Ξεσηκώθηκαν οι γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου: Έγγραφο 2ης ΥΠΕ τα επείγοντα περιστατικά θα μπορούν να μεταφερθούν σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθούν εκεί

0
939

Φωτιές άναψε στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Ρόδου έγγραφο της 2ης ΥΠΕ, σύμφωνα με το οποίο επείγον περιστατικό που έρχεται σε αυτό θα μπορεί να μεταφέρεται σε ιδιωτική κλινική του νησιού μας για να χειρουργείται εκεί με σκοπό την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής.

Το έγγραφο ήρθε χθες στα χέρια των γιατρών, οι οποίοι στην κυριολεξία ξεσηκώθηκαν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, καθώς, όπως δήλωσαν, αντί να φροντίσουν οι αρμόδιοι για τη στελέχωση του νοσοκομείου μας, καταθέτουν προτάσεις που, όπως υποστήριξαν, εξευτελίζουν και προσβάλουν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Μάλιστα το Δ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών παραχώρησε συνέντευξη Tύπου για να ενημερώσει την κοινή γνώμη ενώ ζήτησε τη στήριξη των πολιτών, καθώς η 2η ΥΠΕ ζητά στην ουσία από τους γιατρούς εν ώρα εφημερίας να φεύγουν από το νοσοκομείο για να χειρουργούν τα επείγοντα περιστατικά σε ιδιωτική κλινική.

Ειδικότερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πολύμνια Γαλανού πλαισιωμένη από όλα τα μέλη της διοίκησης του οργάνου των γιατρών, δήλωσε για το θέμα τα εξής:

«Αναφορικά με τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, ενημερώνω ότι το νοσοκομείο της Ρόδου πέρα από ορισμένες μέρες δε σταμάτησε ποτέ το χειρουργείο του.

Και εγώ και ο κ. διοικητής έχουμε κάνει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τη 2η ΥΠΕ για την ενίσχυση προσωπικού.

Εγώ αμφισβητώ τα νούμερα αυτά στις λίστες, δεν είναι καθαρές λίστες γιατί αν έχεις μία αναμονή σε μία κλινική 300 περιστατικών και χειρουργείς άλλους 300 που δεν είναι από τη λίστα, αυτή η λίστα δεν θα αλλάξει ποτέ.

Είναι λοιπόν θέμα διαφάνειας. Ποιος ασχολήθηκε με θέματα διαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία;

Σήμερα λάβαμε ένα… χαρτί γιατί αυτό δεν είναι έγγραφο, από τη 2η ΥΠΕ που μας λέει ότι τα περιστατικά της εφημερίας θα φεύγουν και θα πηγαίνουν να χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική.

Θα φεύγουν και οι γιατροί του νοσοκομείου και θα πηγαίνουν να τους χειρουργούν εκεί και δεν θα έχουν καμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν της εφημερίας.

Ρωτώ λοιπόν: ζητήσαμε στήριξη του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητήσαμε αυξήσεις στα μισθολόγια μετά τη δικαίωση από τα δικαστήρια και αντί να μας φέρουν βοήθεια για να δουλέψουμε, μας λένε ότι όχι μόνο δεν σας φέρνουμε βοήθεια αλλά θα σας παίρνουμε τα περιστατικά και τους γιατρούς και τους ειδικευομένους για να χειρουργούν αλλού.

Έτσι εξευτελίζουν το νοσοκομείο. Αυτό αξίζει στους εργαζομένους; Μήπως υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια και με τα… περιστέρια και τις γάτες; Όλα μαζί έπεσαν; Η δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί εδώ είναι… περιστερώνας;» αναρωτήθηκε η κ. Γαλανού, η οποία τόνισε ότι υπάρχουν κύκλοι μέσα στο νοσοκομείο που μεθόδευσαν αυτή την εξέλιξη.

Είπε συγκεκριμένα:

«Το να παίρνεις τα επείγοντα περιστατικά και να τα οδηγείς για να τα χειρουργείς στο ιδιωτικό μειώνεις τις λίστες; Υπήρξε ποτέ επείγον περιστατικό που να μη χειρουργήθηκε στα επόμενα λεπτά ή στις επόμενες ώρες; Τι εξυπηρετεί αυτό; Έπεσαν οι μάσκες. Είναι συγκεκριμένοι και μέσα από εδώ εκείνοι οι οποίοι έχουν υποκινήσει όλη την ιστορία με τη 2η ΥΠΕ.

Και αυτοί είναι θεσμικοί του νοσοκομείου και όφειλαν να βάλουν πλάτη και όχι να κάνουν κυβερνητική πολιτική ή πολιτική με τη 2η ΥΠΕ. Πρέπει να ντρέπονται. Δεν θα σας δώσω ονόματα αλλά είσαστε ικανοί για να αναγνωρίσετε ποιοι είναι.

Το χαρτί αυτό είναι ένα… διάτρητο έγγραφο που εκθέτει τον συντάξαντα. Εδώ καταπατώνται και η λογική και η αξιοπρέπεια και το IQ μας.

Σας καλώ να στηρίξετε το νοσοκομείο, το νοσοκομείο έχει πονεμένες ιστορίες αλλά έχει αφεθεί και κακοποιηθεί από την ΥΠΕ και είναι πολύ μεγάλο λάθος της περιφέρειας το ότι προτείνει ότι δεν πρέπει να γίνει μία ΥΠΕ νήσων γιατί δεν είναι οχυρωμένα τα νησιά.

Πρέπει να υπαχθούμε ή στην περιφέρεια ή στο υπουργείο Υγείας άμεσα. Πρέπει να υπάρξει άμεση απεμπλοκή από τη 2η ΥΠΕ και δεν αναφέρομαι στον κ. Ροϊλό. Η 2η ΥΠΕ ήταν μόνο για τον Πειραιά και δεν εξυπηρετούσε ποτέ τα νησιά. Το νοσοκομείο δεν υπάρχει για να τροφοδοτεί τα ιδιωτικά. Δεν έχουμε ξεπουληθεί…».

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιώργος Τριάντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση δεν οδηγεί στην αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής, αλλά προξενεί πολλούς κινδύνους και εγείρει πολλά ερωτήματα.

«Είναι ένα θέμα που ακουγόταν εδώ και καιρό ότι μπορεί να έρθει ένα τέτοιο έγγραφο και ήρθε σήμερα. Διαφέρει πάρα πολύ από εκείνα που είχαμε ακούσει.

Είναι ένα έγγραφο που χωρίς να προσδιορίζει ευθύνες, αμοιβές και λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της κλινικής και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας (ο ασθενής δεν αναφέρεται πουθενά), μας λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να νοσηλευτεί σε μία ιδιωτική κλινική και να αντιμετωπιστεί εκεί ένα επείγον περιστατικό.

Αυτό το χαρτί είναι μία ευκαιρία για να αποκαλυφθούν πλέον σαφώς ποιοι είναι εκείνοι που κόπτονται για το συμφέρον του νοσοκομείου και του δωδεκανησιακού λαού και ποιοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να δώσουν λύσεις μέσω της αποδυνάμωσης του έργου των γιατρών αλλά και της ενδυνάμωσης συγκεκριμένων ιδιωτικών δομών.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι μάχονται για τα δίκαια και την ενίσχυση του νοσοκομείου της Ρόδου να μας δώσουν το παράδειγμα και να δούμε ποια θα είναι η στάση μας απέναντί τους. Αναφέρομαι γενικά σε όλους εκείνους που είναι δήθεν υπέρμαχοι του νοσοκομείου της Ρόδου και της ενίσχυσής του» δήλωσε ο κ. Τριάντος λέγοντας ότι δεν καθορίζονται μέσα στο έγγραφο ζητήματα που αφορούν την ιατρική και  την ποινική ευθύνη.

«Πού θα μετατοπίζονται; Στο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική; Υπάρχουν πολλά σοβαρά ερωτηματικά και κίνδυνοι που δεν διευκρινίζονται. Το βασικό πρόβλημα δηλαδή την αποσυμφόρηση της λίστας όπως είναι διατυπωμένο το έγγραφο, δεν το λύνει γιατί μιλά για έκτακτα περιστατικά.

Πάει να μας βάλει ακόμα έναν βρόγχο εν γνώσει μας να παρανομούμε να βαφτίζουμε περιστατικά ως επείγοντα ή περιστατικά εφημερίας για να τα οδηγήσουμε εκεί που θέλουν κάποιοι να τα οδηγήσουμε» κατέληξε.

Για τα περιστατικά κορωνοϊού
Τέλος, αναφορά έγινε και στο θέμα αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορωνοϊού και φιλοξενίας στο νοσοκομείο Ρόδου με την κ. Γαλανού να επισημαίνει ότι επειδή έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος πρέπει να οριστούν από τους υπεύθυνους ξενοδοχεία καραντίνας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο παθολόγος και γιατρός της μονάδας λοιμώξεων και της Α’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας Αριστείδης Καΐκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι τα περιστατικά εκτοξεύθηκαν στα ύψη τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο και ότι πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ειδικά εμείς εδώ ως τουριστική περιοχή.

«Στα πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν είναι η απουσία μονάδας εντατικής θεραπείας για διασωληνωμένους με covid ασθενείς στο νοσοκομείο της Ρόδου. Σχεδόν το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με covid διακομίστηκε σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας και της Αθήνας.

Οι ασθενείς που έμειναν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο της Ρόδου παρέμειναν για το μεγαλύτερο κομμάτι της νοσηλείας τους εκτός τμήματος ΜΕΘ και μεταφέρθηκαν μόνο 3 στη ΜΕΘ όταν είχαν αρνητικό μοριακό έλεγχο.

Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να στηρίξει τη δημιουργία ενός νέου τμήματος εντατικής θεραπείας.

Θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε επίσης θίγοντας ένα ακόμα σοβαρό θέμα καθώς, όπως τόνισε, οι άρρωστοι που διακομίζονται με αεροπλάνο ή ελικόπτερο σε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων μπαίνουν σε κίνδυνο, καθώς η διαδικασία διακομιδής είναι μία επιβαρυντική διαδικασία για τους ασθενείς.

Πηγή: rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ