Η γη της Παλιονήσου υποδέχτηκε τον 97χρονο Μικέ Μακαρούνα, μια εμβληματική μορφή του απόμακρου οικισμού της Καλύμνου

0
1163

Σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 ,στις 3.00 το απόγευμα, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου στο απόμακρο οικισμό της Παλιονήσου, με τους λιγοστούς κατοίκους, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του 97χρονου Μικέ Μακαρούνα,που έφυγε από τη ζωής χθες Δευτέρα και ακολούθησε η ταφή του στο μικρό κοιμητήριο.

Ο Μικές Μακαρούνας υπήρξε μία εμβληματική μορφή για την περιοχή της Παλιονήσου όπου γεννήθηκε ,μεγάλωσε και έζησε όλα τα χρόνια του. Παντρεμένος με την 91χρονη σήμερα, κυρά Κατερίνα από την Ψέριμο,με τη γλυκύτατη φωνή , πέρασαν 70 χρόνια μαζί και δημιούργησαν μία πολύτεκνη οικογένεια με 6 παιδιά( 4 αγόρια και 2 κορίτσια). Επίσης έχουν 23  εγγόνια και 16 δισέγγονα.

Ο Μικές Μακαρούνας υπήρξε δεινός δύτης-σφουγγαράς με τη χρήση σκανταλόπετρας, με τεράστιες δυνατότητες, βούτηξε για το σκληρό μεροκάματο σε όλες τις θάλασσες της Μεσογείου. Επίσης τιμήθηκε και με βραβείο από το Βασιλικό Ναυτικό ,όπου υπηρέτησε , για τις επιδόσεις του στις καταδύσεις.

Μετά τα σφουγγάρια, για λίγα μόνο χρόνια ασχολήθηκε με την αλιεία και τελικά επέλεξε να ασχοληθεί μέχρι τα βαθιά του γεράματα ως βοσκός. διαθέτοντας πολλές ώρες με την ενασχόληση του με το κοπάδι  με τα αιγοπρόβατα του.

Ο Μικές εκτός από ένας αγωνιστής της ζωής σε δύσκολες συνθήκες, ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αεικίνητος αλλά και γνωστός γλεντζές.

Μάλιστα ο πατέρας του Σκεύος του είχε βγάλει και ένα τετράστιχο:

Αποκριά στην Τέλενδο

και Τυρινή στη Λέρο

Θα ρθεις πίσω βρε Μικέ

ή να ρθω να σε φέρω

Για τις δυνατότητες του Μικέ ως δύτη σφουγγαρά αλλά και για τα γλέντια του, μας μίλησε ο καπετάν Κώστας Πιζάνιας που το συναντήσαμε στην Παλιόνησο που πήγε για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Δείτε το μικρό video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς

πηγή: https://kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ