Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών συνεχίζεται με τα εγκαίνια των νέων ΚΥΤ σε Κω και Λέρο

3
579

«Ν. Σαντορινιός: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών συνεχίζεται με τα εγκαίνια των νέων ΚΥΤ σε Κω και Λέρο»

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Kos TV παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου -σύμφωνα με την οποία τα αιτήματα ασύλου θα μπορούν να υποβληθούν μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πέντε νησιών και Έβρου–, όσο και στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από τις τοπικές κοινωνίες και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. https://www.youtube.com/watch?v=-_omxKGpQZ4

  • Αυτοδιαψεύδονται στην Κυβέρνηση για την απαράδεκτη εγκύκλιο που θα τσουβαλιάζει ανθρώπους στα νησιά

«Η εγκύκλιος που έλαβαν τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας στις 22/11 είναι σαφής: Το σύνολο των αιτήσεων ασύλου στη χώρα μας –οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πολλές-, πρέπει να κατευθύνεται στα ΚΥΤ των 5 νησιών (Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος, Λέσβος) ή στην Ορεστιάδα».

«Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μετατρέψει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τον εξαρχής σχεδιασμό της για την  κατασκευή τεράστιων ΚΥΤ στα νησιά, που δεν δικαιολογούνται σε σχέση με τις παρούσες προσφυγικές ροές (σημ: τις εγκαταστάσεις σε Κω και Λέρο θα εγκαινιάσει το προσεχές Σάββατο ο κ. Μηταράκης). «Καθαρίζει» λοιπόν την ηπειρωτική Ελλάδα από, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταφέροντάς τους στα νησιά σε συνθήκες αποκλεισμού».

«Μετά την κοινή δήλωση, την οποία συνυπέγραψα με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τις αντιδράσεις, η  Κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Από την αρχική άρνηση ότι υπάρχει η εγκύκλιος, τώρα ο κ. Μηταράκης έσπευσε να αλλάξει λίγο τις λέξεις, ανακοινώνοντας ότι αυτό αφορά σε εισελθόντες από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας!»

  • Το προσφυγικό είναι ευρωτουρκική υπόθεση – Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θέλει να γίνει ασπίδα στην κοινωνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Πέραν όμως της εγκυκλίου, το ζήτημα είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και το συνολικό σχέδιό της για τη διαχείριση του προσφυγικού. Παράλληλα βέβαια, η μείωση ροών για την οποία κάνει λόγο, δεν έχει να κάνει με την πολιτική της αλλά με ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην οικονομία και τον λαό της Τουρκίας και τον κ. Ερντογάν να «εξωτερικεύει» τα προβλήματα. 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γείτονα χώρα και δεν ξέρουμε αν και πώς θα τους «αξιοποιήσει» πολιτικά ο Τούρκος Πρόεδρος».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ, το έχουμε πει επανειλημμένως: Το πρόβλημα δεν είναι διμερές, ώστε η λύση να βρίσκεται στη συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας, το ζήτημα πρέπει να είναι ευρω-τουρκικό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βρίσκουν καταφύγιο αυτοί οι άνθρωποι, όμως πρέπει να ενεργοποιηθούν πολιτικές αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Αυτό έγινε στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης. Μετά την μεγάλη προσφυγική κρίση, άρχισε να μειώνεται ο πληθυσμός προσφύγων/μεταναστών στα νησιά, διότι έγιναν μετεγκαταστάσεις, επανενώσεις οικογενειών, κοκ., που σήμερα δεν γίνονται. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει υποσχεθεί ότι θα είναι η «ασπίδα της Ευρώπης», δηλαδή θα κρατάει εδώ τους ανθρώπους. Δε θέλει να γίνει ασπίδα στην κοινωνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Με ακροδεξιούς στους κόλπους της, έρχεται να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό  στην Ευρώπη».

«Ως χώρα πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρώπη αλλά και σε Διεθνείς Οργανισμούς, με όρους Διεθνούς Δικαίου και αλληλεγγύης. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο πώς ασκούμε τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική και στο πώς αντιλαμβανόμαστε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Διότι όταν ζητάμε την εφαρμογή του, θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες και όχι εκείνοι που το παραβιάζουν».

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σαντορινιέ, όταν σε βάζανε μέσο οι συνοριοφύλακες για να τους βολεψεις στο hot spot, δεν είπες όχι!!! Αυτή η πιπίλα με τις αποθήκες ψυχών ξεφτιλιστηκε!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ