Ανοίγουν οι χώροι λατρείας (και στο «βαθύ κόκκινο») | Η νέα ΚΥΑ που αφορά την λειτουργία των Ιερών Ναών της επικράτειας & τα νέα μέτρα

0
5804

Εκδόθηκε σήμερα, Σάββατο 10 Απριλίου 2021 η νέα ΚΥΑ που αφορά την λειτουργία των Ιερών Ναών της επικράτειας.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ από αύριο, Κυριακή 11 Απριλίου 2021 ανοίγουν όλοι οι Ιεροί Ναοί με συνολικά 20 άτομα.

Επίσης, το ίδιο θα ισχύει την Τετάρτη 14, την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Απριλίου 2021.

Εκδόθηκε το ΦΕΚ που θα έχει ισχύ μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 και στο οποία αναφέρεται ότι την Κυριακή 11 Απριλίου, την Τετάρτη 14 Απριλίου, την Παρασκευή 16 Απριλίου -Ημέρα που τελείται η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Απριλίου σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της περιοχής.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με σημερινή ημερομηνία 10 Απριλίου 2021 η απόφαση για τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00

 

Τα μέτρα παραμένουν τα ίδια που ίσχυαν μέχρι τώρα με μόνη  κύρια αλλαγή το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα. Επίσης υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη λειτουργία των εκκλησιών σε ημέρες που καθορίζονται,ενώ επαναλειτουργούν πρακτορεία ΟΠΑΠ με λήψη μέτρων

 

Παραθέτουμε σε γενικές γραμμές τα μέτρα που θα ισχύουν και τις κύριες δραστηριότητες :

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία),

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο

Μετακινήσεις εκτός των ορίων του Δήμου

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των ορίων του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών

Εκπαίδευση (Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές)

Συνέχιση αναστολής δια ζώσης εκπαιδευτικήε λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης και διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεκπαίδευση) πλην

1.Σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων

2. Λυκείων

Στα Λύκεια

Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των λυκείων ημερησίων και εσπερινών (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ)

Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, διοικητικού και κοινού προσωπικού των σχολικών μονάδων των ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ.

Εκκλησίες

Τέλεση θρησκευτικών τελετών αποκλειστικά και μόνο από ιερέα και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων (κεκλεισμένων των θυρών)

Εξαιρετικώς την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 ,την Τετάρτη 14 Απριλίου , την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 16 ,17 και 18 Απριλίου 2021 σε όλους ανεξαιρέτως τους Ναούς επιτρέπεται επιπλέον  η τέλεση λειτουργίας με αναλογία 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς.

 Εστίαση

Αναστολή λειτουργίας .Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) διανομής προϊόντων (deliveri) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στο εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.

Καταστήματα τροφίμων-Φαρμακεία-Πρατήρια καυσίμων-Καθαριστήρια-καταστήματα πώλησης καπνικών προϊόντων

Τα καταστήματα τροφίμων ( σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι,κρεοπωλεία,ιχθυοπωλεία,ζαχαροπλαστεία ) , pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα καπνικών προϊόντων  λειτουργούν έως τις 20:30.

– 1 Άτομο για κάθε 25 τμ

-Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων

-Στα καταστήματα τροφίμων απόσταση 2 μέτρων κστά την σναμονή στα ταμεία.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Λιανεμπόριο

Επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away), με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) και με χρονικό περιορισμό (3 ώρες).

Συγκεκριμένα, οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Πλανόδιο –Υπαίθριο Εμπόριο

Μόνο το στάσιμο όπως μέχρι τώρα.

ΤΑΧΙ

Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.

Κομμωτήρια, κουρεία

Επιτρέπονται οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και  κέντρων περιποίησης άκρων/ΚΑΔ 96.02 από τη Δευτέρα το πρωί με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Τέσσερα(4) άτομα έως 100τμ και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τμ επιπλέον.

-Απόσταση δύο(2) μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας

-Οι πελάτες προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων

-Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με ραντεβού των πελατών ,ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμό νυχιών ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

-Προαιρετικά ( διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7.00 έως τις 20.30

Υπηρεσίες Τεχνικού ελέγχου οχημάτων, συνεργεία αυτοκινήτων

Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Λειτουργία των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (Πρακτορεία ΟΠΑΠ) και υπηρεσιών παιχνιδιών με μηχανήματα με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-1 άτομο ανά 25τμ

-Απαγόρευση καθημένων.

-Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

-Διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 3 ατόμων

– Διασφάλιση εξαερισμού των χώρων

Επίσης επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6, προσεγγίζοντας με τα πόδια ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα σε περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, είτε το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ