Ν. Σαντορινιός: Το Κυβερνητικό μπάχαλο με το ΕΡΓΑΝΗ συνεχίζεται: Οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικά επιδόματα λόγω μη εμφάνισης των ενσήμων τους

0
248

Ν. Σαντορινιός: Το Κυβερνητικό μπάχαλο με το ΕΡΓΑΝΗ συνεχίζεται: Οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικά επιδόματα λόγω μη εμφάνισης των ενσήμων τους»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αδυναμία των εργαζομένων να λάβουν παροχές από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω μη εμφάνισης των ενσήμων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προχώρησαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται, παρόλο που έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος, ακόμη δεν εμφανίζονται στο σύστημα τα ένσημα των εργαζομένων οι οποίοι εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής το 2020, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ούτε επιδόματα ασθενείας, ούτε και κάποια άλλη παροχή από τον e- Ε.Φ.Κ.Α. και με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. Τα ίδια προβλήματα αφορούν ακόμα και σε συνταξιοδοτήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή το έτος 2021.

Στην Ερώτηση αναφέρονται οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις  των εκ περιτροπής εργαζομένων, οι οποίοι, δεδομένης και της φύσης της σύμβασής τους, δεν λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό των ενσήμων με τους εργαζόμενους πλήρους εργασίας (δηλαδή 25 ένσημα/μήνα). Ως αποτέλεσμα, η εμφάνιση των ενσήμων μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2020, δεν συνεπάγεται την πλήρωση της προϋπόθεσης των 120 ημερών ασφάλισης για χορήγηση του επιδόματος ασθενείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει άμεσα λύση με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης των ετών 2020 και 2021, προκειμένου να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα λήψης παροχών από τον ΕΦΚΑ, για τους εργαζόμενους.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε ότι «Η αδράνεια της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που, μέσα από τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων. Ζητάμε να σταματήσει η απαξίωσή τους και η Κυβέρνηση να δώσει άμεσα την αυτονόητη λύση».

           

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ