«Ποια η στήριξη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις, όταν τα ποσά του Προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» είναι ως και 100% κατασχόμενα;»

0
40

«Ν. Σαντορινιός:  Ποια είναι η στήριξη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις, όταν τα ποσά του Προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» είναι ως και 100% κατασχόμενα;»

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφορικά με τις παρακρατήσεις οι οποίες επιβάλλονται στα ποσά των δικαιούχων από το Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ.
Περίπου 10.000 επιχειρήσεις αιτήθηκαν επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων Νοτίου Αιγαίου (ΝΗΣΙδΑ), όμως τελικά, σε μια Περιφέρεια που καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό πληττόμενων επιχειρήσεων κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, μόνο οι 3.705 κατάφεραν να προκριθούν για χρηματοδότηση, γεγονός που επέφερε αδιέξοδο ρευστότητας στην πλειοψηφία της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Όπως όμως φαίνεται από τις αιτήσεις έγκρισης, μέσα στην πιο δύσκολη τριπλή κρίση (υγειονομική, οικονομική, κοινωνική) που η πατρίδα μας βίωσε και βιώνει, οι επιδοτήσεις του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ Νοτίου Αιγαίου δεν εξαιρούνται, λόγω ειδικών συνθηκών, από παρακρατήσεις λόγω τυχόν οφειλών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία. Την ώρα δηλαδή που ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες, εξαιτίας της πανδημίας, είναι αντιμέτωπες με ποικίλα χρέη (προμηθευτές, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, εργαζομένους, κα) και δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα ρευστότητας για να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους, η Κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει επιδοτήσεις, που τελικά είναι δώρα- άδωρα, αφού στο τέλος παρακρατούνται από τους οφειλέτες.
Και σα να μην έφτανε αυτό, πολλές είναι οι σχετικές καταγγελίες επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που μαρτυρούν ότι αν και στις αποφάσεις έγκρισης αναφέρεται πως «…το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής…», εντούτοις ο ΕΦΚΑ παρακρατεί το σύνολο των χρεών προς τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά ΑΦΜ, αφήνοντας τελικά τους δικαιούχους, με μηδέν χρήματα στο λογαριασμό τους και μηδενικές προοπτικές επανάκαμψης.
Οι δύο Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να άρουν την εφαρμογή διατάξεων περί παρακράτησης των ποσών υπέρ χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, από τα περιφερειακά προγράμματα επιδοτήσεων. Παράλληλα, αιτούνται να υπάρξει επανάληψη των εν λόγω προγραμμάτων, με σκοπό την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά με πιο ρεαλιστικούς όρους, χωρίς παρακρατήσεις και με αυξημένους προϋπολογισμούς, έτσι ώστε πράγματι να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Τέλος, όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται καθαρές, γενναίες και άμεσες ενέσεις ρευστότητας. Ενώ ο σκοπός, θεωρητικά, των συγκεκριμένων περιφερειακών προγραμμάτων ήταν η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι Κυβέρνηση και Περιφέρεια έδωσαν φρούδες ελπίδες. Τα ως και 100% κατασχόμενα ποσά του «ΝΗΣΙδΑ» και οι λίγοι δικαιούχοι, εντείνουν την ανασφάλεια των επιχειρηματιών οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα ρευστότητας για να επανακάμψουν.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ