Ποια επιστροφή και σε ποια «κανονικότητα»; Με τον τουρισμό τι κάνουμε;

32
1494
Ποια επιστροφή και σε ποια «κανονικότητα»; Με τον τουρισμό τι κάνουμε;
«Το Μάιο η επιστροφή στην κανονικότητα…» διά στόματος Πρωθυπουργού.

Αφού ευελπιστούν, κυβέρνηση και ειδικοί, ότι το επόμενο δεκαήμερο το κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας θα αρχίσει να υποχωρεί…

Επόμενα βήματα θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και το «άνοιγμα» των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το ποια θα είναι βέβαια η επιστροφή και σε ποιά «κανονικότητα» θα το δούμε στην πράξη, καθώς, έχουμε εντελώς νέα δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει:

1) Η κοινωνική και ατομική αποστασιοποίηση συνέβαλε στην ψηφιοποίηση ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων (ψηφιακή επικοινωνία, τηλεδιασκέψεις, τηλε-εκδηλώσεις, ψηφιακές οικονομικές συναλλαγές κλπ).

2) Ραγδαίες αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο με την τηλε-εργασία (εργασία από το σπίτι) να ανατρέπει ριζικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα (εργασία χωρίς τοπικούς ή υπερτοπικούς περιορισμούς, χτυπώντας θέσεις εργασίας που φάνταζαν εντελώς απόμακρες από το σπίτι σου στο νησί ή από το εξωτερικό, διακοπή μαζικών μετακινήσεων από και προς τη δουλειά, κατάργηση γραφείων και επαγγελματικών χώρων, περισσότερο χρόνος στο σπίτι με την οικογένεια κλπ).

3) Τα μοντέλα ζωής, εργασίας, κατανάλωσης, διασκέδασης και τουρισμού αναπόφευκτα αλλάζουν ή σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη αλλάξει ριζικά.

4) Οι τομείς του τουρισμού, πολιτισμού, μόδας, κατανάλωσης είναι σε φάση μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων.

5) Οι ανισότητες παγκόσμια έχουν εκτιναχθεί σε όλα τα επίπεδα (οι πλούσιοι πλουσιότεροι, φτωχοποίηση κοινωνική εξαθλίωση κλπ). Το ίδιο και τα «όρια» των «κουρασμένων» και «πιεσμένων» ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, από την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς.

6) Τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ακόμα δεν τις είδαμε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές θα φανούν και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στον καθένα από μας σε 1 με 1,5 χρόνο όταν σταματήσουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα διάφορα επιδόματα, και θα ξεκινήσει η διαχείριση της αποπληρωμής των «κορονοχρεών».

7) Παράλληλα μ’ αυτά συνυπάρχει σε επίπεδο αντιδράσεων ένα «εκρηκτικό» συνονθύλευμα συμπεριφορών κοινωνικής άρνησης (από τα οργισμένα – καταπιεσμένα νιάτα, τους πληττόμενους ή αδικημένους από τα μέτρα της πανδημίας, μέχρι τους ατομικούς, συλλογικούς και πολιτικούς-λαϊκιστικούς μικρο-εγωισμούς).

Με όλα τα παραπάνω η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» από τον Μάιο (μέχρι τον Οκτώβριο;) είναι λόγος παρηγορητικός ή παραμυθητικός, κατά την πιο λόγια εκδοχή του.

Η ιστορία των παγκόσμιων κρίσεων δείχνει ότι η επόμενη μέρα είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη με νέα μοντέλα λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Για παράδειγμα στον τουρισμό (είναι χαρακτηριστικά τα συν και τα πλην του «πειράματος» με τους Ολλανδούς στη Ρόδο που είδαμε πρόσφατα) όταν δεν ξέρεις τι του ξημερώνει, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση κατά 50% στις αφίξεις του 2020  (δηλαδή αν μιλάμε για την Κω από τις 330χιλ αφίξεις πέρσι, να φτάσουμε περίπου τις 500χιλ. φέτος).

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι οι ποσοτικοί στόχοι πχ της επιστροφής στα 1,200+ των αφίξεων του 2019 και όλων των αστρονομικών προβλέψεων της προ-covid εποχής δεν έχουν πια κανένα νόημα, όσο ο σχεδιασμός και η προσαρμογή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Νησιά όπως η Αστυπάλαια που μετατρέπονται σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης αρχίζουν να αποκτούν νέο ενδιαφέρον.

Στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της αειφορίας αλλά και του  τουρισμού υγείας, του θερμαλισμού και των εναλλακτικών μορφών (ποδηλατικού-αθλητικού-θαλάσσιου-θρησκευτικού-περιπατητικού-γαστρονομικού) τουρισμού μπορεί και πρέπει να κινηθεί η Ιπποκρατική Κως. με βάση και τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο ανάκαμψης.

 

32 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο υπουργός οικονομικών στην ΕΡΤ είπε οτι το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο τριπλάσιο τα μνημονια υφίστανται άτυπα και η αυστηρα
    οικονομική επιτήρηση της χώρας μας θα συνεχιστεί. Οτι παροχές θα πάρουμε οτι φορολογικές ελαφρύνσεις θα έχουμε θα τις δώσουμε μετα την πανδημία με νέους φορομπηχτικούς νόμους .επίσης τόνισε πως υπάρχει άνοδος αποταμίευσης γιατί δεν κυκλοφορουμε και δεν ξοδεύουμε. Αυτά μας περιμένουν στη γωνία γιατί η ΕΕ δεν χαρίζει μονο δανείζει .

  2. Καλές γιορτές
    και να σας φυλάει Θεός να μη τρακάρετε με πρώην υπουργό
    της ριζοσπαστικής αριστεράς με ανασφάλιστο όχημα

  3. Αν είχαμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ πανδημία και όχι fake!.. Ένας χρόνος συνωστισμός μπριστα από τις τράπεζες 15-20ατιμα..δεν κολλάει κάνεις, μόνο μέσα υποχρεωτικά αποστάσεις.. Ένας χρόνος στα σούπερ μάρκετ, 15 φορές επαφές την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ στο μισό μέτρο με τις ταμιες, τους υπαλλήλους, δεν κολλάμε,..σε πραγματική αρρώστια η πραγματικό ιό , θα είχαν πεθάνει το 1/5,,.. Οι fake θάνατοι και τα κρούσματα,.οι εντολοδοχοι λοιμωξιολογοι παπαγάλο της κυβέρνησης, οι πουλημένοι δημοσιογράφοι Δυστυχώς δεν μας κάνουν να πιστεύουμε απολυτως τιποτα

  4. Πείτε τα ,πείτε τα γιατι μετα λένε εμενα συνωμοσιιλόγο….
    Πας στα σούπερ μάρκετ με 200 άτομα μέσα σα τις σαρδέλες….εκεί δεν κολλάει..μιλάτε για πανδημία είστε σοβαροί;
    Στην εκκλησία ομως κολλάει ε;

    Αρνητες της ζωής, αρνητες της πραγματικότητας, αρνητες της ελευθερίας είστε….
    Χαχα σήμερα είδα μια γειτόνισσα μεσα στο σπίτι της φόραγε μάσκα και τα παιδιά της κιόλας….αααα καλα έχετε μεγααααααλο πρόβλημα.
    Τουλάχιστον οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι γίνεται….

  5. Αναρωτιέμαι, αν έμεινε ένας που να θέλει να έχει ο γείτονάς του την κατσίκα ζωντανή!!!!

    Δεν μιλάμε μόνο για το φόρουμ, την πόλη ,το νησί, τον Νομό, την περιφέρεια, μιλάμε για την Χώρα ολάκερη.. μια βδομάδα πριν να δεχθούνε το Άγιο Φως, πριν να παρακολουθήσουν το Θείο Δράμα ,την Σταύρωση που θα ρίξουν και ένα κροκοδείλιο δάκρυ. Τόσο τομαρισμός, τέτοια υποκρισία ,κάτι σαν το πιο μακάβριο έθιμο με το σφάξιμο δύο εκατομμυρίων αμνών στο όνομα του..Χριστού.

  6. Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας

    αποτελεί στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας..Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές. Που μαζί με Υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ.Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης….

  7. Ο Πρωθυπουργός που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη όλων των πολιτών,

    που μεταβίβασε προχθές, ακόμη και την ευθύνη του μη εμβολιασμού στους ανθρώπους που δίνουν διασωληνωμένοι τη μάχη για τη ζωή, νομοθετεί ασυλία των συνεργατών του από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις τους.

  8. Χαρείτε ένα Ντουβάρι,ξύλο απελέκητο: ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας.

    ‘Όταν ρωτήθηκε γιατί οι τουρίστες ακόμα και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, να μπορούν να σουλατσάρουν από νομό σε νομό, ακούστε τι απάντησε:
    https://www.youtube.com/watch?v=bFfNQJi3jX0&ab_channel=ExploreGreeceTV

    • αυτή η μορφή φασιστείας δείχνει την θέση μας σαν προτεκτοράτο.. απίστευτη δήλωση με ασέβεια στα Δημοκρατικά κεκτημένα..ο διαχωρισμός του φορολογούμενου πολίτη απ τον Αποικιοκράτη..και η εξίσωση του σε ιθαγενή…ούτε καν η Πρώτη Πολίτης της χώρας ίδρωσε…να κάνει παρέμβαση.

  9. ότι ο Τουρίστας δεν είναι Τουρίστας,πρέπει να στήσουμε και κ.λο
    https://www.youtube.com/watch?v=bFfNQJi3jX0&ab_channel=ExploreGreeceTV

    όταν της λέει η δημοσιογράφος για τον εσωτερικό τουρισμό,ακούστε τι ψηφίσαμε !!!!αυτό το άτομο ποιο λόγο ύπαρξης έχει στην Δημόσια ζωή του τόπου…Κάτι τέτοια άτομα,σαν αυτήν τον Πολάκη,το Άδωνη,έχουν δηλητηριάσει τον τόπο!!!!

  10. Σε περίπτωση που για λόγους υγείας θέλετε να μεταβείτε στην Ρόδο μετά συνοδού

    ..φορέστε πέδιλα με κάλτσες και ότι και να σας ρωτήσουν απαντήστε στα …Γερμανικά, κανείς δεν πρόκειται να σας πειράξει. Ούτε Ε1,ούτε βεβαιώσεις από Εργάνη, ούτε βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας για υγεία.. τίποτα…Heil και auf wiendersehen και καθαρίσατε…

  11. ΠΕΡΑ ΑΠ΄ΌΛΑ ΑΥΤΑ..ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ,ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ..
    ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ…
    ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΠΙΣΤΕΥΕ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ (ΧΡΥΣΑ)ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80…
    ΟΤΙ ΘΑ ΦΘΑΝΑΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ…ΠΑΡΑΚΜΗ..
    ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΩΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗ…
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΨΕΚΑΣΤΕΙ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ,ΑΠΟ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΕΠΙΤΗΔΙΟΥΣ,ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ…
    ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ,ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ,ΑΣΧΗΜΑ,ΑΔΙΚΑ,ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ,ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ,ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ,ΤΟΠΟ…
    (ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΩ,ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ)..
    ΑΠΛΑ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΤΣΙ…ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΩ…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

    • Με 2500 κρούσμαα,80 νεκρούς την ημέρα και σταθερά 800 διασωληνωμένους

      Κάθε μέρα στην Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες έχουμε σε επίπεδο νεκρών ένα γεγονός επιπέδου Μάτι, αλλά η επιτροπή Λοιμωξιολόγων ,που πριν να συνεδριάσει ,τις αποφάσεις που θα πάρει τις ξέρουν απ την προηγούμενη τα κανάλια ,αποφάσισε ν ανοίξει την αγορά και τουρισμό στις . Την στατιστική δεν την δημοσιεύουν, ώστε να δούμε και εμείς οι ανίδεοι, που στηρίζονται τα μοντέλα των ειδικών. Η απάντηση σε όλα είναι ότι τα λεφτά τελείωσαν και τα νούμερα αυτών που χάνουν την μάχη πάνε σε δεύτερη μοίρα.

  12. Έχουμε γεμίσει δημοκράτες και έξυπνους.2021 και μιλάνε για φασισμό σε Ευρωπαϊκή χώρα ,άτομα που πιστεύουν ακόμα σε φασιστικά καθεστώτα και τα εξημνουν.

    • Ποια είναι τα άτομα που πιστεύουν σε φασιστικά καθεστώτα, έχεις καταπιεί την γλώσσα σου απ την προηγούμενη φορά ,όταν εξυμνούμε τις φασιστικές τακτικές της Κυβέρνησής σου?
      Να ξεκινήσουμε να τα απαριθμούμε ένα-ένα? Το έξυπνος και δημοκράτης πάνε μαζί?

    • Για ανέφερε μας μια ευρωπαική χώρα που χρειάζεσαι Πιστοποιητικό εντοπιότητας να πας σε γειτονική Περιφέρεια?

      που η γριά πρέπει να εκτυπώσει από Εργάνη μονίμου κατοικία και Ε1 για να πάει σε νευροχειρούργο στη Ρόδο? Για πες μας γιατί η Ιατρική γνωμάτευση σε μαγνητική που έκανε και την έστειλε ο γιατρός σε νοσοκομείο,επειδή στον τόπο της ΔΕΝ έχει, να της απαγορεύεται η είσοδος. Θες να σε κάνω ρόμπα με απομαγνητοφωνημένη συνομιλία με το Λιμεναρχείο?και μην χαθείς πάλι, καταπίνοντας την γλώσσα σου..Που είναι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο?

  13. εάν δεν στοχεύσουμε στην ποιότητα και όχι στο μαζικό τουρισμό, πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση των τουριστικών υποδομών !!!
    Δεν υπάρχει λόγος η Κως να διαθέτει 140.000 κλίνες (ανεπίσημα 200.000) !!!

  14. Την Μ.Πέμπτη μετά το 5ο Ευαγγέλιο ο Γουρλός θα κάνει Διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό, δίπλα στον Εσταυρωμένο.. να εξηγήσει πόσο τα καταφέραμε σε σχέση με την υπόλοιπη….Ευρώπη.. πόσο άντεξε το σύστημα υγείας και πόσο απαραίτητο είναι το σελφτέστ στους Ψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών που θα φοράνε σκάφανδρο με το μικρόφωνο από μέσα. Στο τέλος θα μοιράσει αντίδωρα με courier.

      • Χαρίζονται τσοπανόσκυλα χρώματος κανελί, δυνατότητα επίδειξης και των δύο γονέων

        Έχει το τίμημα του ο επικοινωνιακός πόλεμος για την απόκρυψη ευθυνών. Μερικές χιλιάδες νεκρούς ανα ημέρα στην ΕΕ.
        Ανατρίχισα και του λόγου μου, απ τις ..λακίες σου.

      • δεν φαντάζεσαι πως ανατριχίζουν όλοι με την προχειρότητα και την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των πολιτών..ούτε μ το τροπάριο Της Κασσιανής απόψε θα ανατριχίσω τόσο.

      • Επειδή βαριέμαι να σε ακολουθήσω με λόγια..διάβασε αυτό παρακάτω και θα δεις ποιο είναι το μαύρο.. χιούμορ

        https://www.zougla.gr/greece/article/komfouzio-me-tin-pasxalini-eksodo-ton-elinon
        Αν θες τράβα και στο αεροδρόμιο και λιμάνι να δεις ποιοι φεύγουν για Πάσχα στο Χωριό,χωρίς να τους εμποδίζει κανείς…εννοώ την ‘άρχουσα τάξη’ (Δεξιά σε όλες τις αποχρώσεις),γιατροί,γαλονάδες,μηχανικοί,Λειτουργοί Ιδιωτικοί και Δημόσιοι,οδοντίατροι,Ξενοδόχοι
        Μετά διάβασε και την Παράγραφο β’ τι γράφει και μετά ανατρίχισε !!!
        Όλες οι πτήσεις για Ντουμπάι είναι τίγκα εδώ και καιρό..α, και Καλή Λευτεριά.

  15. Δεν διέκρινισες!.. Από τους εμβολιασμούς και από ποια εμβόλια της ζενεκα, της φιζερ

    • Εσύ έχεις κάποια στοιχεία άλλα απ αυτά του ΕΟΔΥ τα επίσημα?

      Μέχρι τώρα έχουμε μετρημένους στα δάκτυλα χαμένους από κάποιο εμβόλια,αλλά από επιπλοκές που προκάλεσε ο Κορονοιός, πάμε στις 10.500 αύριο -μεθαύριο.
      Δώσε όμως και μια αξιόπιστη πηγή, γιατί αυτά που λες ακούγονται σαν τις οπίσθιες εξαερώσεις νηστεύσαντος με σαρακοστιανά όσπρια.

  16. Το μοναδικό ασφαλές εμβόλιο είναι αυτό που ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε ποτέ» Δρ Τζέιμς Σάνον, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας.

    «Τα εμβόλια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.» Dr Anthony Morris, πρώην αρχιελεγκτής εμβολιασμών και ιολόγος του FDA.

    «Υστερα από πάνω από 40 χρόνια στην Ιατρική, καταλήγω ότι η ανεπίσημη πολιτική της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και άλλων τέτοιων εμβολιαστικών οργανώσεων είναι η γενοκτονία» Dr Archie Kalokerinos

  17. » Ο κύριος λόγος που παίρνουμε τόσα πολλά φάρμακα είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν πωλούν φάρμακα, πουλάνε ψέματα σχετικά με τα φάρμακα. Αυτό είναι που κάνει τα φάρμακα τόσο διαφορετικά από οτιδήποτε άλλο στην ζωή. Σχεδόν όλα όσα ξέρουμε για τα φάρμακα είναι ό,τι έχουν επιλέξει να μας πουν οι εταιρείες και οι γιατροί μας, .

    τα φάρμακα είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Αν μια τέτοια εξαιρετικά θανατηφόρα επιδημία είχε προκληθεί από ένα νέο βακτήριο ή ιό, ή ακόμα και ένα εκατοστό από αυτό, θα είχαμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να τα θέσουμε υπό έλεγχο.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ