Ποια η διαφορά της ανθρωποκτονίας από αμέλεια με την ανθρωποκτονία από πρόθεση; Γράφει η Κοινωνιολόγος Ιωάννα Σκουφεζή

9
10082

Στα εγκλήματα κατά της ζωής, μια μεγάλη κατηγορία αφορά τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια. Ο Ποινικός Κώδικας με το Άρθρο 302 προβλέπει ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και σε περίπτωση που ο υπαίτιος είναι οικείος του θύματος και πεισθεί το δικαστήριο για την ψυχική του οδύνη, τότε δεν επιβάλλεται ποινή.

Σε αντίθεση με την ανθρωποκτονία με πρόθεση, ενώ και οι δύο πράξεις έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (αφαίρεση ανθρώπινης ζωής), στην αμέλεια υπάρχει το στοιχείο της μη ηθελημένης πρόκλησης αυτού του αποτελέσματος. Επιπλέον, ως ανθρωποκτονίες από

αμέλεια λογίζονται και όλες εκείνες οι πράξεις που χαρακτηρίζονται από τις παραλείψεις και την ελλιπή προσοχή των δραστών. Μερικά παραδείγματα της συγκεκριμένη  αξιόποινης συμπεριφοράς είναι τροχαία ατυχήματα, αεροπορικά και θαλάσσια δυστυχήματα, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, θάνατοι που αποδίδονται σε ιατρικά λάθη και σε σφάλματα κατασκευαστών, θάνατοι έπειτα από διαπληκτισμούς.

Η ανθρωποκτονία με πρόθεση, στην ποινική της αντιμετώπιση, κατατάσσεται στα κακουργήματα ενώ αν αποδεικνύεται αμέλεια έχουμε πλημμεληματική πράξη. Με άλλα λόγια, η διαφορά τους βρίσκεται στη βούληση του δράστη, την οποία στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση βαραίνει ο δόλος για διάπραξη του αδικήματος.

Είτε το δούμε νομικά, είτε από θεολογική οπτική, είτε με ψυχολογική και κοινωνική ματιά,

η ανθρωποκτονία ως πράξη συνιστά προσβολή της ίδιας της ζωής ως ατομικό και κοινωνικό αγαθό. Η ύπαρξη πρόθεσης σε αυτή την εγκληματική συμπεριφορά προσδίδει στο δράστη την έλλειψη σεβασμού στη ζωή και στους κανόνες που τη

διαφυλάττουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Προσδίδει επίσης στην ίδια την πράξη ένα χαρακτήρα ύβρις προς τον ίδιο τον άνθρωπο και τις συνθήκες που διέπουν την

κοινωνική του ιστορία.

Η ανθρωποκτονία λοιπόν με πρόθεση περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πράξη ως εγκληματική και την αναγάγουν στο επίπεδο του φόνου, δίνοντάς της μια διακριτή σημασία από τις άλλες μορφές ανθρωποκτονίας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για την ταξινόμηση των ανθρωποκτονιών με πρόθεση, το προσδιοριστικό στοιχείο είναι το κίνητρο ή τα κίνητρα των δραστών. Ορισμένες κατηγορίες κινήτρων είναι: εκδίκηση, για ασήμαντη αφορμή, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οικονομικές διαφορές, πολιτικές διαφορές, ερωτική αντιζηλία και άλλα.

*Aπόφοιτος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – με πιστοποιητικό παρακολούθησης στην εγκληματολογική ψυχολογία

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κάθε χρόνο κάτι θα γίνει σ αυτήν την χώρα,πυρκαγιές,καταστροφές,καμμένα δάση,δυστυχήματα,ατυχήματα,σκάνδαλα,μνημόνια,κάπιταλ κοντρόλ,χρεωκοπίες,πόλωση,εγκληματικότητα,διαφθορά,αναξιοκρατία,ανισότητα,κοινωνική αδικία,έλλειψη δικαιοσύνης στα ύψη.. Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε όλοι ανεξαρτήτως χρώματος ότι δεν υπάρχει κράτος,Ότι ο Δημόσιος τομέας διέλυσε, ότι πρέπει να ανασυσταθεί το κράτος, πριν είναι αργά.Καλή η ανάλυση ,αλλά το Έθνος ταλανίζεται….

  2. αφού απαγόρευσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις?
    Κράτος μπου,,,,ο…ποια δικαιοσύνη μιλάμε ,αφού μετά το δυστύχημα βγήκανε και άλλα κενά στον προαστιακό,στην πιο πολυσύχναστη στάση αυτήν της Πλακεντίας.Ρε είμαστε τελειωμένοι κι έχουμε και τα δύο Μαμούχαλα των 0,60 λεπτών ανά σχόλιιο.

  3. Ποια η θέση της Δικαιοσύνης απέναντι στο καρκίνωμα των Γύφτων

    Καννιβαλίτηκε λέει το δίκτυο..επίσημα,το είπε ο Υπουργός Καιρίδης απόψε στις 10:05. Μα και στην Κω και παντού,κάθε μέρα,οι Νόμοι έγιναν κωόχαρτα,αυτά γράφαμε το θέμα ότι τυγχάνουν ασυλίας οι μισοί πολίτες και οι άλλοι απλά είναι τυχεροί που ζουν.Είναι δυνατόν να ακούμε 48 ώρες για λεληλασία καλωδίων και δικτύου και η Δικαιοσύνη να παρακολουθεί?Υπάρχει Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός στο Νησί?Τι λέει για την Υγεία?Τι λέει για όλες τις καταγγελίες συμπολιτών?Εδώ κόψανε όλα τα δένδρα στο νησί,////// ανήλικα κάνουν ότι θέλουν και ο Εισαγγελέας κοιμάται.Ας με καλέσει να του το πω κατ ιδίαν.

  4. Ποιος διόρισε τον Σταθμάρχη χωρίς εμπειρία,ένας απλός αχθοφόρος, τι λέει για την ηθική αυτουργία το Σύνταγμα?

    Τι ποινή πρέπει να έχει ο Πολιτικός που τον διόρισε?
    Γ.Κ.

  5. Η Διαφορά της απουσίας Δικαιοσύνης με την ύπαρξή της ,αλλά βουτηγμένη στην διαφθορά

    https://pbs.twimg.com/media/FqNTLGyWwAA2rJ8?format=png&name=900×900

    Όσες καλωδιώσεις περνούσαν οι εργολάβοι στο δίκτυο της Πελοποννήσου την ημέρα,το έκλεβαν τα κυκλώματα της ανακύκλωσης?
    Αυτά τα κυκλώματα εφόσον δεν τιμωρούνται και τους χαϊδεύει το κράτος, δεν έπρεπε να εκτελεστούν πάνω στους τάφους των άμοιρων?
    Αναρχία, ατιμωρησία, διαφθορά, οπισθοδρομισμός, διαπλεκόμενα, Άνιση μεταχείριση πολιτών ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
    Ένα κράτος κωλοχανείο !!!!!!!
    Όσοι αντιδρούν είναι ή ΚΚΕ ή Χ.Α. Έ όποιος ψηφίσει αυτούς που χαϊδεύουν τους γύφτους,για εκλογή 2-3 βουλευτών.Πότε υπήρχε δικαιοσύνη σ αυτόν τον Οίκο ανοχής?

  6. Έχω μία απορία. Τι ακριβώς ποιο χοντρό έκανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και τον είχαν κλείσει μέσα, σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι με τις πλημμύρες στην Μάνδρα με τις φωτιές στην Εύβοια με το ατύχημα στα Τέμπη κτλ κτλ. Απ’τον Ανδρέα μέχρι σήμερα τον Κυριάκο μόνο τον συγχωρεμενο τον Άκη έβαλαν φυλακή εκτός αν είναι και άλλοι και δεν θυμάμαι. Γιατί εδώ μιλάμε για τραγωδίες με νεκρούς και δεν την πληρώνει κανείς πολιτικός.

  7. Ας μας πει η κ.Ξανθίπη,οι λοιποί Λαογράφοι και ιστορικοί,ο Γεωδίφης,ο κ.Κογιόπουλος

    και ζητώ συγγνώμη για όσους ξεχασα,Πόσες φορές ακούσατε την φράση..’το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο’.
    Απόψε ο κ.Καιρίδης είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει ούτε αυτό το δρομολόγιο,ούτε τα προηγούμενα ,καθώς κατά 30% υπήρχαν κενά στην ασφάλεια.Το άκουσα ο ίδιος στο Κόντρα στην Εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη.Είπε και ένας Υπουργός την αλήθεια /καρφί ότι ο προιστάμενος που παραιτήθηκε Ήξερε!!!
    Ας το ανεβάσει ο Γιάννης.
    Και μία ερώτηση,δεν έπρεπε να καλύψει τις ταφές των παιδιών ο Θίασος?

    • Μόνο το τελευταίο έκανε. Οι κηδείες θα γίνουν δημοσία δαπάνη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ