Γάμος ομοφυλόφιλων: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

2
3634

Απόψε στις 10 η κρίσιμη ψηφοφορία – Από το στρατόπεδο της ΝΔ αναμένεται να καταψηφίσουν 20 με 23 βουλευτές και να απέχουν 28 με 30 – Τι θα γίνει με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία μπήκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με την κρίσιμη ψηφοφορία να προγραμματίζεται για μετά τις 10 το βράδυ.

Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν εξασφαλίσει ευρύτατη στήριξη 5 κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) και περίπου 180 βουλευτών. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζει στις διακομματικές διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr απο το στρατόπεδο της ΝΔ αναμένεται να καταψηφίσουν 20-23 βουλευτές και να απέχουν 28 – 30. Ήδη 6 βουλευτές – Μ. Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φω. Αραμπατζή, Αν. Καραμανλή, Χ. Αθανασίου, Μ. Σαλμάς- πήραν το λόγο στην Ολομέλεια και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν ενώ άλλοι 2 – Θ. Πλεύρης, Στ. Πέτσας – ανέφεραν ότι θα απέχουν.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα με ορισμένους βουλευτές να αλλάζουν στάση και να ετοιμάζονται να στηρίξουν το νομοσχέδιο ή να επιλέγουν την αποχή αντί του «όχι».

Για παράδειγμα ο κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε στην Βουλή ότι θα υπερψηφίσει αν και το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε δημοσίως την αντίθεσή του με τον γάμο των ομόφυλων . Το ίδιο φαίνεται ότι θα πράξει και ο κ. Γιώργος Στύλιος, εγκαταλείποντας την επιλογή της αποχής. Επίσης, ο κ. Γιάννης Ανδριανός, από το «όχι» φαίνεται να μετακινείται στην οδό της αποχής.

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να απειλεί όσους προσανατολίζονται να μην στηρίξουν το σχέδιο νόμου με αυστηρές επιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρούς προβληματισμούς εκφράζουν Παύλος Πολάκης, Νινα Κασιμάτη και Μίλτος Ζαμπάρας. Επίσης η κα Αθηνά Λίνου διαφωνεί με την παρένθετη μητρότητα και ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έχει εκφράσει προβληματισμό για την τεκνοθεσία.

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντι- πρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέ- ας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Πάντως, όσοι τελικά διατηρήσουν τις επιφυλάξεις τους έως την τελική ψηφοφορία θα τις εκδηλώσουν με αποχή, ενώ πιθανότατα θα απέχουν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές από τη Νέα Αριστερά Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στο «Όχι προσανατολίζονται οι

Αντώνης Σαμαράς

Μίλτος Χρυσομάλλης

Ανδρέας Κατσανιώτης
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Φώντας Μπαραλιάκος

Άννα Καραμανλή
Κώστας Καραγκούνης
Βασίλης Γιόγιακας
Μπάμπης Αθανασίου
Θεόφιλος Λεονταρίδης
Θανάσης Δαβάκης
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Κώστας Γκιουλέκας
Φωτεινή Αραμπατζή
Γιώργος Καρασμάνης
Θεόδωρος Καράογλου
Γιάννης Πασχαλίδης
Γιάννης Λαμπρόπουλος
Περικλής Μαντάς
Μάριος Σαλμάς
Δημήτρης Κυριαζίδης
Στέφανος Γκίκας

Στην αποχή οι

Άγγελος Συρίγος
Γιώργος Γεωργαντάς
Χρήστος Κέλλας
Μάρκος Καφούρος
Γιάννης Καλλιάνος
Δημήτρης Μαρκόπουλος
Μάκης Βορίδης
Κώστας Κεφαλογιάννης
Στέλιος Πέτσας
Νότης Μηταράκης
Γιάννης Οικονόμου
Θανάσης Πλεύρης
Χρήστος Μπουκώρος
Λάκης Βασιλειάδης
Θανάσης Καββαδάς
Σπύρος Κουλκουδίνας
Χριστόδουλος Στεφανάδης
Μάνος Κόνσολας
Μιχάλης Λιβανός
Κώστας Βλάσης
Δημήτρης Καλογερόπουλος
Γιώργος Βλάχος
Νίκος Βλαχάκος
Σταύρος Παπασωτηρίου
Γιάννης Ανδριανό
Γιάννης Κεφαλογιάννης
Γιάννης Μπουγάς
Μαρία Κεφάλα

Από το ΠΑΣΟΚ

Ευαγγελία Λιακούλη
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Μανώλης Χνάρης
Απόστολος Πάνας
Χριστίνα Σταρακά
Ανδρέας Πουλάς
Τάσος Νικολαϊδης
Κατερίνα Καζάνη
Ελένη Βατσινά
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
Ιλχάν Αχμέτ
Μπουρχάν Μπαράν
Σταύρος Μιχαϊλίδης
Φρέντυ Παρασύρης

Νέα Αριστερά

Οζγκιουρ Φερχάτ
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

ΣΥΡΙΖΑ

Παύλος Πολάκης
Νίνα Κασιμάτη
Αθηνά Λίνου
Μίλτος Ζαμπάρας
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 – Πώς τους έπιασαν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να υπενθυμίσω ότι από τους 153 βουλευτές που ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα παραμένουν βουλευτές μόνο 16
    κάτι αντίστοιχο προβλέπω και εδω

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ