Κάλυμνος: Μεγάλες ζημιές στην περιοχή Σκαλίων και Παλιονήσου από την έντονη καταιγίδα

0
2349

Η καταιγίδα με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στην Κάλυμνο έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή των Σκαλίων και της Παλιονήσου.

Κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου,ενώ μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο πριν την Παλιόνησο. Ο δρόμος προς Παλιόνησο είναι κλειστός

Ζημιές έχουν υποστεί σπίτια από τα φερτά υλικά στα Σκάλια.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε του Μάμα Χαραμαντά είναι ενδεικτικές των ζημιών που έχουν προκληθεί .

Μεγάλες ζημιές στην Παλιόνησο από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση- Απροσπέλαστος ο δρόμος που οδηγεί από τον οικισμό στην παραλία.

Μηχάνημα του Δήμου με τον έμπειρο και αεικίνητο χειριστή του Γιώργο Φουντή επιχειρεί να απομακρύνει τα φερτά υλικά και τους βράχους από το οδικό δίκτυο.

video

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή Σκαλίων και Παλιόνησου

Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις και μεγάλες πέτρες κύλησαν πάνω στο οδόστρωμα του οδικού δικτύου σε διάφορα σημεία.

Κατολίσθηση μεγάλης πέτρας στο οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση στην Κάλυμνο

Στις 11.30 το βράδυ υπήρξε έντονη χαλαζόπτωση στον Πάνορμο και στην ευρύτερη περιοχή.

 

«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στο Υπουργείο Οικονομικών για να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός κρατικής αρωγής για την αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στην Κάλυμνο»

 

Την άμεση ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρατικής Αρωγής για τις φυσικές καταστροφές, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία στην Κάλυμνο, ζήτησε με παρέμβασή του από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται η λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και απαρτίζεται από Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ.

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή, πρέπει να υπάρχει περιφερειακός συντονιστής κρατικής αρωγής, ο οποίος αποτελεί τον μόνιμο σύνδεσμο της περιφερειακής ενότητας με την Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της διαδικασίας εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας της περιφέρειας και τη μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων συγκρότησης των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Στο σχετικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι οι διαδικασίες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για θεομηνίες σε επιχειρήσεις, φορείς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής.

Ο κ. Κόνσολας σε δήλωση του τονίζει:

«Οι ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία στην Κάλυμνο, αποτελούν μια ευκαιρία προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρατικής Αρωγής για να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους».

 

Επικοινωνία Γιάννη Παππά για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κάλυμνο.

Έπειτα από τη χθεσινή σφοδρή κακοκαιρία και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις περιοχές της Καλύμνου, από τον Εμπορειό, τα Σκάλια, την Παλιόνησο, τα Αργινώντα μέχρι και τον Πάνορμο, αλλά ακόμα και τα Βλυχάδια, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ Ιωάννης Παππάς επικοινώνησε με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας  κ. Χ. Στυλιανίδη, τον  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Ευστρατίου, την διοίκηση του Επαρχείου Λέρου-Καλύμνου και την δημοτική αρχή Καλύμνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ήδη συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και γίνεται καταγραφή των ζημιών στους αγρότες του Βαθύ, ώστε να γίνει επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.

Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών η δημοτική αρχή θα κρίνει για την ανάγκη να ζητηθεί  να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, στεκόμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων Καλυμνίων και θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να επανέλθει ξανά το νησί στην κανονικότητα!

Αίτημα του Περιφερειάρχη για την κήρυξη του Δήμου Καλυμνίων σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

 

Με κατεπείγον αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζητά την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυμνίων,  της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, αντιδρώντας άμεσα στο

σχετικό αίτημα του Δήμου.

 

Συγκεκριμένα, στο κατεπείγον έγγραφο του Περιφερειάρχη προς τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Βασίλειο Παπαγεωργίου, αναφέρεται ότι, κατά την 8η και 9η Ιανουαρίου 2022,  εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τον Δήμο Καλυμνίων και από τα οποία προκλήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχείλιση ρεμάτων και εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και καταπτώσεων.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, ολισθήσεις γαιών, υποσκαφές τοίχων αντιστήριξης καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο της v. Καλύμνου προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση σε πολλές περιοχές, καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης και καταστροφές σε οικισμούς του Δήμου Καλυμνίων (καταστροφές οικιών) σε διάφορες θέσεις (Αργινώντα, Σκάλεια, Εμπορειό, Παλιόνησος), θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών.

 

Επειδή, όπως επισημαίνεται στο αίτημα του Περιφερειάρχη, για την αντιμετώπιση της κατάστασης

απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, κρίνεται επιβεβλημένο  να κηρυχθεί ο Δήμος Καλυμνίων της Π.Ε. Καλύμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Ν. Σαντορινιός σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στο νησί της Καλύμνου: Άμεσα να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις και να κηρυχτούν οι περιοχές του νησιού σε έκτακτη ανάγκη

Το νησί της Καλύμνου, από χθες και για ακόμη μια φορά δοκιμάζεται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός άμεσα επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη καθώς και με τον Έπαρχο του νησιού Μουσελλή Μανώλη, ώστε να εκφράσει τη συμπαράστασή του και να ενημερωθεί για την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, περιουσίες αλλά και υποδομές και να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Δήμου και των Υπουργείων πρέπει να σκύψουν πάνω από τον λαό της Καλύμνου και να επισπεύσουν τη διαδικασία αποζημιώσεων, με σκοπό όλοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφές, να μπορέσουν να ξαναχτίσουν ό,τι έχασαν.  Το νησί πρέπει άμεσα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να είναι δυνατή η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και να καλυφθούν οι πληγέντες», τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και κατά την επικοινωνία που είχε ο βουλευτής με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά φαινόμενα κατολισθίσεων και για αυτό είναι παραπάνω από έντονη η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντιμετώπισης κατολισθήσεων, με σκοπό να οχυρωθεί η Κάλυμνος σε αντίστοιχες περιπτώσεις και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. Καμία έκπτωση και καμία καθυστέρηση δεν χωράει στην ανάγκη προστασίας των κατοίκων των νησιών, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ