Δράσεις της Αστικής Εταιρείας κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019

0
447

H Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”/Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, η οποία    εδρεύει εις την Κω και δραστηριοποιείται εις το νησί της Κω και εις το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου, συνεχίζει να προσφέρη ολοκληρωμένα προγράμματα προς γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, στρατευμένους, καθώς και εις την ευρύτερη κοινότητα.

Στόχος των δράσεων είναι η ενίσχυσις των παραγόντων οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον υγιή τρόπο ζωής και η ευαισθητοποίησις όλων, μέσω έγκυρης, επιστημονικής πληροφορήσεως επί θεμάτων διαπροσωπικών, οικογενειακών σχέσεων, και πρόληψης, εναντίον  κάθε είδους εξαρτήσεως.

Ακολουθεί παρουσίασις των δράσεων της Αστικής Εταιρείας κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019      

 • ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

Διαβαθμισμένες αναλόγως της ηλικίας των παιδιών: Γονείς με παιδιά εις το Δημοτικό-Γονείς με παιδιά εις την εφηβείαν.

Με την συνεργασίαν Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Διευθύνσεων των σχολείων οργανώθηκαν και λειτουργούν:

1 ομάδα με 20 γονείς στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω

1 ομάδα με 15 γονείς στο 1ο Γυμνάσιο Κω

Ο κύκλος της Σχολής Γονέων περιλαμβάνει 7 δίωρες συναντήσεις με στόχο την ενθάρρυνσιν των γονέων εις το δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών, καθώς και την  ενημέρωσίς τους σε νέους τρόπους αντιμετωπίσεως συγκρούσεων και δυσκολιών εντός της οικογενείας, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο δια την υγιή   ανάπτυξιν των παιδιών.

 

 

 • ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΠΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
 • 1 Ομάδα ενδυναμώσεως εις το Νοσοκομείο της Κω όπου συμμετέχουν 12 άτομα από το Νοσηλευτικό και Διοικητικό Προσωπικό.
 • 1 Ομάδα ενδυναμώσεως 14 ατόμων εις το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων).
 • 1 Ομάδα ενδυναμώσεως εκπαιδευτικών εις το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω.

Συμμετέχουν 13 Εκπαιδευτικοί.

Οι ομάδες αυτές έχουν βιωματικό χαρακτήρα και στοχεύουν εις την ανάδειξιν και αξιοποίησιν των θετικών, δημιουργικών και παραγωγικών δεξιοτήτων και μηχανισμών, καθώς και εις την διερεύνησιν της ψυχοδυναμικής των επαγγελματικών σχέσεων.

 

 • ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1oυ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩ

Τα Eπιστημονικά Στελέχη πραγματοποιούν βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις με θέμα: «την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», εντός των  πλαισίων του βασικού ωρολογίου σχολικού προγράμματος,   εις τους μαθητές της Α΄ τάξεως του 1ο Γυμνασίου Κω. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και  εις άλλες τάξεις καθώς και εις άλλα σχολεία με ενδεικτική θεματολογία την χρήσιν καπνού και αλκοόλ από νέους, τις εξαρτήσεις εις τη ζωή μας, τον σχολικό εκφοβισμό και την ασφαλή χρήσιν  του διαδικτύου.

 • ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΚΩ.

Ολοκληρώθηκαν 2 ομάδες παιδιών, 5 συναντήσεων η κάθε μία,  εντός του βασικού ωρολογίου σχολικού προγράμματος, εις το 3ο  Νηπιαγωγείο Πόλεως Κω.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν  ως στόχο, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια, να  βοηθήσουν εις την κοινωνικο-συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

 

 • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Στόχος των ομιλιών και εκδηλώσεων είναι η ενημέρωσις διά την πρόληψη χρήσεως  ουσιών και την προαγωγή ψυχικής  υγείας,  απευθύνονται δε τόσο προς συγκεκριμένες ομάδες – στόχους, όσο  και προς την ευρύτερη κοινότητα

Αναλυτικώς αναφέρουμε :

 

 1. Συμμετοχή εις το βιωματικό σεμινάριο του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Επιστημονικού Δ/ντού με τίτλο εισηγήσεως: «Ψυχική Υγεία: Αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενή από την κοινότητα – Δομές Φροντίδας ψυχικά ασθενών» και Επιστημονικού Στελέχους με τίτλο εισηγήσεως: «Πρόληψη κατά των ουσιών εξάρτησεως – Συμβουλευτική και Υποστήριξις Ατόμων και Οικογενειών».
 2. Συμμετοχή του Επιστημονικού Δ/ντού με τίτλο εισηγήσεως: «Πολιτισμός και ανθρώπινη φύσις» εις τη 12η Πανελλήνια Συνάντησι Φορέων Πρόληψης εις το Ηράκλειο Κρήτης.

 

 1. Η Αστική Εταιρεία με την συνεργασία του Συλλόγου Πολυτέκνων Κω- Νισύρου, διοργάνωσε εκδήλωσιν με ομιλήτρια την Παιδίατρο κα Αικατερίνη Κατσοτούρχη, εις την Πνευματικήν Εστίαν της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, με θέμα: «Ορθόδοξη Ελληνική Οικογένεια, σχέσεις μέσα στην Οικογένεια και Υπογεννητικότητα», με συντονιστή τον Επιστημονικό Δ/ντή της Αστικής Εταιρείας.

 

 1. Συμμετοχή Επιστημονικού Στελέχους, μετά από αίτημα του Διευθυντού του 2ου Λυκείου Κω και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, εις την ομάδα εργασίας  μαθητών της Α΄ Λυκείου, με θέμα: «Εφηβεία και Εξαρτήσεις».

 

 • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 

Η Αστική Εταιρεία συνεχίζει να δέχεται αιτήματα βοήθειας και να παρέχη συμβουλευτικές-υποστηρικτικές υπηρεσίες, δια την αντιμετώπισιν προσωπικών, διαπροσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.

 

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΣΤΙΑ»

Η Αστική Εταιρεία, με την ευλογία και συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω, οργάνωσε και υλοποίησε το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», το οποίον αφορά την οικογενειακή ζωή, τις τελετές και  τελετουργίες, την φιλοσοφία της κουζίνας και  την οικιακήν οικονομίαν.

Οι δράσεις του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019  με επιτυχία με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Κω.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί  το 2020 μετά από αίτημα συνεργασίας και άλλων σχολείων.

 

 

 

Εκ της Γραμματείας

Της Αστικής Εταιρείας “Ιπποκράτης”/

Kέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και

Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ