Παραδοσιακές συνταγές από έναν Καλύμνιο ζαχαροπλάστη στην Αυστραλία

0
80

Της Θεοδώρας Μαΐου στον «Νέο Κόσμο»

Όταν σε νεαρή ηλικία, ο Ελληνοαυστραλός Γιώργος Διακομιχάλης έκανε τα πρώτα του βήματα στην ζαχαροπλαστική σκέφτηκε έναν ιδιαίτερα ευφυή τρόπο για να εντυπωσιάσει την αρραβωνιαστικιά του Ελένη.

Μόλις τελείωνε την εργασία του, ετοίμαζε για εκείνην ειδικές συσκευασίες που περιείχαν υλικά μαζί με έτοιμες ελληνικές συνταγές ώστε να μπορεί η νεαρή κοπέλα με τη σειρά της να ψήνει παραδοσιακές λιχουδιές εύκολα και γρήγορα χωρίς να ξοδεύει ατελείωτες ώρες στην κουζίνα. Ο Γιώργος όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει την Ελένη, αλλά είκοσι χρόνια αργότερα η ιδέα του αυτή έγινε το επόμενο επιχειρηματικό του εγχείρημα το οποίο προστέθηκε πλέον στην ήδη επιτυχημένη επιχείρηση ζαχαροπλαστείο που διατηρεί ο ομογενής σεφ στην Αδελαΐδα και φέρει την ονομασία Kalymnos Pastries.

«Η αλήθεια είναι πως ενώ η ιδέα υπήρχε πάντα στα σκαριά, δεν είχα τον χρόνο να την υλοποιήσω λόγω των υποχρεώσεων του μαγαζιού αλλά όταν ήρθε ο κορωνοϊός στη ζωή μας κατά κάποιο τρόπο έδωσε τον χρόνο σε μένα και την οικογένειά μου να κάνουμε ακόμα ένα όνειρό  μας πραγματικότητα» λέει ο Γιώργος, ο οποίος μαζί με την αδελφή του, τον γαμπρό και τη σύζυγο του ξεκίνησαν στα μέσα του 2020 να συσκευάζουν σε πακέτα όλα τα υλικά που χρειάζονται ώστε να φτιάξει κανείς ελληνικά παραδοσιακά γλυκά στο σπίτι του μαζί με τις συνταγές της οικογένειας του Γιώργου από την Κάλυμνο.

Από αριστερά ο Γιώργος, η σύζυγος του Ελένη, η αδελφή του Φωτεινή και ο γαμπρός του Selva Φώτο: Supplied

Από αριστερά ο Γιώργος, η σύζυγος του Ελένη, η αδελφή του Φωτεινή και ο γαμπρός του Selva Φώτο: Supplied

Σύμφωνα με τον ομογενή σεφ, αυτό που κυρίως τον ώθησε να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα ήταν η θλιβερή παρατήρηση πως σταδιακά οι πρώτης γενιάς ομογενείς φεύγουν σιγά σιγά και αθόρυβα από τη ζωή παίρνοντας μαζί τους τη γνώση και τις πιο αυθεντικές συνταγές που κάποτε έφεραν στις βαλίτσες τους από την πατρίδα τους, τα χωριά και τα νησιά τους.

«Αυτές οι συνταγές ζούσαν στο μυαλό κάθε γιαγιάς που ήρθε στην ξενιτιά στις αρχές και τα μέσα του 1900 αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί πουθενά με αποτέλεσμα σήμερα οι νεαρές ηλικίες να μην έχουν πρόσβαση στους λαχταριστούς αυτούς θησαυρούς του παρελθόντος» λέει ο Γιώργος ο οποίος αποκαλύπτει πως δεν είναι λίγες οι φορές που Ελληνοαυστραλοί πελάτες και πελάτισσές του κυρίως τρίτης και τέταρτης γενιάς εκφράζουν στον ίδιο αυτό το παράπονο ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων ενώ προσθέτει πως και πολλές αυστραλιανής καταγωγής πελάτισσές του επίσης του ζητούν ζαχαροπλαστικές συμβουλές αφού λατρεύουν και θέλουν αλλά δεν τολμούν να φτιάξουν μόνες τους ελληνικές λιχουδιές, όπως τσουρέκι, γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες και λουκουμάδες.

Το εγχείρημα του Γιώργου ξεκίνησε μόλις πριν λίγους μήνες και όμως τα έτοιμα «ελληνικά πακέτα» που φέρουν την ονομασία “Bake with George” έχουν γίνει ανάρπαστα. Μάλιστα, η ζήτησή τους είναι τόσο μεγάλη που ήδη τα προϊόντα στολίζουν τα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ και επιλεγμένων καταστημάτων deli σε ολόκληρη την Αυστραλία. «Η αλήθεια είναι πως ούτε και εμείς οι ίδιοι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Ήδη δεχόμαστε βροχή από ηλεκτρονικές παραγγελίες από ολόκληρο τον πλανήτη ενώ ετοιμαζόμαστε να επεκταθούμε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με απώτερο στόχο να έχει κάθε ελληνικό τραπέζι γεύση από Ελλάδα και να κρατάμε έτσι ζωντανή την παράδοση και την κουλτούρα μας σε κάθε μήκος και πλάτος της γης», καταλήγει ο Γιώργος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ