7 Μαρτίου: Μετατίθεται ο επίσημος εορτασμός της Ενσωμάτωσης

17
21881

Μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργο Χατζημάρκο, κατόπιν συνεννόησης με τον γεν. γραμματέα της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαο Μπόνη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, ως ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης ορίζεται η 13η Μαρτίου 2022, ημέρα Κυριακή, καθώς η φετινή επέτειος συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα.
Όπως κάθε χρόνο, στις 7 Μαρτίου, στα Δωδεκάνησα εορτάζεται η ιστορική επέτειος της Ενσωμάτωσης των νησιών μας στον εθνικό κορμό.
Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη Ρόδο, για τα Δωδεκάνησα.
Είναι η μέρα που τα νησιά μας, τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ολοκλήρωσης, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία και ο εορτασμός της επετείου είναι ιδιαίτερα λαμπρός.

Η Δωδεκάνησος γιορτάζει φέτος την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσής της με τη μητέρα Ελλάδα.
Ο λαός της Δωδεκανήσου τιμά τη μνήμη των προγόνων του, που στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησαν αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση και άσβεστη τη φλόγα για λευτεριά και ένωση με την πατρίδα.
Με τους αγώνες και τις θυσίες τους, κατόρθωσαν να αποτινάξουν τον ζυγό και να ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό.
Επειδή φέτος, η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου συμπίπτει χρονικά με την Καθαρά Δευτέρα – με ό, τι αυτό συνεπάγεται, κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί η αργία και ο επίσημος εορτασμός για την 13η Μαρτίου 2022 προκειμένου να κινηθεί η αγορά.

Σημειώνεται ότι η 7η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, καθιερώθηκε ως αργία για τα Δωδεκάνησα αρχικά με το από 11-5-1949 Β. Δ/γμα και στη συνέχεια με το από 10-2-1959 όμοιο, όλα τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

17 ΣΧΟΛΙΑ

  • Που κατάντησες Ελλαδιτσα μου με τους ΝΕΟΈλληνες. Ξεφτίλα ξεφτίλα ΞΕΦΤΙΛΑ.

 1. Αυτό δεν είναι τίποτα.Εδώ είδαμε τους παπάδες να αλλάζουν την ώρα του Χριστός Ανέστη πως θα αλλάξει ο Χατζημαρκος την ενσωμάτωση; Το αλλάζεις που το αλλάζεις κάντε το Δευτέρα 😂😂😂😂😂😂😂. Τουλάχιστον οι παπάδες που άλλαξαν την ανάσταση το έκαναν προς όφελος μας, προλαβαίναμε μετά τις 9 κανα ποτάκι με όλη την άνεση για να ξυπνήσουμε το πρωί να ψήσουμε το αρνί.

 2. Ξεφτίλα να είναι όλα ανοιχτά σχολεία, μπάρ, καφετέριες κτλ και να ακυρώνεις μια παρέλαση που στην ουσία είναι δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς αυτούς που θυσιάστηκαν για να δηλώνουμε σήμερα άθεοι απατριδες και στο βωμό του προοδευτισμού να μας ακυρωνουν προσευχές στα σχολεία παρελάσεις Χριστούγεννα Πάσχα κτλ.. Λες και θα τα κατάφερνες κι αλλιώς αν 400 χρόνια υπό τους Τούρκους δεν είχες κρατήσει την πίστη τα ήθη και τα έθιμα…

 3. κανονικα για να ειναι αργια επρεπε να την ορισετε καθημερινη γιατι πεφτει δευτερα κ οχι κυριακη, εξυπνοι!!!

 4. Εξαιρετικά σπάνια σύμπτωση. Για πρώτη φορά συνέβη το 1949, αλλά όπως αναφέρει το άρθρο, η ενσωμάτωση καθιερώθηκε ως αργία, 2 μήνες αργότερα.
  Ουσιαστικά για πρώτη φορά, συνεορτασμό Καθαρή Δευτέρα και Ενσωμάτωση, είχαμε το 2011.
  Στον αιώνα μας αυτό θα συμβεί πάλι, το 2033, το 2044 και το μακρινό, 2095.

 5. Καλύτερα η αργία και ο επίσημος εορτασμός να μετατεθεί για την 14η Μαρτίου έτσι ώστε να γίνει τριήμερο.😂😉

 6. Κατεβάστε τις τιμές που είναι ανεβασμένες να μην αναγκάζετε ο καταναλωτής να αγοράζει απο το διαδίκτιο.Και αν θέλει κάποιος να αγοράσει και έχει λεφτά δεν περιμένει την αργία.

  • Παγκόσμιο φαινόμενο φίλε,παντού σ όλες τις χώρες τα μαγαζιά κλείνουν,όσα μένουν

   παραμένουν άδεια.Το θέμα των τιμών έχει σχέση με την φορολογία αλλά και τους μισθούς,τα εργατικά.Γιατί νομίζεις ότι γαυγίζουν όλοι που δεν δέχονται κάποια πράγματα?Έτυχε να πάω σε μία πόλη που σπουδάζει η κόρη μου και που έχω επισκεφτεί 35 φορές για να δω συγγενείς.Δεν μπορώ να σου περιγράψω το τι είδα μετά από 2 χρόνια..μου θύμισε την Σταδίου μετά το 2010..Όλα νέκρα ,τα μισά κλειστά.Τυχαίο?
   Να σου πω ότι είμαι τριπλά εμβολιασμένος,αλλά τώρα αρχίζω και …καταλαβαίνω.
   Αφού θες να κλείσουν και να ζες με ντελίβερι ,τι να πω….δεν σκέφτεσαι ότι θα μειωθεί και άλλο η σαιζόν,που με τα all inclusive έβλεπες άνθρωπο στην Κανάρη μετά τις 10 από τέλη Ιουλίου μέχρι τ’ελη Αυγούστου.
   Βρε καλά μας κάνει η TUI..

 7. Μέγιστη ντροπή , τεράστια ασέβεια προς την ιστορία. Τι δηλαδή δεν θα προλαβαίναμε να φάμε την λαγανα; Ξεφτίλα κύριε Περιφερειάρχα. Εάν εμείς έτσι διαχειριζόμαστε την ιστορία μας ….μην γκρινιάζουμε για τις δηλώσεις των Μογγόλων. Ντροπή σας ανθρωπακια

 8. Μόνο ο εμπορικος σύλλογος Ρόδου παίρνει μέρος στις αποφάσεις; Μετά από αυτό τα μαγαζια θα γεμίσουν κοσμο….

 9. Το εμαθε η ντροπη και ντραπηκε. Ακραια προσβολη του περιφερειαρχη και των αυλικων του στην ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ-και ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ