Καστελλόριζο: Εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο στις 28 και 29 Απριλίου o Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ

0
3446

Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, παρουσία των Αρχών

Ο ναός που περίμενε πάνω από έναν αιώνα για να αποπερατωθεί, ανοίγει τις πύλες του. Χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον και τη χορηγία του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, που ανέλαβαν την πλήρη αποκατάστασή του, αλλά και τον εξοπλισμό του ώστε να γίνει λειτουργικός, τα εγκαίνιά του θα γίνουν την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου.

Το γεγονός προκαλεί συγκίνηση στους Καστελλοριζιούς, οι οποίοι αναμένουν τις καμπάνες να ηχήσουν, ενώ έκδηλο είναι το ενδιαφέρον όλων.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του ναού, αξίζει να τονιστεί ότι ο ευεργέτης Λουκάς Σαντραπέ, παρείχε τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή στο Καστελλόριζο ενός νέου σχολείου, της «Σαντράπειας Αστικής Σχολής» που μάλιστα χτίστηκε σε νεοκλασικό στιλ, που μοιάζει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στα εγκαίνιά του, στα τέλη του 1903, φιλοξένησε 308 αγόρια και 8 δασκάλους, συμπληρώνοντας το γειτονικό Παρθεναγωγείο, έργο του τότε δημάρχου Καστελλόριζου Θεοδόση Πενγκλή.

Η οικογένεια Σαντραπέ, συνεχίζοντας την προσφορά της, παρείχε, επίσης, τα απαραίτητα κεφάλαια για το κτήριο της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που ξεκίνησε το 1906.

Ο Άγιος Γεώργιος του Χωραφιού (επίσης γνωστός ως «Άγιος Γεώργιος του Λουκά») άρχισε να κτίζεται πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού του Αγίου Γεωργίου, που αρχικά είχε εγκαινιαστεί το 1637.

Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τον Σάμιο αρχιτέκτονα, Πάνο Διακοσταμάτη, σε υστεροβυζαντινό ρυθμό, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά το 1908.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, με κίονες στο εσωτερικό του, που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα, ενώ ιδιαίτερης τέχνης είναι ο άμβωνας που συνδυάζεται με το κέρας της αμάλθειας καθώς και ο δεσποτικός θρόνος.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον ναό ως μνημείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ