ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Μεγάλος Αγιασμός ή «Πρωτάγιαση» της Παραμονής των Θεοφανείων με τον Σεβασμιώτατο στον Τίμιο Σταυρό

0
1092

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα Παραμονή των Θεοφανείων Κυριακή  5 Ιανουαρίου 2020 , στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού Κω προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ημών Ποιμενάρχου κ. Ναθαναήλ η Θεία Λειτουργία της Κυριακής Προ των Φώτων και η τελετή του Πρωταγιασμού (Μεγάλου Αγιασμού) .

Ο Μεγάλος Αγιασμός ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση» γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων .

Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Ο Αγιασμός που τελείται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων είναι ακριβώς ο ίδιος. Στις αγροτικές περιοχές με τον Αγιασμό αυτό ραντίζονται εκτός από τους χώρους της κατοικίας και τις αποθήκες όλα τα δέντρα και τα ζώα των αγροτών.

Το τελετουργικό της παραμονής των Θεοφανείων μαρτυρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ημέρας, η οποία θεωρείται ως αποκορύφωμα των προεόρτιων ημερών (ήδη από τις 2 Ιανουαρίου στις ακολουθίες ψάλλονται προεόρτιοι των Θεοφανείων ύμνοι).

Η παραμονή είναι η βασικότερη ημέρα για την προετοιμασία του πιστού να εορτάσει αρμόδια τα Θεοφάνεια του Κυρίου εφόσον ακολουθείτε αυστηρή νηστεία εις πάντα εκτός Σαββάτου και Κυριακή, όπως φέτος, που είναι αναστάσιμες ημέρες, οπότε γίνεται κατάλυση ελαίου και οίνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ