Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού – «μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν»

14
633

«Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού»

«Ν. Σαντορινιός: Στα τραπέζια των μαγαζιών εστίασης, μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν»

Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω (ΣΕΠΕΚΩ), και τον βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριο Σαντορινιό, για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης στο νησί. 

Από το Δ.Σ. του ΣΕΠΕΚΩ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Μανιάς, ο Γραμματέας κ. Γιώργος Σεγραίδος και τα Μέλη κα. Κατερίνα Γεωργαντή, κ. Στέλιος Δρόσος, κ. Παναγιώτης Σκουφεζής και κ. Αχμέτ Χατζησουλεϊμάν. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καβαδάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω, κ. Νεκτάριος Γεωργαντής.

Μπροστά σε μια καθηλωτική πραγματικότητα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης της χώρας, οι εστιάτορες της Κω τόνισαν στον βουλευτή, και τους εκπροσώπους των τοπικών Οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν κλειδώσει την πόρτα επί σειρά μηνών, αφήνοντας αναγκαστικά εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, σε απόγνωση, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την συσσώρευση των εκκρεμών υποχρεώσεων.

Η εποχική λειτουργία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, σε ένα νησί που βασίζεται στην τουριστική οικονομία, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή κρατική στήριξη και την αβεβαιότητα για το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν, επιτείνουν την κατάσταση δραματικά.

«Σε τέτοιες συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να είσαι ‘εξαμηνίτης’, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα προβλήματα της εποχικότητας και νησιωτικότητας.»

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΠΕΚΩ αναφέρθηκαν αναλυτικά σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, που διατρέχουν τον κλάδο τους από την αρχή της πανδημίας, καθώς και άλλων που προκύπτουν ενώ το lockdown συνεχίζεται. Οι ίδιοι έδωσαν έμφαση στην αδυναμία πρόσβασής τους σε αναγκαίο κεφάλαιο ρευστότητας, εφόσον ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν οικονομική ζημία, δεν μπορούν να αντλήσουν τραπεζικό δανεισμό, και δήλωσαν ότι πρέπει να μπει ένα αξιοκρατικό πλαίσιο ρεαλιστικών κριτηρίων σε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, όπως το «Νησίδα», χωρίς άλλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις ή δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, η αγορά αδυνατεί να ξανανοίξει με ασφάλεια και η τοπική οικονομία ολοένα θα βουλιάζει στην ύφεση.

Παράλληλα, η αποσπασματική επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει ελάχιστα από τα χρέη τους ενώ οι ίδιοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στο ζήτημα της υποχρεωτικής και καθολικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) και δημοτικών τελών. Προβληματισμός εκφράστηκε, επίσης, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, την προστασία κατοίκων και επισκεπτών και την σκληρή ανταγωνιστικότητα που πιθανό να προκύψει με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τη νέα ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω για την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης και το ΣΕΠΕΚΩ για την παρουσία του σε έναν γόνιμο διάλογο, και παρουσίασε συνοπτικά τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και τις δικές του παρεμβάσεις, για την στήριξη της μικρομεσαίας και εποχικής επιχειρηματικότητας.

Δυστυχώς, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στα τραπέζια των μαγαζιών της εστίασης μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν. Η κυβέρνηση δεν ακούει ούτε εμάς ούτε εσάς, τους ανθρώπους που έμπρακτα στηρίζουν την εθνική οικονομία και τον τουρισμό. Συνεχίζει την τακτική της στήριξης «με το σταγονόμετρο, αντί να προβεί σε γενναίες ενισχύσεις, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής και με τη βοήθεια των αναξιοποίητων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Αντί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο, αντί να συγκροτήσει ένα σχέδιο-σεισάχθεια για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οδηγεί επιχειρηματίες και εργαζόμενους στα νησιά μας στα όρια της επιβίωσης, με αποτυχημένα ημίμετρα. Την ίδια στιγμή, για τη νέα τουριστική περίοδο φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προετοιμασία».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κόσμο της εποχικότητας και της νησιωτικότητας και οι επόμενες παρεμβάσεις μου θα συμπεριλάβουν σημαντικά στοιχεία που μου παρουσίασαν οι άνθρωποι της εστίασης της Κω».

 

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποιός ήταν ο σκοπός αυτής της τηλεδιάσκεψης; Τα προβλήματα είναι γνωστά και ο Σύριζα ανίσχυρος. Εκτός και αν υπόσχεται ότι μόλις αναλάβει την κυβέρνηση θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα με ένα άρθρο και ένα νόμο.

  • Το να μιλάς με κάποιον που σου έβαλε προκαταβολή φόρου για του χρόνου,μάλλον κάτι δεν κανείς Καλα.Στον έβαλε και τώρα λέει μαζί σου να μην τον πληρώσεις .Η παράνοια στο μεγαλείο της.

 2. Δυστηχος αυτη ειναι πραγματικότητα για όλους τους τομείς της τουριστικης αγοράς και η βοήθεια της κυβέρνησης είναι ανεπαρκης. Μόνο χρέη θα μεινουν θα χαθούν οι επιχειρήσεις

 3. Φωτογραφικές διατάξεις για τον Κουφοντίνα:
  1️⃣ν 4422/15 (άρθρα 43-44) που του δώσε τη δυνατότητα για άδεια στα 15 έτη κράτησης.
  2️⃣ο ν 4356/15 για μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές.
  3️⃣νέος ΠΚ (2019) για υπό όρους απόλυσή του τον Σεπτέμβρη του 21.
  Αυτά περί Κράτους Δικαίου σύντροφοι.

 4. ΔΩΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
  ΔΩΣΕ ΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ.

 5. Σαντορινιε είπαμε.Ο Μητσοτάκης έφερε την πανδημία.Σωστά;Ποια χώρα είπαμε έδωσε περισσότερα στην εστίαση;Όσοι δεν πήραν αυτοί και το πρωσοπικο τους ήταν επειδή είχαν αδήλωτα έσοδα και προσωπικό.Αλήθεια ποιος αύξησε τον ΦΠΑ είπατε;Σταματήστε πια τα καραγκιοζιλίκια…..

 6. Αντε σπαστε κανενα μαγαζι για τον Κουφοντινα και αφηστε τις συσκεψεις.Σε αυτο ειστε καλοι και βοηθατε την οικονομια,Εχω και μια απορια.Προς Συριζα,ΚΚΕ και αλλες προοδευτικες δυναμεις.Δηλαδη οποιος κρατουμενος κανει απεργεια θα του κανουμε τι χαρη;Δολοφονος,εμπορος ναρκωτικων,βιαστης;Αυτο λετε;Απο την αλλη αν η Χ.Α που δηλωνουν και αυτοι πολιτικοι κρατουμενοι,αν κανουν απεργεια θα ειστε διπλα τους να περνουν αδειες και να μεταφερθουν κοντα στο σπιτι τους;Ειλικρινα τωρα θελω απαντηση…….που στο κατω κατω αυτοι δεν ειναι δολοφονοι .

 7. Σφυρίζεοι αντε να βγάλετε καμία ανακοίνωση για τον σύντροφο κουφόντινα ξευτηλες με αυτά στο 3 της 100 ξευτηλες!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.