Το παράπονο του Χριστού | Γράφει η Αικατερίνη Σώκιαλη

22
1766

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Γράφει η καθηγήτρια Θεολογίας κ. Αικατερίνη Σώκιαλη

Α) Εμάκρυνας απ εμου φίλον και πλησίον και τους γνωστούς μου από ταλαιπωρίας(ψαλμός 87)

Β) Λαός μου; Τι εποίησα  σοι και τι με ανταπέδωκας ; αντί του μάνα χολήν, αντί του ύδατος όξος, αντί του αγαπάν  με σταυρό με προσηλώσατε(ψαλμός 108)

Από το ύψος του Σταυρού Του, ο μεγαλομάρτυρας του Γολγοθά, ο αιώνιος λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου Χριστός, εκφέρει ένα οδυνηρό δίκαιο παράπονο .

Επί τρία χρόνια σκόρπιζε πλούσια την Αγάπη Του και την καλοσύνη Του, ευεργετώντας και θεραπεύοντας όλους , και όμως όχι ευχαριστώ αλλά θανάσιμο μίσος.

Οι Γραμματείς , οι Φαρισαίοι και οι άρχοντες του Ιουδαϊκού λαού, καλά είχαν προετοιμάσει το σχέδιο εξόντωσης  Του

Ποιος λοιπόν να τον υπερασπιστεί και να τον παρηγορήσει;

Ο Ιούδας  τον πρόδωσε

Οι μαθητές του; «αφέντες Αυτόν έφυγον»(Ματθ κ6, 56), δια τον φόβου  τον Ιουδαίων.

Ο  Πέτρος; Τρεις φορές τον απαρνήθηκε

Ο λαός;  Όχλος. Μάζα παρασυρμένη από  τους άρχοντες , έτσι ενώ πριν από λίγες μέρες τον υποδέχτηκαν μετά κλάδων και βαΐων,  ψάλλοντας   το «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου ο βασιλεύς του Ισραήλ»,  τώρα κατά τρόπον αφάνταστον, θλιβερόν και εξοργιστικόν , Τον υβρίζει, Τον χλευάζει, Τον μαστιγώνει  και  κραυγάζει: «Άρον άρον σταύρωσον Αυτόν»

Γι αυτό μόνος, αβοήθητος οδηγήθηκε «ως πρόβατον  επί σφαγήν» , Φορτωμένος τον βαρύ ξύλινο  σταυρό, μέσα σε φρικτούς πόνους ανεβαίνει στον Γολγοθά.

Επί τρείς ώρες μένει πάνω στον Σταυρό, μετέωρος μεταξύ ουρανού και γής. Και μολονότι σε τέτοιες σκληρές στιγμές , και οι πιο σκληροί χαρακτήρες συγκινούνται, άρχοντες και λαός πανηγυρίζουν κάτω από τον Σταυρό , για να κάνουν πιο οδυνηρό το μαρτύριο Του.

Και όμως ο Εσταυρωμένος προσεύχεται γι αυτούς

Γιατί όμως τέτοια εγκατάλειψη και συμπεριφορά;

Ναι η ηθική κατάπτωση , η ηθική χρεωκοπία του ανθρώπου

Ποιος λοιπόν θα φορτωνόταν   το φορτίο της αμαρτίας και θα τον ελευθέρωνε;

Έτσι ο ίδιος ο πλάστης και δημιουργός Του ανέλαβε τρανά το μέγεθος της ανθρώπινης αμαρτίας.

«Ο αίρων  την αμαρτία του κόσμου»(Ιωάννης   α,29) , και ο Προφήτης Ησαΐας  ο πέμπτος  ευαγγελιστής όπως θεωρείτε για  τις  αλάνθαστες  προφητείες  του για τον Χριστό, ενώ έζησε τον 8ο π.Χ. αιώνα, αναφέρει: «Ούτος τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται…. αυτός ετραυματίσθη δια τας αμαρτίας ημών»(Ησαΐα υγ,4)

Μήπως όμως και τώρα ο Χριστός  έχει το ίδιο παράπονο;

Πολλοί και σήμερα οι αδυσώπητοι εχθροί Του, που επιδιώκουν την εξόντωση Του.

Αυτό όμως που πονάει περισσότερο τον γλυκύτατο Χριστό μας, είναι η εγκατάλειψη του από εμάς τους ίδιους τους Χριστιανούς.

Πόσες φορές δυστυχώς και εμείς όπως ο Ιούδας δεν προδίδουμε την πίστη μας , για το χρήμα , την ύλη, το συμφέρον; Όπως ο Πιλάτος την φιλία του κόσμου;

Τα πάθη της ατιμίας κυριαρχούν στην ζωή μας. Η διαφθορά προστατεύεται και επίσημα.  Γι  αυτό και τόσος τρόμος, ανασφάλεια και αναστάτωση όλου του κόσμου.

Και όμως ο Χριστός προσεύχεται και  για εμάς.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης,  γονατισμένοι  μπρος στην Σταυρωμένη αγάπη του , ας αφουγκραστούμε τα γλυκά ματωμένα λόγια Του.

«Παιδί μου ποτέ μην ξεχάσεις το καλό που σου έκανα»

Και εμείς  ταπεινά ας  του πούμε :

«Χριστέ μας, δίνε μας την κατεύθυνση στην πορεία της ζωής μας ώστε να μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες και όχι αχάριστοι, για την μεγάλη Σου θυσία να μας σώσεις από την σκλαβιά, δίνοντας ως λύτρα τον Εαυτό Σου»

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα

Καλό Πάσχα!

Αικατερινη Σώκιαλη

 

 

 

 

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ οι παπάδες πληρώνονται από το κράτος -είναι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι- όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους πρέπει να τους ξαναπληρώνει;

    • Ο πατερας μου μου ελεγε, ολοι οι τεμπεληδες γινονται παπαδες και χωροφυλακες. Ειναι τα πιο προσοδοφορα επαγγελματα…..ξερεις το χωριο με τους περισσοτερους παπαδες?

    • Ο του ΒΙΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣ του ΥΨΙΣΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαν για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Όμως, υπάρχει ένα ΟΜΩΣ. Υπάρχουν ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ του ΥΨΙΣΤΟΥ που είναι ΑΓΙΟΙ. Λίγοι μεν αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ΑΥΤΟΙ. Αν μπορείς να τους βρεις τότε έχεις το ΧΑΡΙΣΜΑ του ΥΨΙΣΤΟΥ.

  2. Το παράπονο του θα έχει να κάνει με τον κατασφαγιασμό 2 εκατ. αμνών

    με τον πιο βάρβαρο τρόπο,με την ερμηνεία της Σταυρωσης Του που έδωσαν οι πάνσοφοι αρχιερείς μας, βαφτίζοντας ένα έθιμο με τόνους αίματος του ζώου συμβόλου του Πάσχα.

    • Ούτως η άλλως κάποτε θα είχαν την ίδια μοίρα. Καθημερινά σφαγιάζονται εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο τώρα την ΛΑΜΠΡΗ. Και λέω ΛΑΜΠΡΗ γιατί το «πάσχα – πεσαχ» δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ. ΚΑΚΙΣΤΑ την χρησιμοποιουνε στην ΕΛΛΑΔΑ. Καθαρά ΕΒΡΑΙΚΗ από την χώρα που ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ μας. Καθαρά ΕΒΡΑΙΚΗ γιορτή. Τι δουλειά έχουμε εμείς με εβραϊκή εορτή. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ αδέλφια και ο ΘΕΟΣ να μας φωτίζει.

      • Στο Πακιστάν και Αφγανιστάν ναι καθημερινά,σε Ορθόδοξη χώρα ,όχι

        Μόνο εμείς έχουμε την πρωτοκαθεδρία στο Όνομα Του Κυρίου.
        Οι θυσίες που έχουν σχέση με ειδωλολατρία.Πήγαινε στο Ασκληπιείο και διάβασε τις επιγραφές και δες τι κοινό έχουν.
        Με το τρόπο αυτό το ένα πίσω απ το άλλο,με τα ουρλιαχτά και τον επιθανάτιο πόνο που κάνει τα επόμενα στην μάντρα να κατουρούν απ τον φόβο, όχι ….σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα.

        • Όλα κι όλα οι θυσίες του Ασκληπιού ήταν κατά βάση γλυκά ως προσφορές και πολύ πιο σπάνια ζώα μικρά όπως κόκορες και μόνο από πολύ πλούσιους μεγάλα ζώα όπως βόδια καμία σχέση με μαζική σφαγή

      • Γράφω για την κοινή συνισταμένη που είναι και για τις δύο θρησκείες ,η θυσία.

        όσο για τα βόδια τα έκαιγαν ζωντανά.. όπως σου διαφεύγει ότι θυσίαζαν και ανθρώπους ,θέμα που βασίστηκαν οι Αρχαίες τραγωδίες .Αυτά 2400 πριν, τώρα με την εξέλιξη της ‘πίστης’ μας εφαρμόζουμε το ‘ποιητής Ουρανού και Γης’ στρίβοντας κατσικοσπληνάντερα ,πνίγοντας στο αίμα το νόημα της Αναστάσεως.

    • Αγαπημένη κυρία Σοκιαλη! Σας διαβάζω και αντηχεί στ αυτιά μου η γλυκιά, ήρεμη φωνή σας, «βλέπω»και πάλι το χαμόγελο σας, «στέκομαι»και πάλι μπροστά σας εκφράζοντας απορίες, θέτοντας ερωτήματα και είστε «εκεί», τί κι αν έπρεπε να φύγετε, μένατε πίσω,εξηγουσατε,απαντουσατε,νοιαζοσασταν! Εσείς και ο κος Μεϊμάρης είστε από τίς γλυκυτερες»παρουσίες»των χρόνων της ξεγνοιασιάς μας. Δεν θυμάμαι αν ποτέ σας είπα»ευχαριστώ». Το κάνω τώρα. Να έχετε πάντα γαλήνη και υγεία, Καλή Ανάσταση.

  3. Κατά Ματθαίον...όλα αυτά για 30 αργύρια καλή μου Καθηγήτρια ή για τα σπλινάντερα?

    Εἰ δὲ ἐγνώκειτε τί ἐστιν θέλω ‘Ἔλεος καὶ οὐ θυσίαν,’ ἂν οὐκ κατεδικάσατε τοὺς ἀναιτίους.
    Μία λέξη ,το ‘σαν’ αυτό παράφρασαν οι σύγχρονοι ‘Ιουδαίοι’…ο Χριστός θυσιάστηκε ΣΑΝ αμνός,για να αίρει τις αμαρτίες μας.
    Ξέρω ότι έχετε εγγόνια.
    Δείξτε τους αυτό,
    https://www.youtube.com/watch?v=oU9gawOuyJ0&ab_channel=mesogeiostv
    Όταν τόσοι άνθρωποι στις εντατικές ζητάνε Έλεος απ τον Χριστό και μεις …υποκρινόμαστε.

  4. Δεν είναι σίγουρο αν ο Χριστός μας,θα διάλεγε Ανάσταση χωρίς μαγειρίτσα ,ή Ανάσταση χωρίς Άγιον Φως.

    σύμφωνα με πληροφορίες , το Άγιο Φως, θα φτάσει στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κατά τις 20.00, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να προλάβει να μεταφερθεί στους προορισμούς της χώρας και, συνεπώς, να μην μπορέσουν εκατομμύρια πιστών να λάβουν φέτος το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως στις 21.00 που θα ακουστεί φέτος το «Δεύτε λάβετε Φως»!»

  5. Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. ΑΓΑΠΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑΦΗΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΗΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΜΑΣ. ΣΑΓΗΝΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΟΝΤΑΣ! ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ Κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΣ ΑΓΩΝΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

  6. Καλό Πάσχα αγαπημένη μου καθηγήτρια παιδαγωγός κόσμημα στην όμορφη εποχή των σχολικών μας χρόνων Να είσαι πάντα καλά και να μας προσφέρεις τις γνώσεις σου .Μια μαθήτρια σου…

  7. Πώς ξεκινούν άραγε τα έθιμα;
    Πρωταγωνιστές στο πασχαλινό τραπέζι είναι το νεαρό αρνάκι και το κατσικάκι. Η συνήθεια αυτή προέρχεται από το τελετουργικό του εβραϊκού Πάσχα (Πεσάχ) και σχετίζεται με την Έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Ως προς τη σφαγή των αμνοεριφίων, θα θυμάμαι πάντα τον μακαρίτη Νίκο Σ. Μάργαρη – πολύ πριν πάρει την έδρα των Οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιου του Αιγαίου. Μας εξηγούσε, , ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ανέκαθεν οι βοσκοί σφάζανε την εποχή αυτή είναι η μείωση των βροχών, οι πόες που ξεραίνονται και η διαθέσιμη για βόσκηση βλάστηση που λιγοστεύει, εξαναγκάζοντάς τους να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των γιδοπροβάτων τους.
    http://www.olivemagazine.gr/χρήσιμα/θέματα-χρήσιμα/πάσχα-ήθη-και-έθιμα-από-την-ελλάδα/

  8. Εκτός από τα κακόμοιρα ζώα που σφάζονται κυριολεκτικα από τους σαρκολαγνους οπαδούς της δήθεν αγάπης, σφαζεται και η νοημοσύνη μας.

  9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ….
    ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΤΥ ΟΙ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΙ …..
    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ…
    ΓΕΝΕΑ ΠΟΝΗΡΑ…σημειον επιζητει και σημειον ου δοθησεται αυτη ει μη το σημειον ιωνα του προφητου

    • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση στο δράμα του Θεανθρώπου,απ το να γεμίζεις αρνί,

      που έσφαξες αφού το αγόρασες ζωντανό, με συνταγή Άκη Πετρετζίκη, ακούγοντας Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλλει Ώ Γλυκύ μου Έαρ,μπροστά στο παιδί σου και εξυμνώντας την θυσία του Ιησού που θυσιάστηκε διά ημάς…Ποια άλλη θρησκεία έχει τόση εμβάθυνση,τόσο στοχασμό για τον πόνο …του παχέως εντέρου?

  10. ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΟΥ
    ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ,ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ ΟΧΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑ
    ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ