Νέο κανόνι στην αγορά: Ποιος ηλεκτρονικός κολοσσός λίγο πριν την κατάρρευση [φωτο]

0
2994

Ποιο είναι το επόμενο κανόνι στην αγορά;

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες εβδομάδες από το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου, το οποίο περιλάμβανε εξαγορά από τον Σκλαβενίτη και γενναίο «κούρεμα» στα χρωστούμενα σε χιλιάδες προμηθευτές και ένα νέο «κανόνι» έρχεται να σκάσει στην δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά. Αυτό της Forthnet.

Οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης, λόγω τεραστίων χρεών και ίσως αναγκασθούν να επωμισθούν τελικά το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων. Προς το παρόν μεταθέτουν το πρόβλημα, εισφέροντας 50-70 εκατ. ευρώ σε ομολογιακή έκδοση που δίνει ανάσα ζωής στη Forthnet και καθιστά εφικτή την αναχρηματοδότηση της.

Όμως το μέλλον της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς οι Άραβες και οι εγχώριοι μεγαλομέτοχοί της αρνούνται να εισφέρουν κεφάλαια.

Πόσα λεφτά ζήτησε η Forthnet για να καλύψει ανάγκες

Για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες, η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε 99 εκατ. από τους μετόχους της, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών είχαν μπει στα ταμία της μόνον το 0,12% αυτού του ποσού, δηλαδή, μόλις 120 χιλιάδες από τα 70 εκατ. ευρώ που ήταν το μίνιμουμ για να ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες για να καταφέρουν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» αναγκάστηκαν τελικά να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος και να δώσουν τουλάχιστον 55 εκατ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα υπόλοιπα 10-15 εκατ. εισέφερε επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ