Θεοδόσης Τάσιος για άρθρο Αικατερίνης Παπαθωμά: «Υπατία και Αικατερίνη»

1
3876

κύριε διευθυντά

Η επιστολή της κυρίας Κ. Παπαθωµά (24/6/2023) ευστοχότατα παρατηρεί ότι «η περίοδος των διωγµών [των χριστιανών] κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους, αποτελεί το µεγαλύτερο όνειδος για όλη την ανθρωπότητα». Και, πράγµατι, εντυπωσιάζει το πόσο λίγο απασχολεί την τρέχουσα ιστοριογραφία µας το µακροχρόνιο εκείνο έγκληµα.

Παραταύτα, είναι εμφανώς άδικη η μομφή κατά του εκλεκτού λογίου Α. Στέφου: όταν αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να αναλύουμε και όλα τα άλλα ανάλογα ιστορικά επεισόδια συγχρόνως. Επομένως, ο κ. Στέφος καθόλου δεν «εκπέμπει κάποιο μήνυμα που συμβάλλει στην… αποχριστιανοποίηση».

Συγχρόνως όμως, εύστοχη είναι και η αναφορά της κ. Παπαθωμά στην Αλεξανδρινή μεγαλομάρτυρα «εκπαιδευθείσαν εις πάσαν ελληνικήν παιδείαν και πολλά ωραίαν» Αικατερίνην (κατά τον Συναξαριστή). Πλην της αγιότητος, οι ομοιότητες με την Υπατία στη ζωή και στον θάνατο είναι εντυπωσιακές.

Με τα δύο αυτά σπουδαία πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας, θαυμάζουμε το ύψος της Αρετής, και αισχυνόμεθα για το βάθος της Κακίας.

Θ. Π. ΤΑΣΙΟΣ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν διαβάζω ανάλογη κριτική για τα εγκλήματα των χριστιανών κατά των Ελλήνων για να απαρνηθούν την πατρώα θρησκεία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ