Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 Η’ Ματθαίου ο Σεβασμιώτατος στον ΙΝ Αγίων Πάντων Κω

0
6274

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 Η’ Ματθαίου  εορτή των Αγίων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στον ΙΝ Αγίων Πάντων Κω με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Βαγιανό-Ιωάννη Κώστογλου.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Χαράλαμπος Αλαχιώτης και ο Ιεροψάλτης Μιχάλης Καρακιόζης.

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων ανθρώπων. Ο Ιησούς περπατά στα νερά.

Όταν ο Ιησούς έδινε τα καλά νέα της σωτηρίας στους ανθρώπους και τους δίδασκε την αγάπη και την δικαιοσύνη του Θεού ταυτόχρονα φρόντιζε για όλες τους τις ανάγκες. Βλέπουμε λοιπόν στην σημερινή μας περικοπή ένα σπουδαίο θαύμα που σκοπό είχε να καλύψει την πείνα του πλήθους.

Ζητά λοιπόν από τους μαθητές να προμηθεύσουν φαΐ για ένα πλήθος 5000 οικογενειών ενώ ήταν απένταροι και βρίσκονταν σε ένα απόμερο μέρος. Ζητά από μας αλήθεια ο Θεός να κάνουμε έργα υπεράνω των δυνάμεων μας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Η αντίδραση των μαθητών μέσα στα πλαίσια της λογικής φαίνεται πολύ φυσιολογική. Η ζωή όμως με τον Θεό είναι υπεράνω της λογικής του ανθρώπου. Η ζωή του και τα έργα του πιστού δεν περιορίζονται από την δική του δύναμη ούτε από το προσωπικό του ‘γνώθι σαυτόν‘.

Αν αναγνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε στα μάτια του Θεού τότε δεν θα βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Ο Θεός συνηθίζει να βάζει στα παιδιά του έργα και αλλαγές στην ζωή τους που φαινομενικά είναι υπεράνω των δυνάμεων τους για να τους αυξάνει πνευματικά. Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν όταν τα κύματα μας φαίνονται πελώρια γιατί η δύναμη που ενεργεί μέσα μας ο Θεός είναι πολύ μεγαλύτερη και σύντομα θα μας ανεβάσει πάνω από αυτά, νικητές. Η επαναστατική μας νίκη θα μας φέρει πιο κοντά του και θα δώσει πλούσιο καρπό καλοσύνης και αγάπης στους συνανθρώπους μας. Μπροστά στο βουνό που αντιμετωπίζουμε πρέπει να πάψουμε τα ‘ Μα εγώ πως μπορώ; ‘ και να διακηρύττουμε με πίστη ‘ Εσύ Κύριε μπορείς! Κάνε το θαύμα σου!
Ποιος σπουδαίος άνθρωπος στ’ αλήθεια θα κρυβόταν όταν οι άλλοι προσπαθούσαν να του δώσουν τιμή και δόξα κάνοντας τον βασιλιά. Οι άνθρωποι βλέπουν το δυναμικό του Ιησού με τον δικό τους ανθρώπινο τρόπο. Ένας άνθρωπος που μπορούσε να χορτάσει 5000 οικογένειες πεινασμένων ανθρώπων με ένα μόνο του λόγο θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμος σε μια θέση εξουσίας! Σίγουρα αυτός θα μπορούσε να πολεμήσει και να διώξει τους Ρωμαίους κατακτητές.

Ο Χριστός γνωρίζει τις σκέψεις τους και βρίσκει τρόπο να αποφύγει τα σχέδια τους. Ο Χριστός δεν ήρθε κάτω στην γη για να διεκδικήσει κάποια ανθρώπινη βασιλεία αλλά για αν ανοίξει τον δρόμο στους ανθρώπους για την ουράνια βασιλεία του Θεού. Ο Ιησούς παρόλο που μπορούσε να περπατάει πάνω στο νερό, να θεραπεύει και να εξουσιάζει στην φύση δεν θέλησε να εξουσιάσει πάνω στους ανθρώπους. Αντιθέτως, η εξουσία και η δύναμη το Χριστού προοριζόταν προς όφελος των ανθρώπων (ήρθε για να τους σώσει) ώστε να γνωρίσουν τη λυτρωτική αγάπη του Θεού

Ο Ιησούς Χριστός πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια αλλά ζήτησε από τους μαθητές του να τα μοιράσουν στον κόσμο. Η εικόνα αυτή μας παραπέμπει στο Μυστικό Δείπνο, το δείπνο δηλαδή των μυημένων όπου περιλάμβανε το μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως, το όπου έγινε η παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Ο Χριστός ευλογεί και δίνει στους μαθητές τα τεμάχια των άρτων και οι μαθητές στον όχλο. Η Θεία Κοινωνία τρέφει την ψυχή του ανθρώπου και κατ΄ επέκταση η χάρη ευεργετεί και το σώμα. Όλη η θεολογία είναι η Θεία Ευχαριστία.

Το θαύμα των πέντε άρτων είναι σύμβολο και της θείας Ευχαριστίας, η οποία είναι ο ουράνιος άρτος των ανθρώπων. Ο Κύριος τρέφει το λαό και την Εκκλησία Του, το σώμα Του δηλαδή, με τον ίδιο του Τον εαυτό. Ο Χριστός είναι ο ζωοποιός (= ο ζωντανός) άρτος [10]. Το σημερινό θαύμα μας φανερώνει το πόσο ο Θεός γνωρίζει όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις μας και πόσο φιλόστοργα φροντίζει να τις θεραπεύσει και να τις εξαλείψει. Ο Θεός ουδέποτε παύει να προνοεί και να φροντίζει για τους ανθρώπους. Δεν μας εγκαταλείπει. Μας παρακολουθεί κάθε λεπτό της ώρας ως φιλόστοργος πατέρας και είναι έτοιμος να τρέξει προς βοήθεια, όταν τα απειλητικά κύματα της καθημερινότητας προσπαθούν να μας πνίξουν. Δυστυχώς, όμως, εμείς πολλές φορές αδημονούμε και απιστούμε, αλλά Εκείνος παραμένει διαρκώς πιστός και σπεύδει να μας βοηθήσει. Το σημερινό θαύμα μας απέδειξε τη δύναμη την οποία έχει η ευλογία του Θεού.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ζούμε μέσα στο θαύμα της προστασίας του Θεού. Είμαστε κι εμείς από αυτούς που «έφαγον και εχορτάσθησαν», και εννοώ από αυτούς που απολαμβάνουν με δαψίλεια τα δώρα της αγάπης του Θεού. Ας μην πτοούμαστε από τις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο Θεός Πατέρας, παρά την πολλή των ανθρώπων ανομία και του Θεού την άμετρον φιλανθρωπία [11], δεν θα μας αφήσει χωρίς προστασία. Ούτε εμάς, ούτε τον τόπο μας. Αρκεί να τον ακολουθούμε με αφοσίωση και να εμπιστευόμαστε την αγαθή Πρόνοιά Του. Αμή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ