίτες όλης της χώρας.
Ενώ οι αναστολές υποτίθεται ότι έγιναν για να μην διασπείρεται ο ιός, στην πράξη αποδεικνύεται ότι είχαν καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού αυτή τη στιγμή κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων, λόγω κρουσμάτων σε υγειονομικούς διπλά ή τριπλά εμβολιασμένους.
Ως πολίτες
– καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την έλλειψη ειδικοτήτων, λόγω αναστολής έμπειρων και αξιόλογων επιστημόνων που στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας
– καταγγέλλουμε την υποκριτική και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, αφού πλέον με τις ευλογίες και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ καλούνται οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί που νοσούν από κορωνοϊό να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την πέμπτη ημέρα χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ
– καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την διάλυση του συστήματος υγείας
Οι προφάσεις της κυβέρνησης έχουν καταρρεύσει.
Οι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, όχι μόνο για να αποκατασταθεί μια αδικία που έγινε σε αυτούς, αλλά γιατί τους χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία και ειδικά το σύστημα υγείας που είναι υπό κατάρρευση.
Τα αιτήματα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία του λαού και την ενίσχυση του ΕΣΥ από οποιονδήποτε πολιτικό ή συνδικαλιστικό φορέα είναι υποκριτικά, αν δεν ξεκινούν από το αίτημα της άμεσης επιστροφής στην εργασία τους των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή.
Έχουμε όλοι χρέος ως πολίτες να πολεμήσουμε ενάντια στον ορατό εχθρό, στην ασυδοσία της κυβέρνησης και την σιωπή της αντιπολίτευσης.
Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ενάντια στην παραβίαση εργασιακών σχέσεων και σε μεθοδεύσεις που αφορούν όλους τους εργαζομένους και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Καλούμε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΕΔΗΝ σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Διεκδικούμε:
– την επιστροφή των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή στην
εργασία τους
-την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους
-την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται
-την προστασία της δημόσιας υγείας και της εργασίας των πολιτών
από τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Μ Α Ζ Ι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ