Έχει χαθεί το μέτρο… (Από άλλο ανέκδοτο… η μη αποδοχή κριτικής και ανάδειξης των προβλημάτων)

67
14106

Έχει χαθεί το μέτρο… (Από άλλο ανέκδοτο… η μη αποδοχή κριτικής και ανάδειξης των προβλημάτων)

 

Η έκρηξη αλαζονείας και εγωκεντρισμού από πολίτες και πολιτικούς ταγούς. επιφέρει κατά σειρά αυτό που πολύ σοφά (μέσα από την παρατήρηση και την διαρκή επιβεβαίωση) έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στο τετράπτυχο: Ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις*.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δίδασκαν ότι η επιθυμία δεν είναι το αυθόρμητο, η παρόρμηση, το ορμέμφυτο (ορμή+έμφυτος), αλλά το να μάθουμε να επιθυμούμε και να επιλέγουμε αυτό που αξίζει, αυτό που πρέπει, και έχει να κάνει με ανώτερες αξίες σε συλλογικό και όχι σε ατομικό επίπεδο όπως φαίνεται να είναι σήμερα σε όλους τους τομείς. Η ελευθερία πρέπει να συνδυάζεται με την αλήθεια (αλλιώς κινδυνεύουμε να τα χάσουμε και τα δύο).

Στην εποχή του παραλογισμού που ζούμε:

-Δεν έχει σημασία να λυθεί ένα πρόβλημα, αλλά να «εκμηδενιστεί» παραδειγματικά αυτός που το αναδεικνύει (πολίτης, υπηρεσιακός παράγων, ασθενής κλπ) ώστε να μην το επαναλάβει άλλος.

-Η αλαζονική εξουσία οχυρωμένη γύρω από τα «υψηλά ποσοστά» των κολαούζων της (στην ουσία μειοψηφικά σε σχέση με τον απέχοντα, ιδιωτεύοντα και επιδεικτικά αδιάφορο ή απογοητευμένο κόσμο μας).

– Η επιθυμία (ακόμα και η πιο ακραία) γίνεται «δικαίωμα» και επιβάλλεται νομοθετικά.

– Η «σκλαβιά της μόδα» της εποχής (όπως την είχε περιγράψει πολύ εύστοχα η Εύα Σικελιανού ως μια φυλακή όσα χρόνια αυτή διαρκεί, μέχρι να έρθει μια νέα να την αντικαταστήσει), έχει περάσει από τα ρούχα στον έξωθεν και άνωθεν τρόπο ζωής σαν ολετήρας όχι μόνον διαφορετικών κουλτούρων και πολιτισμών, αλλά ακόμα και της ετερότητας της καταγωγής (μητέρα-πατέρας) που συγκροτεί τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Είναι συγκεκριμένη επιδίωξη παγκόσμιων κέντρων και ανθρώπων εξουσίας να διαμορφωθεί μια άλλη κοινωνία, άλλος πολιτισμός, μέχρι και άλλο είδος ανθρώπου (που τάχα ορίζει τον εαυτό του, τη ζωή του κλπ, ενώ στην ουσία ισχύει το αντίθετο).

Σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς:

περιμένουμε να δούμε τη διαφορά.

Την υλοποίηση έργου, τις αποκαταστάσεις. Τις πρωτοβουλίες και το ενδιαφέρον για την υγεία, το νοσοκομείο, το οδικό δίκτυο και την καθημερινότητα του πολίτη.

Η μικροπολιτική και η μη αποδοχή της κριτικής και την δημόσιας ανάδειξης των προβλημάτων, έως ότου λυθούν -που είναι υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης αλλά και των ενεργών πολιτών-

είναι… από άλλο ανέκδοτο.

 

* Ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις… (Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως)

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική [1], αλλά κυρίως πολιτική [2], στρατιωτική [3] και οικονομική[4]), συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο -που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ύβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς [5], με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.

Η βίαια, αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση/συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι (επαναλαμβανόμενη, και μάλιστα μετά από προειδοποιήσεις των ίδιων των θεών [6]) οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή του «υβριστού»[7] ύβρις > υβρίζω > υβριστής).

Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρι και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα ύβρις→άτη→νέμεσις→τίσις [8] μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ύβρις»[9] συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «άτην»[10], δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη ανοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν»[11], την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν»[12], δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.

Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας.

Η λέξη ύβρις πέρα από τη λόγια νεοελληνική χρήση της με τις σημασίες «βρισιά» (κυρίως στον πληθυντικό αριθμό «ύβρεις») και συνακόλουθα «κάτι που θίγει την τιμή και την αξιοπρέπεια κάποιου» -οι οποίες είναι φυσιολογικές εξελίξεις της αρχαίας σημασίας-, αρκετές φορές χρησιμοποιείται και στην εποχή μας, σε πιο προσεγμένο επίπεδο λόγου, με την αρχαιοελληνική σημασία της για να χαρακτηρίσει ανάλογες αλαζονικές συμπεριφορές συνανθρώπων μας.

67 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φάγανε,φάγανε..φάγανε..παραιτήθηκε ο Βαρβιτσιώτης ,μετά τον πνιγμό απ την ακτοπλοϊκή που μας ταξιδεύει καλύτερα.

    https://www.youtube.com/watch?v=U8axohxD53w&ab_channel=CostasPapapanos
    Λαμόγιααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    • Μακάρι να μην κλείσει ποτέ.Η Ελλάδα μετά το 19 έχει ανεβεί επίπεδο,έχει γίνει σεβαστή και παράδειγμα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο .Εχει κάνει μια πανίσχυρη χώρα 70 εκατομυρίων δίπλα της να τρέχει και να μην φτάνει.Εξαλου δεν έχει σημάδια τι λέω εγώ.Σκευτητε μόνοι σας.Πως και γιατί εξαφανίστηκε η αντιπολητευση;Απλά δεν έχει να προσφέρει τίποτα.Οσο για τους γραφικούς άδειους τενεκέδες,Βελόπουλος,Νίκες ,Σπαρτιάτες κλπ που κάνουν θόρυβο,είναι μια άλλη απόδειξη της φτώχειας της άλλης φωνής.

      • Θα σε μαλώσει ο Βορίδης ,δεν αστειεύεται κρατά και ρόπαλο.
        Πάντως δεν διέψευσε ο Πρωθυπουργός τις φήμες που θέλουν να πετάει το πρώτο F 35 η Πατσαβούρα.
        Πιλότος ,ρεσεψιόν,μάζεμα ελιών,διαμερισμάτων,ξέρει Ιστορία,Όλες τις ξένες Γλώσσες μαζί με την μοσχαρίσια,κοινωνιολόγος,συγκοινωνιολόγος,επίτροπος Ιατρών,σεισμολόγος,ειδική στην Κλιματική αλλαγή,η πρώτη στο Νησί που εφάρμοσε ειδικό χτένισμα για προβατίνες και αίγες ,ναυτολόγος,Λιμενάρχης,Ειδική στον Ελλιμενισμό Κρουαζιερόπλοιων σε μπανιέρα,φαροφύλακας,Κοινωνιολόγος,Μαμή,Αγρότισσα, αλλά το μεγάλο της όπλο είναι η Πρωτοπορία στον Εξευρωπαϊσμό της Χώρας.
        Πιστεύω ότι κοντεύει η ώρα που θα λέει μόνο αυτή της ειδήσεις όπως στην Βόρειο Κορέα.
        Είχε και αυτήν την φοβερή ιδέα να σκεπαστούν οι λακκούβες κατευθείαν με φέρετρα.
        Επιστήμων.Θα προταθεί για Νόμπελ μανικιούρ και πεντικιούρ.

        • να μην την αδικείς. Αυτά που λες είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις γνώσεις της. Μέχρι και η NASA την συμβουλεύεται πριν κατασκευάσει πυραύλους και δορυφόρους. Οι αντισεισμικές κατασκευές και υλικά δόμησης είναι από έρευνες και δοκιμές δικές της. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αποτέλεσμα των πειραματικών τα οποία δοκιμάστηκαν όλα στην miranta το πρόβατο και όχι ποντίκι.

      • Kαι γω που νόμιζα ότι ησυχάσαμε τώρα που εγκρίθηκε η πώληση των F 16 kai thn anab;aumish tvn pali;vn

        https://www.newsit.gr/kosmos/o-erntogan-ksespathonei-meta-tin-egkrisi-ton-F-16-o-agonas-den-teleiose-rixnontas-ton-exthro-stin-thalassa-sti-smyrni/3965446/

        Αφού το λέει ξεκάθαρα η αναλυτής κωλόχαρτων στο παραπάνω σχόλιο:
        γράφει στις 9:46 ΟΤΙ »Εχει κάνει μια πανίσχυρη χώρα 70 εκατομυρίων δίπλα της να τρέχει και να μην φτάνει»
        και μετά θυμήθηκε ο Ερντογάν τα ‘στριμωξίδια’ στην Σμύρνη.
        Είμαι σίγουρος ότι γράφεις την δική σου Ιστορία σε ρολά χαρτιού Υγείας.
        Εύγε παιδί μου πατσαβούρα.
        Τέτοιες Διπλωματικές αναλύσεις ούτε ο Βενιζέλος δεν έκανε.
        Περιμένω με αγωνία την αντίδραση του Ερντογάν μετά αυτήν την Σκληρή σαν Pantene Prove δήλωση της Πατσαβούροβας.

      • Σίγουρα δεν πρόκειται να κλείσει με τόσες ανισότητες Κοινωνικές ,Οικονομικές,Εργασιακές,Εργατικές,Αναπτυξιακές και προσκυνηματικές απ το σκύψιμο στους ξένους.
        Α,ξέχασα πόσο την πήρες την Μυζήθρα τελευταία?

      • Είσαι μάνα με δύο παιδιά αριστούχα ,που δουλεύεις σε Ρεσεψιόν και παίρνεις σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στο αρχείο σχόλια σου 1200 ευρώ να πω επί 6 μήνες (μάλιστα παροτρύνεις και άλλους να τους βρεις δουλειά με 1200) ,παίρνεις και τρεις ανεργίες 1200 περίπου δηλαδή περίπου 8.500 χιλιάδες και μιλάς για Ευρώπη,όταν όλοι παραπονιούνται για τις τιμές.Πως τα βγάζεις πέρα και συγκρίνεις με άλλες χώρες,με άλλες Οικονομίες (αφού είπες ότι οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από εμάς)..πάς ταξίδια, δεν κατανοείς πως μια τοπική επιχείρηση με τόσο ανελέητο, υπόγειο και τριτοκοσμικό ανταγωνισμό τα βγάζει πέρα, λες κλέφτες όποιους φωνάζουν για τις φορολογικές και εισοδηματικές αδικίες..
        Φαίνεται ότι έχεις άλλα έσοδα, φυσικά αδήλωτα,κατάμαυρα και κρίνεις αφ υψηλού όσους δεν βγαίνουν οικονομικά και αυτούς που υποστηρίζουν την ίδια άποψη λες και ζούνε αλλού.Αδυνατείς να κατανοήσεις δομικές αστοχίες και αλαλούμ.
        Άιντε και …ξυρίσου.

        • Τι κάθεσαι εδώ λοιπόν και δεν πας απέναντι που θεωρείς παράδεισο;

        • Επιχειρηματίας φίλε;Αν δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό που σου άφησε ο μπαμπάς που οικονομίσε από τη χούντα καρφώνοντας ανθρώπους,πουλάτε και άντε να δουλέψεις,όπως όλοι μας.

      • Περιμένεις απ αυτόν τον Λαό να κρατήσει ίσες Γεωπολιτικές αποστάσεις?

        https://www.protothema.gr/stories/article/1460406/i-genoktonia-ton-indianon-stis-ipa/

        Ιστορία δεν σκαμπάζεις,δεν έχεις ανοίξει ούτε ένα βιβλίο των παιδιών σου.
        ..και Ναι δεν είναι ούτε από το Documento,αλλά απ την Φυλλάδα που της έγινε περικοπή δανείων.
        Αν θες μετάφραση,δωρεάν στο Google Translate ,αλλά δεν έχει την Μοσχαρίσια Διάλεκτο.
        Αλ σανά φουρ ντουβαρά.

      • Μήπως μπορείς να μας πει τι λέει ο Ερντογάν?
        Πήρες κανένα ξυστό σήμερα?
        Χθεσινές δηλώσεις φιλίας καλής γειτονίας,συνεργασίας,και αμοιβαίας ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ.
        ΟΥΓΚ…ΒΟΑΧ

      • Τα μυαλά σου και μία λίρα και του μπογιατζή ο βουρ δούλας!!! Πού βλέπεις κυρά μου ανάπτυξη!!! Γειά την μεγάλη πλειοψηφία του λαού! Μόνο φτώχεια και εξαθλίωση! Σε ποιον πλανήτη ζεις εσύ! Μόνο στον πλανήτη του πληκτρολόγιο! Βγες έξω νο καθαριστή καινα αερισθη λίγο και το μυαλό σου! Μας τα έχεις πρήξει!!!

      • έχεις εθιστεί στις π@π@ρολογίες του Κούλη. Εντάξει, γούστα είναι αυτά αλλά βρές κανέναν άλλον άντρα να ικανοποιείσαι…. εγκεφαλικά εννοώ μήπως ξελαμπικάρεις και δεις τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα η οποία θεωρείς ότι είναι παράδειγμα για το=ις άλλες χώρες, (εκτός αν εννοείς προς αποφυγή) και έχει ανέβει επίπεδο.

  2. Απο άλλο ανέκδοτο ή απο άλλο πολιτικό σύστημα;
    Νοσταλγοί τής 7ετίας.
    Ευχαριστούμε για την ωραία αναγωγή κ. Γιάννη.

  3. Μάθετε πώς οι Bill Gates, Anthony Fauci, Tedros Ghebreyesus, Christian Drosten, Alex Azar, Ralph Baric, Peter Daszak, Klaus Schwab, Rockefellers, Rothschilds, BlackRock μαζί με κυβερνήσεις και πολιτικούς χρησιμοποίησαν μια ψεύτικη Πανδημία για να κηρύξουν πόλεμο στην ανθρωπότητα. Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για να μειώσει δραματικά τον παγκόσμιο πληθυσμό και να θεσπίσει μια παγκόσμια κυβέρνηση υπό τα Ηνωμένα Έθνη με ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακό νόμισμα για όλους. Χρησιμοποιούν πολέμους, πανδημίες και κλιματική αλλαγή για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους

      • Σύντομα θα παραδεχτούν ότι το εμβόλιο είναι το δηλητήριο που νομπελίστες γιατροί προειδοποιήσαν ότι θα είναι. Αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει κανείς γιατί θα το έκαναν αυτό.Αλλά βγάζει νόημα ότι πρόκειται για ασφαλιστική απάτη αν το σκεφθεις: αν παραδεχτούν ότι σκοτώνει ανθρώπους, τότε όλες οι ασφάλειες ζωής καθίστανται άκυρες, επειδή συναινέσατε σε πειραματική γονιδιακή θεραπεία. Έτσι, αν πεθάνετε, πιθανότατα προκλήθηκε από αυτό, και η ασφάλεια δεν πληρώνει.Αυτό εξηγεί επίσης γιατί καμία χώρα δεν έδωσε πλήρη έγκριση σε κανένα από τα εμβόλια. Οι ΗΠΑ το έκαναν στα χαρτιά, αλλά στην πράξη συνέχισαν να χρησιμοποιούν μόνο τα εμβόλια EUA και όχι τις επώνυμες εκδόσεις που ενέκριναν, το Comirnaty και το Spikevax (τα οποία λογίζονται ως EUA όταν χορηγούνται σε παιδιά).Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εμβολιασμένοι θα δουν τα ασφάλιστρα υγείας τους να εκτοξεύονται στα ύψη, επειδή τώρα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από σχεδόν τα πάντα. Ειρωνεία, αφού ζητούσαν οι ανεμβολίαστοι να πληρώνουν επιπλέον για την άρνηση του καρκινικού εξαναγκασμού.

        • Πριν εγκριθούν τα εμβόλια αυτοί που τους μόλυνε ο COVID και πέθαναν στην πρώτη άγρια παραλλαγή, ξανά ρωτάω πέθαναν στα ψεύτικα? Απάντηση δεν παίρνω.

      • Εκτός ελαχίστων, πέθαναν από πολλούς και διάφορους λόγους και όχι από covid. Να το πω πιο απλά, το συμπέρασμα που έβγαλα βλέποντας το τι συμβαίνει πλέον και το τι λένε σοβαροί επιστήμονες και όχι οι ψευτοειδικοί της τηλεόρασης, αν τον αντιμετώπιζαν ιατρικά όπως την γρίπη θα είχαμε ελάχιστους θανάτους.

  4. ΄΄Πήραν αρχόντοι την εξά
    πού `χανε χέρα ντως δεξά
    έναν τελάλη
    και με φωνή που όλα τ’ αυτιά
    τα τρύπανε σανν σαϊτιά
    ποιος να τα βάλει΄΄….. εξά=εξουσία , τελάλης=μέσο μαζικής ενημ/σης τής εποχής, σαιτιά=πλύση εγκεφάλου, …. από τό αυτί μπαίνει ή σωστή μουσική, ό ορθός λόγος καί ή ωραία εκφορά του, ή αντικειμενική είδηση κλπ. στό ηχητικό σήμα τής ΕΡΑ ακούγετε ΄΄ό τσομπανάκος΄΄. ακούγετε ό ΄΄ποιμένας΄΄ νά παίζει τήν φλογέρα του καί τά κουδούνια από τά ΄΄πρόββατα ΄΄ πού βόσκουν απαθή.

  5. Σας εκθέτει η φωτογραφία.Κάποιος σας παρέσυρε.Διαβάστε τι λάδι είναι.Ποιας εταιρίας και ποιας σοδειάς.Τέλος εγώ το δίνω 8 ευρώ το περσυνο λάδι εδώ στη Κω .Θέλετε;

    • Άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για τον πιο μαύρο χειμώνα από αγοραστική δύναμη.
      Ο Θίασος δεν μπορεί να κάνει τίποτυα,μόνο να σκορπά λεφτά σε μεταναστευτικό και εξοπλιστικά.
      Έτυχα μπροστά σε ράφι Σούπερ Μάρκετ ,που αποφεύγω,δύο μάλλον εκπαιδευτικοί ήταν να ψάχνουν ν αγοράσουν και σύγκριναν με το κινητό τις τιμές που φωτογράφισαν από διπλανό Σούπερ Μάρκετ.
      Όχι 41% ,81% πρέπει να πάρει.
      Ο κατήφορος που εσύ βλέπεις ανάπτυξη θα έχει κλίση 81%.
      Δεν ξέρεις τι σου γίνεται..είσαι στον κόσμο της DisneyLand.Δεν ξέρεις πόσοι νέοι φεύγουν..και οι Πακιστανοί (που κάθε Παρασκευή βγαίνουν οι άδειες τους και τα χαρτιά ,γιατί ξέρω πολλούς εδώ),μόλις πάρουν τα χαρτιά..Λούης.

    • εγώ θέλω λάδι. 8 ευρώ το κιλό είπες; Θέλω περίπου 40 κιλά αν είναι περσινό. Να υποθέσω ότι εσύ που είσαι νομοταγής και φανατική υποστηρίκτρια του Κούλη και της κυβέρνησης του ότι θα μου κόψεις και απόδειξη σωστά;

  6. Είναι πια ολοφάνερο πως η Κυβέρνηση κορόιδεψε τον λαό στην ποιότητα ζωής αλλά και στο γεγονός πως ο γάμος των ομοφυλόφιλων δεν είναι τίποτα τελευταίο πρόβλημα αφού έχει λυθεί τα προηγούμενα χρόνια με παρόμοια νομοσχέδια. γιατί τώρα όμως τόση φασαρία ; για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα δύσκολα προβλήματα επιβίωσης ;

  7. Ειδικά από την παράγραφο…
    » Ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις……» και όλο το κείμενο…. Το αφιερώνεις στους πρώην… Αλαζόνες .
    Και στους νυν τάγους τους….που έχασαν με 30%

  8. …..Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίσει την κυβέρνησή του και το κόμμα του ως εκφραστή ταυτόχρονα, τόσο της θέσπισης του γάμου των ομοφύλων όσο και της άρνησης και της καταγγελίας του, μαρτυρά ότι η πολιτική του στόχευση είναι διπλή. Αφενός μεν να εμφανιστεί ο ίδιος και η στενή του ομάδα στο «επιτελικό κράτος» ότι συμβαδίζουν με τις προοδευτικές αντιλήψεις των δυτικών κοινωνιών, αφετέρου να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς οπαδούς του, προβάλλοντας τα άλλα ηγετικά κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονται να πρεσβεύουν ακριβώς τα αντίθετα……………. εφημερίδα τών συντακτών

  9. «Οι μεγαλύτεροι θρόμβοι που έχουμε δει στην ιατρική»: Καρδιολόγος σοκάρει το κοινό

    https://katohika.gr/diethni/oi-megalyteroi-thromvoi-pou-echoume-dei-stin-iatriki-kardiologos-sokarei-to-koino/
    Ο Μπιλ Γκέιτς επένδυσε 55 εκατομμύρια δολάρια στην BioNTech που έκανε την ένεση mRNA της Pfizer. Πρέπει να δείτε την ημερομηνία που επένδυσε…
    https://katohika.gr/diethni/o-mpil-gkeits-ependyse-55-ekatommyria-dolaria-stin-biontech-pou-ekane-tin-enesi-mrna-tis-pfizer-prepei-na-deite-tin-imerominia-pou-ependyse/

    • Αφού το δήλωσε στο katohika.gr είναι έγκυρο.Απλά λεω εγώ τώρα Καρδιολογος η ιατροδικαστής είναι ο κύριος.Πως μετράνε τους θρόμβους,με μεζούρα η όπως λέμε λίγο η πολύ έγκυος;

      • Για την Κύπρο δεν είπε κουβέντα ο …Δικός σου.Αμυντική θωράκιση,διευρυμένος ρόλος στην περιοχή,αλλά οι υδρογονάνθρακες των αδελφών Κυπρίων δεν ..εξορύσσονται… ,τόσα θαλάσσια Οικόπεδα βρέθηκαν με φυσικό αέριο ρεκόρ ,γιατί δεν γίνονται εκμεταλλεύσιμα?
        Ψωνάρα,Βόδι,Πατσαβούρα,πανηλίθια,στουρνάρι.
        Λες συνέχεια ότι οι Χουντικοί πρόδωσαν την Κύπρο,εμείς τώρα γιατί τους έχουμε έξω από κάθε συζήτηση.
        Τσάμπα είχε η Καθημερινή της 21ης/1/24 την Δίκη του Κίσσιγκερ,Να στο αφήσω κάπου να ρίξεις μια ματιά?
        Άκουσες τίποτα για εγγύηση των Ελληνοκυπρίων, για την προάσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ? Για την μετοίκηση της Αμμοχώστου?
        Μου θυμίζεις το Συμβούλιο της Χάγης την Παρασκευή.
        Καταδικάζουμε λέει την γενοκτονία των Παλιστινίων,αλλά δεν αποφασίζουμε ακόμα την κατάπαυση πυρός.
        Όχι δεν είμαι ούτε κεντροδεξιοαριστερός….Λαϊκή Δεξιά είμουν και θα είμαι, όχι τερατουργήματα/

        • Μαζί θα τα φάμε με τους Κύπριους;Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;Άντε να πολεμήσεις να έχουν οι Κύπριοι έσοδα.Οι ίδιοι θα κάνουν κάτι;Τους πήραν τη μισή Κύπρο και 50 χρόνια δεν έχουν ρίξει μια Τουφεκιά.Μονο δυο αυτοκτονίες θυμάμαι.Αλλοι λαοί παλεβουν για την ελευθερία τους αυτοί πάνε στα δικαστήρια.Απο τότε που η Χούντα της Ελλάδας την χάρισε στους Τούρκους και για αυτό έχουν παράπονο οι Κύπριοι ,η Ελλάδα τους έβαλε στην ΕΕ ένωση και τους έδωσε το μεγαλύτερο όπλο που έχουν σήμερα.Απο εκεί και πέρα ας κουνηθούν.

      • εσύ τι από τα δύο είσαι; Αφού όπως φαίνεται γνωρίζεις πως τους μετράνε. Τί;;; και τα δύο;;; μπράβο σου !!!

  10. Αν διαβάσεις τα σχόλια ,απορείς που ο Μητσοτάκης πέρνει τόσο μικρό ποσοστό.Είναι δυνατόν από την μια να είναι η ΝΔ και από την άλλη αυτοί η ψεκασμενοι βαρεμένοι και να πέρνει μόνο 41%.

    • Τις πωλήσεις ελαιολάδου με 8 ευρώ το κιλό(λίτρο),τις δηλώνεις και που?
      Τσανακογλύφτρα,μας κουνάς το δάκτυλο ,αποκαλείς με βαρύγδουπες λέξεις όπως κλέφτες.
      Η ταπεινή καταγωγή μου δεν μ εμποδίζει να σε λέω πατσαβούρα.

      • Κανονικά της δηλώνω από γεωργικές εργασίες.Εχεις μαζέψει ποτέ ελιές η δεν καταδέχεσαι;Από ανάγκη κλέβεις;Δεν έχεις να φας;Υπάρχει ο δεσπότης μας ταΐζει ανήμπορους.ΓΙΑΤΙ δεν πας εκεί;Η ταπεινή σου καταγωγή σε εμποδίζει να πας δίπλα σε αυτούς τους ανήμπορους ,που θέλεις να τους πνίξεις;Δεν έχεις καταλάβει ότι δεν με ενδιαφέρει πως με αποκαλεί ένας φασίστας;Έτσι και αλλιώς μισάνθρωποι αποτυχημένοι είναι.Εκτος από δηλοί .Εμενα με λένε miranta,εσένα;

        • δεν θέλω να πνίξω κανέναν,ούΤε έπνιξα,ούτε σκότωσα και τρώω ελιές κάργα.
          Άρα έχει και άλλες πηγές εισοδήματος,και κρίνεις του πάντες με το σύνδρομο του γεμάτου στομάχου.Όλα σου φαίνονται φυσιολογικά,φθηνά ,μπορεί να έχεις και τίποτα ενοικιαζόμενα, διαφορετικό εισόδημα του άνδρα σου,τίποτα κληρονομιές ,στέγη δική σου….ε,βγάλε τον σκασμό όταν μιλάει ένας ότι δεν του φθάνουν,ότι δεν έχει τα βασικά και γύρνα να δεις το survivor.
          Eίσαι ότι λένε όλοι.ΠΑΤΡΑΒΟΥΡΑ.

        • Που το βρήκες αυτό το φρούτο,διαφήμιση Κρατική,επίκαιρη όσο ποτέ.

          https://www.youtube.com/watch?v=yjTufmV1XkU
          Είσαι ότι ποιο ηλίθιο έχει περάσει απ τον τοπικό Διάλογο,Αρχειοθετώ 41 χρόνια τοπικό τύπο,αλλά τέτοιο ΒΟΔΙ ,όπως και τέτοιους 2-3 υπερασπιστές με γνώση cartoon φιλοσοφίας ,δεν πέρασε ξανά απ τα τοπικά δρώμενα.

  11. Το τυρί το είδες τη φάκα δεν είδες. Τόσο μυαλό έχεις βλήτο. Σου λένε κατασκεύασαν ιό σε τεχνητά εργαστήρια και μετά σου έφτιαξαν χωρίς άδειες εγκρίσεις δοκιμές το τεχνητο μπόλι για τον αποπληθυσμό. Συνέχισε τον ύπνο σου λούλη

    • Όντως δεν είδα τη φάκα, ούτε το τυρί καλά καλά. Ποιοί θέλουν να μας ξεπαστρέψουν? Οι Κινέζοι ή οι Κινέζοι εκτέλεσαν εντεταλμένη υπηρεσία κατασκευάζοντας τον ιο εκ μέρους άλλων που είναι οι κύριοι υπαίτιοι του ξεπαστρέματος του ανθρώπινου γένους? Ποιοι είναι τελοσπάντων αυτοί που θέλουν να μας αφανίσουν?
      Ξέρεις? Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τους εν δυνάμει δολοφόνους μου.

  12. Καλά τι έπαθε ο φιλοναζι σήμερα;Δεν του έδωσαν τίποτα οι Σπαρτιάτες στη μοιρασιά;Αυτοί κάθε μέρα φεύγει ένας ,μετά του δίνουν ξαναγυρνάει και πάλι από την αρχή.ΠΑΩ στοίχημα ότι ο Κασιδιάρης θα σου πει να ψηφίσεις άλλον στις Ευρωεκλογές.Ελπιζω απλά να μην έχεις οικογένεια να δέρνεις τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου.Καλυτερα έτσι να ξεσπάς εδώ βρίζοντας εμένα,ζώο.

    • Έχει και φασιστικά μετεωρολογικά φαινόμενα, αλλά κανένα δεν φτουράει δίπλα στις δηλώσεις σου.
      Κάθε σχόλιο και σεισμός .
      Εσύ και 2-3 ιστορικοί του μέλλοντος.
      Σαν τα σπασμένα τηλέφωνα.

  13. Οι 50 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με το σοσιαλ κομπ:
    Νέα Υόρκη
    Κέιπ Τάουν, Κώς,
    Βερολίνο
    Λονδίνο
    Μαδρίτη
    Πόλη του Μεξικού
    Λίβερπουλ
    Τόκιο
    …………………………………………….

  14. ΠΡΟΣ ΜΑΝΟΛΑΚΙ 30 Ιαν 2024 at 11:27:22
    ΜΙΚΡΕ Κ ΑΜΥΑΛΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΟ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΡΩΣ Κ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΖΟΥΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ Κ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Κ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥΣ Κ ΣΑΥΡΕΣ

    Απάντηση
    μανόλης 30 Ιαν 2024 at 15:54:07
    τήν ταινία τήν είδες; τήν ξέρεις; κατάλαβες τί πραγματεύτε; ΄΄μικρός κ άμυαλος ΄΄δείχνεις -καί είσαι -εσύ, μιάς καί ΄΄κατάλαβες ΄΄ ότι είμαι » … κομμουν/ής, μικρός κ άμυαλος » από αυτά πού έγραψα…. σίγουρα έχεις φωτογραφ τού εθναρχη στό σαλόνι. γιά γράψε ένα βιογραφικό σου…… ε.σ.π

  15. Προς Περαστκό που είναι ο βασιλιάς του εμετού.΄Εχει χαθεί το μέτρο,γεμίσαμε σιχάματα

    ΗΛΙΘΙΕ,ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ξέρεις πόσα είναι τα θύματα της Τουρκικής Εισβολής?Πόσοι καταδρομείς της ςΛΓΥΚ,πόσοι είναι καταγεγραμμένοι νεκροί και αγνοούμενοι?Ξέρεις πόσοι ξεριζώθηκαν απ τα σπίτια τους.ελεεινέ,τρισάθλιε?Ξέρεις ο ΟΗΕ πόσους έχει καταχωρήσει επίσημα?Πόσοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία όπου πέθαναν σε στρατόπεδα?
    Άνοιξε την Παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια βλάκα…απάτριδε,ηλίθιε.

    • Είναι δώρο της χούντας.Δυο πολυβόλα αν βάζανε στη Κυρήνεια δεν θα έβγαινε Τούρκος στο νησί.Τους θυσίασαν.Ηλιθιε ξέρεις ανάγνωση;Μιλάω για αντίσταση;Ξέρεις να μας πεις τι έχουν κάνει οι Κύπριοι μετά την εισβολή;

      • ρε βλάκα η εισβολή στην Κύπρο ήταν σε τρία επίπεδα, βατραχάνθρωποι απ’ τις ειδικές δυνάμεις βγήκαν πριν τρεις ώρες για δημιουργία προγεφυρώματος βλάκα,η αεροπορία κτυπούσε ΕΛΔΥΚ και ΔΕΗ, νοσοκομεία απ’ τα χαράματα,ξέρεις πόσα αποβατικά ήταν;ποια η συνοδεία τους;ξέρεις ποιός ήταν ο πρώτος νεκρός της εισβολής και τι έκανε; ξέρεις ότι οι αλεξιπτωτιστές έπεσαν πίσω την Κερύνεια και Αμμόχωστο με τα Βρετανικά κανάλια να περιμένουν;όλοι οι Τουρκοκύπριοι πήγαν σε οχυρά,είχαν οπλισμό και συ με δύο πολυβόλα θα την απέτρεπες;βρε βλάκα,πόσο////// είσαι;διάβασε λίγο τα πρακτικά του φακέλου της Κύπρου και τα κείμενα της Εθνικής Κυπριακής κυβέρνησης ..απ’ τις δυομιση άντε τρεις η ώρα είχε βατραχανθρώπους έξω στις παραλίες .ΒΛΑΚΑ

      • Βλάκα,μάθε ,διάβασε,ενημερώσου πριν γράψεις »’ακίες ,τα δύο πολυβόλα θα αντιμετώπιζαν 4 τάγματα αλεξιπτωτιστών και τα Φάντομ?τα 40 και πλέον θαλάσσια μέσα?
        Τι έγιναν οι δύο Τορπιλάκατοι της Κύπρου έχεις μάθει?Ξέρεις βλάκα ότι μόλις βγήκαν απ το λιμάνι ,βυθίστηκαν με τους ναύτες?
        Όλοι οι μανιακοί »»άκες ανιστόρητοι γράφουν αλλιώς την ιστορία.

      • Το 1969 βρέθηκα στην Κυρήνεια για διακοπές. Με φίλους Κύπριους πήγαμε στο Πενταμίλι, την παραλία που το 1974 θα γίνει η απόβαση. Έχεις πολύ δίκιο. Η παραλία δεν ξεπερνα τα 300 άντε 400 μήκος με βράχια και γκρεμούς δεξιά και αριστερά. Πίσω κάμπος με πορτοκαλιές και από την πλαγιά επάνω το βούνο. Σήμερα και πάλι φίλοι Κύπριοι μου ξαναλένε ότι με σφενδόνες θα τους έριχναν στην θάλασσα. ΠΡΟΔΟΣΙΑ την χούντας και του Κίσσινγκερ. NOT REST IN PEACE……………

  16. Προς πανηλίθιο Περαστικό,πραγματικά ηλίθιο κούτσουρο με στοιχεία Ποπάυ

    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος 1493 αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών της Τουρκικής εισβολής των οποίων οι υποθέσεις κατατέθηκαν στη ΔΕΑ
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος 126 υποθέσεων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που δεν κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος 44 υποθέσεων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων της περιόδου 1963-1967
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Υπό ετοιμασία κατάλογος Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών πεσόντων της περιόδου 1963-1967
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά ή συνέπεια της Τουρκικής εισβολής
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος Ελλαδιτών πεσόντων Τουρκικής εισβολής
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος αντιστασιακών πεσόντων κατά το πραξικόπημα
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος πεσόντων κατά το πραξικόπημα
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος πεσόντων θυμάτων του πραξικοπήματος
    1 Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Κατάλογος Ελλαδιτών πεσόντων κατά το πραξικόπημα

    https://www.presidentialcommissioner.gov.cy/anthropos/anthropos.nsf/page03f_gr/page03f_gr?opendocument

      • Έχεις χάσει τη μπάλα.Δεν μιλάω για τους νεκρούς που χάθηκαν από την εισβολή ,χάρη της Ελληνικής χούντας.50 χρόνια υπό κατοχή,θύμισε μου μια πράξη αντίστασης.

        • Ρε βλάκα.Το ίδιο γίνεται τώρα στην Χάζα,γενοκτονία,όλη ηξ ΔΥΣΗ με το μέρος των νεκρών παιδιών,των βρεφών που βομβαρδίστηκαν,που πέθαναν από ασφυξία,από Κρύο,αλλά η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ,φιμώνει ΟΗΕ,ΕΥΡΩΠΗ..ΒΛΑΚΑ που μιλάς για μία σύμμαχο που έχει στις φαρέτρες της ,την μεγαλύτερη γενοκτονία εκατομμυρίων ερυθρόδερμων .Βλάκα με δύο πολυβόλα,εμένα θα πεις για ΙΣΤΟΡΙΑ? Ποιες είναι οι πηγές σου?Ποιο βιβλίο το λέει αυτό? Στο γράφω ξεκάθαρα βλάκα (λέω και για το βιβλίο της Καθημερινής για τον Κίσσιγκερ),υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει εισβολή.Θυμάσαι γιατί επέστρεψαν τα δύο υποβρύχια στην Ρόδο?Θυμάσαι ΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ,αναφέρει στη επιτροπή για το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου ο Καραμανλής ότι δεν στήριξε την μετάβαση των Δυνάμεων από την Ελλάδα στις 16 /8/74?
          Μάθε βλάκα Ιστορία,άνοιξε κανα βιβλίο βλάκα.Η Τρίτη εγγυήτριά Δύναμη ,η Μ.Βρετανία έπαιξε τον ρόλο των ΗΠΑ,όχι μόνο δεν στήριξαν ,αλλά εμπόδισαν τις ημέτερες δυνάμεις.Η χώρα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα,όπως τώρα όλος ο Πλανήτης που βλέπει άμαχους να καίγονται ζωντανοί.ΒΛΑΚΑ.

      • Ξέρεις άλλον να έχασε τι ζωή του 50 χρόνια κατοχής σε αντίσταση των κατακτητών,ιστορικέ ;

  17. Περαστικέ,αν υπήρχε έστω ένας Εισαγγελέας που να σέβεται την θέση του

    θα σε είχε αποβάλει απ το φόρουμ και κάθε δημόσια συζήτηση,όχι λόγω βλακείας,αλλά διασποράς οπίσθιων κενώσεων

    • Εσυ που ξέρεις πολλά θύμισε μου μια πράξη αντίστασης 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου;Αυτά τα 50 χρόνια χάθηκε καποιος Τούρκος;Έριξαν κάποιο βαρελότο;Δες πως αντιδρούν άλλοι λαοί και βγάλε συμπερασμα

      • Ρε βλάκα περαστικέ,αυτό δεν λες,δεν γράφεις? Σου ανέβασα άρθρο για την αντίσταση και τα θύματα

        »Τους πήραν τη μισή Κύπρο και 50 χρόνια δεν έχουν ρίξει μια Τουφεκιά.Μονο δυο αυτοκτονίες θυμάμαι.Αλλοι λαοί παλεβουν για την ελευθερία τους αυτοί πάνε στα δικαστήρια.»
        https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF_(1878-1960)
        Διάβασε την Παγκόσμια Κοινότητα.
        Η Κύπρος δεν είναι διχοτομημένη,είναι Τριχονομημένη ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ,είναι παραδοσιακά σύμμαχοι, ΒΛΑΚΑ,ΑΝΙΔΕΕ,ΑΣΧΕΤΕ !!!!!
        Η Κύπρος ήταν υπό κατοχή απ το 1878 υπό την Μεγάλη Βρετανία.Μπορεί ένας Κύπριος να μπει στις περιοχές βάσεις τους?
        Το 1878 εμείς ΣΑΝ ΧΩΡΑ είχαμε ελεύθερη μόνο την Παλλοπόνησο,λίγη Στερεά Ελλάδα,Ύδρα,Σπέτσες και Κρήτη. ΒΟΔΙ!!!!!!!

      • Ούτε Χαμάς είμαι,το αντίθετο,αλλά όλοι κάνουν τουμπεκί όπως και οι Χουντικοί τότε.Δεν ήταν Αθλέλληνες,εγώ πήγα νεαρός ασφάλεια για εξακρίβωση πολλές φορές μετά ΑΠΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ στην Απόλλον ντίσκο, τους σιχαίνομαι, αλλά τα νήματα τα κινούν άλλοι.
        Διάβασε ιστορία,πήγαινε στην Έκφραση και πάρε τα Βιβλία του Κυπριανού,του Σαμψών,του Βασιλείου,του Κληρίδη,του Μακάριου,του Παπαδόπουλου και διάβασε καλά ,πίσω απ τις Λέξεις.
        Που είναι το Ενιαίο δόγμα Άμυνας της χώρας,που πήγε ,γιατί? Έτσι δεν έγινε με τα ΊΜΙΑ?
        Έχεις διαβάσει την απομαγνητοφωνημένη συζήτηση του Πολεμικού συμβουλίου της 30ης/1/96 ποτέ σου?
        Ε αν την διαβάσεις (δημοσιευμένη από Παπαχελά,ειδικά αν την ακούσεις από κασέτα της εποχής θα καταλάβεις πολλά),βλάκα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ