Κως: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού 6/8/2020 (ΒΙΝΤΕΟ)

10
803
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού     6/8/2020

 

(Φώτο -ρεπορτάζ – Ξανθίππη Αγρέλλη)

 

Κάθε χρόνο πολλοί ανηφορίζουν στα διάφορα Εξωκλήσια που βρίσκονται στους λόφους του νησιού μας.  Εκεί ανάβουν ένα κεράκι ελπίδας μπροστά στην εικόνα του Σωτήρα Χριστού.

Στις 6 Αυγούστου,  στην διάρκεια της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου η οποία διακόπτεται με την κατανάλωση ψαριού, γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Είναι μια ξεχωριστή γιορτή που αναφέρεται σε μια πολλή μοναδική στιγμή του Χριστού.

Πλαισιωμένος ο Κύριος από τους μαθητές του, Πέτρο,  Ιάκωβο και Ιωάννη, ανέβηκε στο όρος Θαβώρ. Εκεί μια λάμψη τον Μεταμόρφωσε με Θείο εκτυφλωτικό Φως και τον τύλιξε με Θείο μυστήριο. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο πρώτος εκ των προφητών ο προφήτης Ηλίας.  Οι μαθητές του Χριστού όταν άκουσαν την Θεϊκή φωνή και είδαν την εκτυφλωτική λάμψη της στιγμή της Μεταμόρφωσης,  συγκλονισμένοι και ταραγμένοι έπεσαν στο έδαφος, σύμφωνα με το Ιερό μας Ευαγγέλιο. Αυτή την Θεϊκή μεγάλη στιγμή του Κυρίου γιορτάζει η Ορθόδοξος  Εκκλησία μας σε μικρούς και μεγάλους Ι. Ναούς.    Στην Κω πολλά είναι τα εξωκλήσια που τιμούν την Θεία Μεταμόρφωση του Χριστού.

Να σημειώσουμε ότι τα παλιά χρόνια, γινόταν υπαίθρια ολονύκτια παραδοσιακά πανηγύρια, ιδίως από τους κτηνοτρόφους που τιμούσαν ιδιαίτερα  τη ημέρα αυτή.

Επίσης μέχρι και  σήμερα οι Ιερείς ευλογούν στις Εκκλησιές  τα σταφύλια, για να ευλογηθεί ο Αύγουστος ο τρυγητής και η ευλογημένη άμπελος η αληθινή.

 

Εκείνο που ξεχωρίζει από όλες τις γωνιές του νησιού μας  είναι το Εκκλησάκι στην κορυφή του βουνού Δικαίου. Καθισμένο και απομονωμένο πάνω στον παλιό Ωρομέδοντα  και εφέτος δέχθηκε πολλούς προσκυνητές, που αψήφησαν την κοπιώδη ορειβασία για να βρεθούν εκεί ψηλά και να  παρακολουθήσουν τον κατανυκτικό Εσπερινό. Ακολούθησε η καθιερωμένη Αγρυπνία και ακολούθως τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία που εφέτος ήταν και Κυριακάτικη.

 

Επίσης στο λόφο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται το Εκκλησάκι του Σωτήρα Χρίστου. Σαν πάλλευκο περιστεράκι είναι καθισμένο στην κορφή του βραχώδους λοφίσκου με την μοναδική θέα. Οι Ιερείς και εφημέριοι του Αγίου Νικολάου, τέλεσαν πανηγυρικό Εσπερινό, προεξάρχοντος του αξιοσέβαστου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. κ. Ιερεμία στον προαύλιο χώρο  του Ι. Ναΐσκου.

Την επομένη ακολούθησε η Θεία Λειτουργία.

Κάτω από τον ίσκιο του πελώριου πεύκου, με το βλέμμα να ταξιδεύει ως την Δύση που απλώνεται στον ορίζοντα και με τα φλύαρα τζιτζίκια να ανακατεύονται με τους Βυζαντινούς ύμνους των ιεροψαλτών, πολλοί ήταν οι προσκυνητές ανηφόρησαν και φέτος  μέχρι το  Εκκλησάκι του Χριστού. Ωστόσο για πολλοστή φορά θα τονίσουμε ότι παρότι ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος και εύγε σε όσους τον έφτιαξαν, το Εξωκλήσι αυτό χρειάζεται υποστυλώματα από μπετόν, γιατί βρίσκεται στην άκρη του βράχου και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Άλλο  ένα πρόβλημα τελευταία είναι οι ενοχλητικές και καθόλου ακίνδυνες, μυριάδες σφήκες, που τριγυρνούν ανήσυχες γύρω από τον Ι. Ναΐσκο και τους ευλαβείς προσκυνητές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΒΙΝΤΕΟ

 

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οι ιερεις (κ οχι μονο) επιαναν με γυμνα χέρια τον αρτο και τον φιλισαν… κατα τα άλλα ατομικη ευθυνη…

  2. Στον χριστιανισμό δεν υπάρχει άτομο και ατομικότητα, υπάρχει κοινωνία προσώπων, κοινό ποτήριο, κοινός άρτος. Όποιος/α προσεγγίζει τον χριστιανισμό με την οπτική της ατομικής λατρείας, επέλεξε ή βρίσκεται κατά λάθος σε θρησκεία που 2000 χρόνια τώρα θυσιάζει τον άρτο – Χριστό σε ένα κοινό ποτήριο στο όνομα όλων των παρισταμένων και όχι μόνο πιστών. Σε όποιον/α δεν αρέσει μπορούν να πιστεύουν όπου αλλού θέλουν ή και πουθενά!!! Χριστιανισμός a la carte δε γίνεται!!!

    • του cult (ή μήπως του κομμουνισμού, ή μήπως της αγέλης ή μήπως…), δεν είναι αυτός; Η μνήμη σας όμως a la carte στο φουλ: ξεχάσατε τις σφαγές στο όνομα της θρησκείας, τον μεσαίωνα, την ιερά εξέταση, την υποστήριξη στη χούντα (που έτσι χάσαμε την Κύπρο) κλπ των τελευταίων 2000 χρόνων. Επίσης, από «κοινά ποτήρια» δεν πέθαναν εκατομμύρια πιστοί από την Ισπανική Γρίπη; Ίσως η συλλογική μνήμη της κοινωνίας προσώπων σας να μην έχει τόσο επιλεκτική μνήμη, σε αντίθεση με την ατομική σας. Μας ανατριχιάσατε πρωί πρωί.

  3. Αν οι μάσκες δεν έχουν δουλειά στις εκκλησίες, τί δουλειά έχουν τα αντισεισμικά και τα αλεξικέραυνα; Τί δουλειά έχει ο ιός στους γάμους, στην πιο ιερή και άγια μέρα των ζευγαριών; Η πίστη, φυσικά, έχει να κάνει με προσωπική επιλογή, η ίωση (και η ίαση) όμως δεν αποτελούν θέμα γούστου. Επικίνδυνε/η κουτοπόνηρε/η.

  4. Δηλαδή όσοι τη λέτε στον no name είστε τρέλα πιστοί χριστιανοί, θέλετε να πηγαίνετε στην εκκλησία να κοινωνήσετε και σας ενοχλεί που οι άλλοι στην εκκλησία δεν φοράνε μάσκες? Χαχαχαχα!!! Γελάνε και οι πέτρες!!! Χριστιανοί κατ’ ονομα ναι, άθεοι ναι , αλλά χριστιανοί δεν γίνατε ποτέ. Οπότε γιατί ασχολείστε με το τι γίνεται στις εκκλησίες? Μείνετε σπίτι, φοράτε μασκες και πλαστικό κάλυμμα στο πρόσωπο, γαντια στα χέρια και θα είστε μια χαρά. Εξάλλου ο covid ήρθε για να μείνει. Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε. Προσπαθούν απλώς να μην τρέχουμε όλοι στα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ΜΕΘ και με αναπνευστηρες, όπως της Κω. Χαχαχαχα!!! Ξαναγελανε οι πέτρες!!!

    • γιατί πονόψυχε χριστιανέ και υπεύθυνε πολίτη, η ανυπακοή σας στην επιστημονική κοινότητα βάζει σε κίνδυνο τους γονείς μας και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Αν ο γιατρός σου πει ‘πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία η μητέρα σας και θα ζήσει’, δε θα την τρέξετε στις εκκλησίες ή θα την αφήσετε σπίτι, αλλά θα ακολουθήσετε αμέσως την επιστημονική και θεραπεία. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και εδώ, για να σώσουμε τους γονείς μας και όλες τις ευπαθείς ομάδες (και φυσικά να μην επιβαρύνουμε τις ΜΕΘ – έτσι η μητέρα σας, όταν θα την κολλήσετε, θα έχει και διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ αλλά και την αμέριστη προσοχή των γιατρών). Όχι, δεν είστε τρελοί χριστιανοί. Κρύβεστε βλάσφημα πίσω απ’ την θρησκεία. Είστε απλά τρελοί. Και κυρίως επικίνδυνα κουτοπόνηροι.

    • Τη μάσκα τη φοράς για να μη μολύνεις άλλους και βάλεις τη ζωή τους σε κίνδυνο – σε αυτή την περίπτωση, τις γιαγιάδες και τους παππούδες στις εκκλησίες. Δεν το κάνεις για τον εαυτό σου. Είσαι πάντως εξελιγμένο μοντέλο. Αμνός βέρζιον 2.5 μπέτα. Πιστεύεις πλέον ότι υπάρχει ιός – κάτι είναι και αυτό. Αλλά, η εξέλιξη αυτή, βέβαια σε κάνει να φαίνεσαι ακόμα περισσότερο ανεύθυνο, επικίνδυνο και ψυχοπαθή που αδιαφορείς εντελώς για τη διάδοση του ιού του αναπνευστικού. Αντιχριστιανικό και απάνθρωπο να βάζεις, εν γνώση σου, σε κίνδυνο τις ζωές Ελλήνων. Οι επιστήμονες (οι εχθροί του ανθρώπου και του χριστιανισμού) προσπαθούν να βρουν θεραπεία ακριβώς για να μην κολλήσουμε όλοι. Στην επόμενη βέρζιον, ελπίζω ο ύψιστος να σου προσθέσει λίγη αυτογνωσία, αυτοκριτική, αίσθηση ευθύνης και ντροπής. Και ας γελάνε οι πέτρες. Γειά σου ρε Γιωργάρα.

    • δε «τη λεμε» στον no name αλλα στην νοοτροπία οτι επειδή είσαι στην εκκλησια δε θα νοσησεις. τραγικο απλα… το να προσεχουμε και λιγο, να ακολουθουμε οδηγιες υγειας, δεν αμφισβητηται η πιστη μας στο Θεο.

  5. Σκεφτείτε λίγο με πόση ευκολία καταφερεστε εναντίον συνανθρώπων σας χριστιανών και μη. Εάν νοσησετε θα κατηγορείτε και θα καταριεστε αυτούς που δεν φορούν μάσκες γιατί σας ποτησαν με ατομική ευθύνη, ανόητοι. Τόσα χρόνια, αλλά και τώρα με τον κορονοιο φτιάχτηκε τίποτα στο Νοσοκομείο Κω? Έχει γιατρούς, ΜΕΘ, αναπνευστηρες? Όχι βέβαια. Όταν λοιπόν νοσησετε, που κάποια στιγμή θα νοσησουμε αναπόφευκτα όλοι, τότε δε θα σας φταιει ο συνανθρωπος, αλλά αυτοί που ψηφίζεις τόσα χρόνια, που δεν κάνανε τίποτα για το νησί και σου μεταφέρουν το βάρος της ατομικής ευθύνης στερώντας σου την ελευθερία και τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσης. Ψάξτε λοιπόν τους εχθρούς σας στο πρόσωπο του άλλου. Συμφέρει πολύ τους πολιτικούς αυτής της χώρας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ