Παράκληση με τον Σεβασμιώτατο και τις Νιαμερίτισσες στην Παναγία Σπηλιανή Νισύρου

0
7089


Στην Νίσυρο μετέβη σήμερα για να ψάλει την Ιερά Παράκληση του Δεκαπενταύγουστου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι, μια εβδομάδα πριν την εορτή της.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιερατικός επίτροπος Νισύρου Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Καλλιστής, οι Ιεροψάλτες του ναού αλλά και πολλές κυρίες από τις «εννιαμερίτισσες» που κατά το έθιμο* παραμένουν από την εορτή της Μεταμόρφωσης μέχρι την εορτή της Παναγίας στα κελλιά της μονής και διακονούν την Παναγία.

Νιάμερο

Ρο πανηγύρι της Παναγιάς της Σπηλιανής το Δεκαπενταύγουστο είναι το πιο γνωστό έθιμο του νησιού. Νιάμερο ονομάζεται η περίοδος από τις 6 μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τότε, οι Εννιαμερίτισσες, γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν 9 μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, προσφέροντας διάφορες εργασίες για την καθαριότητα και την προετοιμασία του μοναστηριού κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, συγκεντρώνονται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγιάς της Σπηλιανής και για 8 ημερόνυχτα ακολουθούν τη δική τους τελετουργία, που είναι παράλληλη με την επίσημη εκκλησιαστική, όπου εκτός από το ιερατείο συμμετέχουν και οι άντρες. Μετά το τέλος της λειτουργίας το κόλλυβο μεταφέρεται μαζί με την εικόνα της Παναγίας και με τη συνοδεία της πομπής των πανηγυριωτών από το Ηγουμενείο στην τραπεζαρία της μονής, όπου παρατίθεται πάνδημο γεύμα. Μετά το τέλος του γεύματος κάθε προσκυνητής ασπάζεται τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, δέχεται από τον ιερέα κόλλυβα και αφήνει τον οβολό του για την αντιμετώπιση των εξόδων του γεύματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ