Στον Πανορμίτη Σύμης για 50 ολόκληρα χρόνια, ορατές οι διαφορές από προηγούμενες χρονιές…

3
9058

Γιάννη χρόνια πολλά σε όλους από Πανορμίτη

Θα ήθελα να επισημάνω μετά από παρουσία μου την συγκεκριμένη ημερομηνία στον Πανορμίτη της Σύμης για 50 ολόκληρα χρόνια, ότι ήταν ορατές οι διαφορές από προηγούμενες χρονιές.

Πέρσι με κορονοιό και με μάσκα είχε πολύ πιο πολύ κόσμο,το ίδιο το 2018/19 και τα προηγούμενα χρόνια.οι μικροπωλητές ήταν λιγότεροι,οι καντίνες απ την Ρόδο λιγότερες,ο τζίρος απ την πανήγυρη μικρότερος..κάτι έλειπε. Η ακρίβεια παρούσα, πρώτη φορά είδα στο παγκάρι να πετούν 20λεπτα . Η Μονή στήριξε τον αγώνα απελευθέρωσης το 1821 με ‘εμβασματα’ στην Μπουμπουλίνα κ.λ.π. ,οι τουαλέτες πρώτη χρονιά ακάθαρτες,η κίνηση περίεργη…πολλά παράπονα.

Έχοντας αρχείο 50 χρόνων με ασπρόμαυρες φωτογραφίες απ τα τέλη των 60ς, πρώτη φορά είδα υποτονική την επισκεψιμότητα των προσκυνητών στον 3ο Θρησκευτικό προορισμό της Χώρας.να είναι η ακρίβεια;η κούραση μετά τα λοκντάουν,ο πόλεμος,η ανασφάλεια ,πάντως κάτι έλειπε και το έλεγαν όλοι .πολλά παράπονα από προσκυνητές που πρώτη φορά ταλαιπωρήθηκαν να βρουν ένα στρώμα για την αγρυπνία….

Ευχάριστη όπως κάθε χρόνο η παρουσία του Καπετάν Δημήτρη από Καρδάμαινα ,που ξεσήκωνε τον Όρμο σιγοντάροντας τις ξακουστές καμπάνες…του Πανεριμιώτη..και του χρόνου…ακόμα και τα μικροεργαλεια κινεζικής κατασκευής είχαν αύξηση 50%.

Γ.Κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η επισκεψιμότητα στον Πανορμίτη της Σύμης εκτιμάται στα 900% τα τελευταία χρόνια

    Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας είναι ο Τρίτος Τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα μετά την Τήνο και την Αίγινα.
    Υπήρχαν σχόλια επισκεπτών που εισακΟύστηκαν,όπως η πώληση σε κλουβιά πτηνών υπό εξαφάνιση.
    Τα κελιά έγιναν κατόπιν χορηγιών κάποιων καπεταιναίων όπως τα Καλύμνικα, τα Κυπραίικα κ.λ.π.
    Στην χάρη του Αρχάγγελου πολλοί Δωδεκανήσιοι και γενικά επισκέπτες απ όλη την Ελλάδα πάνε για συνήθως για ιερό τάμα.
    Ένα λάθος που γίνεται χρόνια είναι η παροχή κελιών στους ίδιους και τους ίδιους Ροδίτες ως επί των πλείστο, κάτι που είναι άδικο. Λάθος παντελώς η διαχείριση. Φέτος η Τραπεζαρία άνοιξε αργά ,δεν δόθηκαν σε ταλαίπωρους προσκυνητές (πολλοί απ τους οποίους είναι άρρωστοι) στρώματα για να μπορέσουν να βγάλουν την αγρυπνία-τάξιμο.
    Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο εκτός Ρόδου ασύμφορο. Έχει μειωθεί η προσέλευση από νησιά που πολλές δεκαετίες ήταν ‘φάροι’ της Μονής όπως Αστυπάλαια ,Κάλυμνος, Πάτμος κ.λ.π.

  2. θρησκευτικός προορισμός για .. Ελίτ…πήγαινε ο σφουγγαράς,ο ναυτικός,ο αγρότης και όποιος ένιωθε απλός και ας ήταν πλούσιος.
    Πρέπει να σκεφτούν άλλο τρόπο διαχείρισης των κελιών για να μην καταντήσουν σαν κάποιες μονές του Αγίου Όρους.
    Η γριά με τον μεταστατικό καρκίνο θα έπρεπε να μείνει σε κελί και όχι ο Ροδίτης επαναλαμβανόμενος πιστός με τον εξοπλισμό του για ψάρεμα.
    Πολλά λάθη.

  3. Όλοι ακούσαμε για τον άνθρωπο που κολύμπησε από Ρόδο μέχρι Πανορμίτη για τον τάξιμο του.

    Εγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας επειδή παρενοχλήθηκε από την Τουρκική Ακταιωρό.
    Το παράπονο του συγκεκριμένου ανθρώπου ήταν ότι ενώ τον περίμεναν κανάλια, δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι δεν του έδωσαν ούτε ένα μπουκάλι νερό να πει, ούτε ένα καφέ.’Ετυχε να συναντήσω συντοπίτη του Πόντιο και μου τα είπε ενώ ήταν παρόντες και άλλοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ