Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στον ΙΝ Νέας Αλικαρνασσού Κω

0
9418


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη το πρωί ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής της Ανακομιδής του Ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον πανηγυρίζοντα για δεύτερη φορά φέτος (μιας και πέρσι έγιναν τα Θυρανοίξιά του) ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας με συλλειτουργούς τον Γεν. Αρχιερατικό της ΙΜ Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της ΙΜ π. Ιωακείμ  (ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερόμενος στα Άγια λείψανα. και την αγιαστική χάρη εκφράζεται σε αυτά είτε με αφθαρσία, είτε με μυροβλησησία, είτε με ευωδία, για την οποία κάνει λόγο η Αγία Γραφή (Β’ Κορ. β’ 15. Πρβλ. Ησ. ξστ’ 14) και επιτελεί θαύματα (Δ/Β’ Βασιλ. ιγ’ 20-21). Η ίδια χάρη μεταδίδεται στα αντικείμενα, τα οποία έρχονται σε επαφή με το σώμα των αγίων, με αποτέλεσμα τη θαυματουργία), ο εφημέριος του ΙΝ π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και οι Ιερείς: π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός και π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.

Επίσης στο Ιερό βήμα βρέθηκε συμπροσευχόμενος και ο συντοπίτης Στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Καμπούρογλου ο οποίος βρίσκεται στο νησί για ολιγοήμερες διακοπές.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Νικόλαο Ματσούκα, Δημήτρης Τανάγρας, Μιχάλης Ανδρέου και Γ. Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σύλλογο Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος» (ζώντες και τεθνεώτες) ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αλέκο Μαρκόγλου και όλα τα μέλη του συλλόγου για την προσφορά τους, τον μηχανικό του έργου Άρχοντα του Πατριαρχείου Θεοδόση Βαρκά, τον π. Αναστάσιο και την πολύ δραστήρια εκκλησιαστική του επιτροπή, και όλους τους παριστάμενους μεταξύ των οποίων: ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απογόνων παλαιών πολεμιστών, Ματθαίος Καζαμίας, ο Ανδρέας Χατζημιχαήλ κ.α.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πως επικράτησε να ονομάζεται από την λαογραφία η εορτή αυτή «Του Αη Γιώργη του μεθυστή» καθώς στην Κρήτη, την Κάρπαθο και αλλού συνήθιζαν να ανοίγουν τα βαρέλια με το νέο κρασί αυτή την ημέρα συνδέοντά το έθιμο με την εορτή του Αγίου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ