π. Λουκάς (απάντηση στο άρθρο Ν. Μυλωνά): Οι ενέργειες αποκατάστασης στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αμνού του Θεού

3
704

Αξιότιμε  κ. Διευθυντά

 

Στην έγκριτη ιστοσελίδα  σας , δημοσιεύτηκε  την  12ην Απριλίου 2020, άρθρο με υπογράφοντα τον κ. Νικόλαο  Μυλωνά ,με τίτλο <<Τρίτο Σιωπηλό Πάσχα των Καθολικών της Κω>> το οποίο αναφέρεται στον  Ιερό  Καθολικό Ναό του  Αμνού του Θεού  <<Παρεκκλήσι  του Τιμίου Σταυρού>> που βρίσκεται  εντός  του Καθολικού Κοιμητηρίου , στην περιοχή Αναπαύσεως  , του  Δήμου Κω.

Με  την παρούσα  επιστολή  μας , επιθυμούμε να  πληροφορήσουμε  τους  αξιότιμους  αναγνώστες  σας  και  τον συντάκτη  του άρθρου, για το σύνολο των ενεργειών   αποκατάστασης ζημιών του εν λόγω Ιερού Ναού, έτσι  ώστε,  να μην δημιουργούνται  στο ευρύ  κοινό σας,  εσφαλμένες  εντυπώσεις και  συμπεράσματα , που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, συνεπεία  ελλιπούς πληροφόρησης .

Ο εν  λόγω  Ιερός Ναός κατασκευάστηκε το έτος  1935 και  αποτελεί ιστορικό μνημείο, που υπέστη όπως  και  πολλοί ναοί και μνημεία σοβαρές  ζημιές  από τον  ισχυρό σεισμό , που έπληξε  το νησί της  Κω , την 1ης Ιουλίου  του  έτους 2017 .

Όταν  κατέστη δυνατή η πρόσβαση  μας  στον ναό, εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί μας , συνέταξαν στατική μελέτη  σχετικά με  τις  παραμέτρους αποτίμησης ζημιών,  ανασχεδιασμού και τις προτεινόμενες  επεμβάσεις , έτσι  ώστε  να διασφαλιστεί η στατική ασφάλεια του ναού και ανθεκτικότητά  του, σε  παρόμοιες  καταστάσεις,  φυσικών καταστροφών. Παράλληλα συνετάγη Τεχνική Εκθεση  Αποκατάστασης του Ιερού Ναού και των παραρτημάτων του , με σκοπό την  επαναφορά του  μνημείου στην πρότερη κατάσταση ,με  σεβασμό στην αρχιτεκτονική του μορφή .

Οι  εν λόγω μελέτες  εγκρίθηκαν από τις  αρμόδιες  υπηρεσίες, ήτοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Διεύθυνση  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Δωδεκανήσου και την Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και Τεχνικών έργων  Δωδεκανήσου , στην συνέχεια  δε  τον Οκτώβριο του έτους  2018 , κατατέθηκε  σχετική αίτηση  ενώπιον του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενώπιον του  τμήματος  Γενικής  Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών , με έδρα  την Αθήνα και τον Ιούλιο  του  έτους  2019,  μετά  από  αυτοψίες  που  διενεργήθηκαν  από το Ειδικό Κλιμάκιο Μηχανικών  του Υπουργείου που ήλθε  στην Κώ  από την Αθήνα , εκδόθηκε η άδεια  Επισκευής  Σεισμοπλείκτου Κτιρίου, με  χορήγηση  στεγαστικής συνδρομής  και κάλυψη του  υπολοίπου προϋπολογισμού, εξ ΄ ιδίων πόρων.

Ολες  οι μελέτες και εγκρίσεις έχουν κοινοποιηθεί στην Πολεοδομία του Δήμου Κω και στο Αρχαιολογικό Γραφείο Κω και σήμερα  βρισκόμαστε  στο στάδιο της  ανάθεσης  του έργου  στον ανάδοχο  εργολάβο , για  την άμεση έναρξη  των  εργασιών αποκατάστασης .

Συνεπώς  το ατυχές  συμπέρασμα <<φαίνεται  ο ναός Santa Croce….ξεχάστηκε >> δεν  ανταποκρίνεται  στην  πραγματικότητα , ο δε συντάκτης του άρθρου,  εάν  είχε απευθυνθεί  σε  εμάς  η  σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια  υπηρεσία , θα  είχε  συλλέξει  τις σωστές πληροφορίες .

Οσον  αφορά  τις  Θρησκευτικές  τελετές του Πάσχα και  των Χριστουγέννων ( εκτός  του φετινού Πάσχα λόγω  της  πανδημίας ) αλλά και  όλα τα εκκλησιαστικά μυστήρια, τελούνται ανελλιπώς και σε  σταθερή βάση μετά  τον σεισμό του έτους 2017 , καθ’ όλη την διάρκεια  του έτους,  από  Φραγκισκανούς πατέρες της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων, οι οποίοι υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή της Ρόδου , σε  ειδικά  διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο με υπόστεγο , εντός  του αύλειου χώρου της  εκκλησίας, αφού  το κτίριο  του ναού κρίθηκε μη προσβάσιμο  από το Υπουργείο και απαγορεύεται  ρητά η είσοδος , προς  αποφυγήν ατυχημάτων  .

Με  την ευκαιρία του εορτασμού του Ορθοδόξου Πάσχα και για όλους  τους  πιστούς στον κόσμο, η ανάσταση του Θεανθρώπου είναι πάντα το λίκνο του ανεσπέρου φωτός, το οποίο πρέπει να μας οδηγεί στις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης,  αφού η σταύρωση και η ανάσταση του Κυρίου είναι η απαράμιλλη εφαρμογή στην πράξη της αρχής «αγαπήσεις τον πλησίον σου, ως σεαυτόν».

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτές τις δύσκολες μέρες, που  ο Άνθρωπος δοκιμάζεται σκληρά, σ΄ ολόκληρο τον Πλανήτη , από την πανδημία.

Μέσα λοιπόν στον ζόφο των ημερών, ας εστιάσουμε στις  πραγματικές  αξίες , την αλληλοστήριξη και αλληλοβοήθεια, μεταδίδοντας την αλληλεγγύη, που μετατρέπεται ουσιαστικά σε συλλογική προσπάθεια προσφοράς  βοήθειας αλλά και προάσπισης όσων βρίσκονται σε ανάγκη.

Καλή Ανάσταση σε όλους .

 

Με  ευλογίες  Θεού

 

Ο  Γενικός  Αρχιερατικός Επίτροπος

Της  Καθολικής Αρχιεπισκοπής  Ρόδου

 

Πατήρ  Λουκάς

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άγιε Πατέρα μην στεναχωριέστε….!ειναι τακτική του ξερόλα…!ποτε δεν διασταυρώνει…Εκφραζει μια χούφτα οικολόγων αριστερών που είναι ανύπαρκτοι στα τοπικά πράγματα και απλα κατηγορούν χωρίς να διασταυρώνουν την αλήθεια!Γι αυτό είναι αποκρουστικοι και πάντα μόνοι…..!

  2. ΤΟ ΝΙΚΟΛΑΚΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΑΙΔΙ, ΟΝΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ Η ΑΛΛΩΝ. ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΨΗΦΟΘΗΡΗΣΕΙ , ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑΥΤΟΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ ΣΥ ΒΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΑΣ ΡΩΤΟΥΣΕΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ΛΑΟΣ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΛΕΕΙ: ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ, ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ;;;;;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ