Ομιλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη
στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Τουρισμό, τις θέσεις για την επανεκκίνησή του, τα αιτήματα των επιχειρηματιών τουρισμού, τον καταδυτικό τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης έλαβε το λόγο κατά την χθεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού θέτοντας μεταξύ άλλων τα αιτήματα των επιχειρηματιών του τουρισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση και τη λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου αλλά και την επαναλειτουργία Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο. Τέλος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την εφαρμογή νόμου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο :
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου προϊόντος προέρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος συμμετέχει σημαντικά στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιφερείας. Το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στο ακαθάριστο προϊόν των νησιών μας είναι δραματικά μεγαλύτερο.
Σήμερα με την ευκαιρία της συζήτησης ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τον τουρισμό μας, ως βουλευτής προερχόμενος από την πρωτοπόρο του Ελληνικού Τουρισμού Ρόδο, τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας την Κω και από τα υπόλοιπα νησιά διαμάντια της Δωδεκανήσου που κάνουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ακόμα πιο ελκυστική, θα ήθελα να εστιάσω και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν επικαιρικά και με τη φάση που διανύουμε. Δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι μια πραγματικότητα άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητα, την επιχειρηματικότητα και γενικότερα τον πολιτισμό, αλλά το κυριότερο είναι για τη χώρα μας ένα σπουδαίο και ζωτικής σημασίας οικοσύστημα.
Ο τουρισμός ήταν η παραγωγική διαδικασία που κρατούσε όρθια τη χώρα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετούς κρίσης. Που έφερε συνάλλαγμα και πόρους. Σήμερα όμως είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο και είναι ο τομέας που πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά, αλλά και με όραμα και προοπτική.
Ας μην ξεχνάμε ότι βασική έννοια ταυτισμένη με τον τουρισμό, είναι η χαλάρωση του ανθρώπου. Και αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει όσο διαρκεί ο κίνδυνος από τον ιό. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Έτσι αν και το δικό μας καλοκαίρι, το ελληνικό καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίας δεν ευνοούν τον ιό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων αλλά και της περαιτέρω θωράκισης του υγειονομικού μας συστήματος. Τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.
Μπορούμε και πρέπει να έχουμε σωστή οργάνωση υποδοχής εκείνων που θέλουν να επισκεφθούν μια χώρα που κράτησε μέσα στην κρίση, που προκάλεσε η πανδημία και σήμερα είναι καλύτερα από κάθε άλλη να υποδεχθεί με τους όρους αυτούς όλους εκείνους που θα θελήσουν και θα μπορούν να γευτούν τη μοναδικότητα και τις σαγήνες τις χώρας μας.
Ειδικά η Ρόδος και η Κως μπορεί να μην διαθέτουν νοσοκομεία αναφοράς, αλλά είναι περιοχές καθαρές και πιστεύω ότι με τις απαραίτητες προφυλάξεις και πρωτόκολλα πρέπει και μπορεί να ανοίξουν την αγορά της Γερμανίας , με τις περιοχές της πρώτης φάσης, για τα τσάρτερ και που κατά την προσωπική μου άποψη θα κρατήσουν ζωντανό το τουριστικό οικοδόμημα.
Τα βήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ενθαρρυντικά. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Με τη συσσωρευμένη μάλιστα εμπειρία, ίσως να ήταν χρήσιμο και ο ορισμός μιας ομάδας ειδικών για τη διαχείριση της κρίσης ειδικά στο κομμάτι του τουρισμό . Μιας επιτροπής που θα καλύπτει όλο το φάσμα του τουριστικού φαινομένου και από υγειονομικής αλλά και οικονομικής και επιχειρηματικής άποψης.
Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων αλλά τολμώ να πω και την εξέταση για ενίσχυσή τους. Τα καίρια κατά την άποψή μου σημεία που πρέπει να προσεχθούν αφορούν την εξέταση των ακολούθων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στα ξενοδοχεία, την προσφυγή σε νέο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο με ονομαστικοποίηση των δαπανών , επιδότηση του επιτοκίου και περαιτέρω αναστολή στην πληρωμή των επιταγών. Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να καταθέσω επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων της Ρόδου με εξειδίκευση των θεμάτων αυτών.
Ο τουρισμός – η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας – δέχεται καίριο πλήγμα από μία πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα πανδημική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτονόητη η ανάγκη στήριξης της νησιωτικής Ελλάδας, η οποία δοκιμάζεται διπλά, πρώτα με την μεταναστευτική κρίση και τώρα με μία κρίση από την πανδημία. Η καθοριστική αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και η άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αντανακλούν προς το εξωτερικό την εικόνα οργάνωσης και ευθύνης που πλέον επικρατεί στο εσωτερικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η χώρα μας – σε αντίθεση με το παρελθόν – εισέπραξε επαίνους και διθυραμβικά σχόλια στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα, έτσι, διεκδικεί με αξιώσεις σημαντικό ποσοστό της φετινής τουριστικής κίνησης, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Πρέπει όμως και θα είναι γενναία έτοιμη για την επόμενη χρονιά.
Με το ΝΣ εισάγεται ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό με ταυτόχρονη άρση παρωχημένων γραφειοκρατικών εμποδίων. Η χώρα μας, και ιδίως οι νησιωτικές περιοχές, διαθέτουν μοναδικό υποθαλάσσιο πλούτο που πλέον γίνεται προσβάσιμος στους επισκέπτες, με ταυτόχρονη πρόβλεψη προστατευτικών δικλείδων σε ό,τι αφορά τα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν ισχυρότατο συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ προσθέτουν ένα ακόμη σημείο ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου της χώρας. Εξίσου σημαντικές και καινοτόμες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική εκμετάλλευση των ναυαγίων, με ταυτόχρονη πρόβλεψη αυστηρών ρυθμίσεων για την προστασία τους.
Το νομοθέτημα προσεγγίζει παράλληλα και άλλες, σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, εισάγοντας για πρώτη φορά ρυθμιστικό πλαίσιο για μία εναλλακτική μορφή κάμπινγκ [GLAMPING] που συνδυάζει τις ανέσεις μίας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με την διαμονή στη φύση.
Επιθυμώ τέλος να εξάρω ουσιαστικά την απόφαση για κατάθεση νομοσχεδίου για την τουριστική εκπαίδευση αλλά και την απόφαση επαναλειτουργίας της Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο. Μιας σχολής που από τη δεκαετία του 50, που πρωτολειτούργησε, βοήθησε τα μέγιστα την τουριστική ανάπτυξη, Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου έχει δώσει σημαντικά στελέχη στο διεθνή τουρισμό. Αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί και συνάμα είναι υποχρέωσή μας να ανακόψουμε και την απαξίωση των κτιριακών υποδομών αυτής της σχολής που είναι στολίδι, υψίστης ιστορικής αξίας για τον τόπο μας. Πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι και στο κομμάτι αυτό θα τα καταφέρουμε.
Θέλω να κλείσω τονίζοντας ότι με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται πολλαπλό όφελος, καθώς ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία θέσεων εργασίας, επιδιώκεται χρονική διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, ενώ με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προσελκύονται τουρίστες υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Και με τις σκέψεις αυτές δηλώνω ότι υπερψηφίζω το νομοσχέδιο .