Μπορούμε; (Σκέψεις και προβληματισμοί για το σήμερα και την «επόμενη μέρα»)

17
1759
Μπορούμε; (Σκέψεις και προβληματισμοί για το σήμερα και την «επόμενη μέρα»)
Χριστουγεννιάτικες ημέρες λοιπόν… Θα τις ζήσουμε οικογενειακά με επιτρεπόμενο αριθμό μελών τα εννιά σε κάθε οικογένεια. Με το βλέμμα, τις συζητήσεις και την επικαιρότητα στραμμένα στον εμβολιασμό που ξεκινάει..

Με τις σκέψεις μετέωρες από τη μια στον αγώνα για υγειονομική προστασία από τον φονικό ιό και από την άλλη στην οικονομική επιβίωση σε ένα αβέβαιο και για πολλούς εξαιρετικά δύσκολο οικονομικά «αύριο».

Η επόμενη μέρα, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό υγειονομικό σενάριο, παραπέμπει σε καταστάσεις πολύ διαφορετικές από εκείνες προ κορονοϊού.

Όμως ακόμα και αυτές οι κατά τα άλλα «εορταστικές» ημέρες που διανύουμε πολλούς συμπολίτες μας τους βρίσκουν στα οικονομικά όριά τους (ίσως και αρκετά κάτω από αυτά).

Ο Δήμος Κω είχε ανακοινώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια, εφάπαξ ποσού 534ων ευρώ λόγω της πανδημίας Covid-19, στους κατοίκους του νησιού που δεν λαμβάνουν καμία οικονομική ενίσχυση.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν και τα κριτήρια. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τελικά πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι και πότε θα το πάρουν (τις γιορτές πάντως δεν τις πρόλαβαν…)

Ειδικά στα οικονομικά -όλων μας- λοιπόν είναι δεδομένο ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο και εκτεταμένο. Όσοι ελπίζουν ότι  η κατάσταση θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το εμβόλιο ή -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αν ανοίξει η σεζόν κανονικά τον Απρίλιο, μάλλον εθελοτυφλούν, μετατρέποντας την ελπίδα τους σε πρόβλεψη.

Ήδη οι εκτιμήσεις των ανθρώπων που ζουν τον σφυγμό της αγοράς μέσα από τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία συγκλίνουν στο ότι ένα σημαντικό ποσοστό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να επιβιώσει και να ανοίξει πάλι, ακόμα και όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Κάποιοι προβλέπουν ότι ένα 20% δεν θα τα καταφέρει, ενώ άλλοι λένε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις που δεν θα είναι σε θέση να ξανανοίξει.

Αναρωτιούνται μάλιστα τι θα συμβεί όταν λήξουν οι αναστολές πληρωμών και αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, οι εκπτώσεις στα ενοίκια και οι επιδοτήσεις που τώρα ακούγεται ότι δίνονται δεξιά και αριστερά.

Παρόλα αυτά κάποιοι (υπερ-αισιόδοξοι;) εκτιμούν ότι μόλις ο κόσμος μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια, τότε όλοι θα σπεύσουν να διασκεδάσουν, να καταναλώσουν, να ταξιδέψουν, με λίγα λόγια να κάνουν όσα στερήθηκαν τον καιρό της καραντίνας.

Η πρόβλεψη δεν είναι αβάσιμη, αφού στηρίζεται στην ανθρώπινη φύση, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί σε όλες τις κρίσεις, αλλά και τους παγκόσμιους πολέμους στην πρόσφατη ιστορία.

Επικαλούνται δε τους πόρους που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη ρευστότητα που διοχετεύεται από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τις χρηματοδοτήσεις από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το ερώτημα είναι: Ποιοι θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτή την εκρηκτική ανάκαμψη εάν και όταν παρουσιαστεί; Καθώς -όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις- κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι.

Ειδικά η χώρα μας αλλά και το νησί μας οι τομείς στους οποίους βασιζόμαστε οικονομικά: τα ταξίδια και ο τουρισμός θα είναι οι τελευταίοι που θα επανέλθουν στην «κανονικότητα»

Και το μεγάλο (ρητορικό) ερώτημα είναι αν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο  υπάρχει βούληση και σχεδιασμός να αλλάξει, επιτέλους, το στρεβλό μοντέλο της πλήρους εξάρτησης από τον τουρισμό και της… παραγωγικής απραξίας.

Γιατί αν είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να εξαντληθούν σε  «ανανέωση εξοπλισμού και υποδομών» με εισαγόμενα προϊόντα, τότε δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. (Θα πει κανείς, εδώ οι τοπικοί μας εκπρόσωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν στα διαδικαστικά και τον φορέα διαχείρισης, στο μοντέλο ανάπτυξης θα συμφωνήσουν;)

Πού είναι ο σχεδιασμός για στήριξη της τοπικής αγορά και οικονομίας, όταν είναι εισαγόμενα ακόμα και τα βουτυράκια με το μέλι ή τις μαρμελάδες που τρώνε οι τουρίστες το καλοκαίρι;

Εάν δεν υπάρξει σύμπνοια και συμφωνία όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο (μια από τα ίδια κι εκεί) τα χρήματα και του Ταμείου Ανάκαμψης θα περάσουν, αλλά δεν θα αλλάξουν και πολλά.

Οι παλιοί λέγανε ότι η γκρίνια φέρνει γκρίνια και διάφορα άλλα κακά. Μακάρι να υπήρχε άμιλλα σε ότι αφορά την κριτική με εποικοδομητικές και λειτουργικές προτάσεις για το πως θα πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Το διά ταύτα, θέλουμε δεν θέλουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Ο καθένας από το πόστο του, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας και να τα αλλάξουμε όλα. Μπορούμε;

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χριστούγεννα 1991
    O M. Γκορμπατσόφ βάζει τελεία και παύλα στη Σοβ. Ενωση
    H χώρα των γκουλάγκ μπαίνει πλέον στην ιστορία
    Χρόνια Πολλά!

    • Χριστούγεννα 2021
      o Κ. Μητσοτακης- πιστος στην νεοφιλελευθερη φιλοσοφια του- βαζει ταφοπλακα στην οικονομια της χωρας.

  2. Στα δύσκολα πρεπει όλοι να είμαστε ενωμένοι. Δεν κουραστηκατε να κσθυβριζεστε ανώνυμα με ενα πληκτρολόγιο. Αν ριχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο αν μας φταίνε οι πολιτικοί ντόπιοι και μη το μονο που θα καταφέρουμε δυστυχία και μιζέρια. Κανείς δεν φταίει σε μια παγκοσμια πανούκλα. Εμείς θα πρέπει να προσέξουμε και να βοηθάμε αλλήλους.

  3. για να γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Μπορούμε.

      • σχετικά με τη δική σας θεία ψεκαστική θεραπεία, που με το αντίστοιχο πάθος του φλαμέγκο υποστηρίζετε εδώ μέσα τόσους μήνες, αλλά κυρίως για την «ανύπαρκτη πανδημία», τους «ανύπαρκτους θανάτους» και την «πληρωμένη μασονική επιστημονική κοινότητα»;

        Λέει η κ.Καρανίκα «η Εκκλησία (μαζί με άλλους φορείς) μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διστακτικών και να συμβάλει στην επιτυχία ενός μαζικού εμβολιασμού».
        Έχει δει αυτό το βίντεο και γνωρίζει τις φρικιαστικές απόψεις των υποστηρικτών του;
        https://www.youtube.com/watch?v=0JaKx7BqRzU&ab_channel=EllinofreneiaOfficial

        Ο εμβολιασμός γίνεται για να μην αρχίσουμε να έχουμε και εμείς εκατοντάδες νεκρούς και νέους τάφους, όπως έχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 95% όσων εμβολιαστούν θα είναι προστατευμένοι.

        Έχουμε 100 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην Ελλάδα από εποχική γρίπη και σχεδόν 4500 από κόβιντ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ας αποφασίσει λοιπόν ο καθένας πώς θα πράξει ανάλογα με την ηθική, την ευθύνη και τη συνείδηση που τον/την διακατέχουν.

        • Κόλλησε η βελόνα στην Ελληνοφρένεια. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή/Υποχονδρίαση

          Σοβαρότης μηδέν. Να δει η κυρία Καρανίκα το βίντεο της ελληνοφρένειας για να σχηματίσει επιστημονική άποψη… Και να παραβλέψει την ιδεοψυχαναγκαστική επαναλαμβανόμενη εμμονή και εμφανή υποχονδρίαση των copy paste σχολιών που τα συνοδεύει ο εμμονικός φόβος και τρόμος (με το αζημίωτο) των ειδήσεων του ΣΚΑΪ για «εκατοντάδες νεκρούς και νέους τάφους, όπως έχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα»https://www.mitella.gr/emmones-idees-tasi-gia-epanalamban/

  4. Κ Ξανθίππη, έχετε δίκιο μερικοί από εδώ μέσα βρίσκουν την ευκαιρεια να βρίζουν ανώνυμα από δήμαρχο έως τα Παντα

    (ανώνυμους γιαυτους-γιατί ο κόσμος τους ξέρει)
    Τώρα για να είμαστε ενωμενοι στους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται Να είμαστε μόνοι μας!!! Χωρίς να στηριζομαστε στην πολιτική, και στην θρησκεία που είναι και αυτοί πουλημενοι…ΌΤΑΝ ΣΥΝΕΝΟΥΝ ΚΣΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΎΝ ΠΡΏΤΑ ΣΤΗΝ ΠΏΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (οι πρώτοι) και στην πώληση της θρησκείας (οι δεύτεροι) έναντι της καρέκλας, άνθρωποι πολιτικοί και ιεράρχες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΠΊΣΤΗ, ΙΔΕΟΛΟΓΊΑ ΣΕ αυτό που πιστεύουν… Με ποιους να είμαστε να είμαστε ενωμενοι επομένως.. Με τους προδότες,της πίστης!!!
    Εξαλου Και ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ήταν ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, τους δύσκολους καιρούς, οι ίδιοι ιεράρχες πούλησαν την πίστη Κσι τον στσυρωσαν για να μην χάσουν τον θρόνο.. ΚΑΙ ΟΙ ΊΔΙΟΙ (ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ) ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΔΉΘΕΝ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2020 ΧΡΟΝΙΑ…ποιος νομίζεται ο λόγος που γίνονται όλα αυτά Και το κλείσιμο εκκλησιών (συνενωντας ο Δήθεν…… ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ.. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ..).. Ας ΕΊΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΌΝ ΕΜΩΜΕΝΟΙ, εμειςοι λίγοι πιστοί που έχουμε μείνει.., καλη δύναμη

  5. Έρχεται η χειρότερη ασθένεια που δεν έτυχε ποτέ στον πλανήτη μετά από τον κορονοιο.Μ.ΝΕΌΦΥΤΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Έρχεται η χειρότερη ασθένεια που δεν έτυχε ποτέ στον πλανήτη μετά από τον κορονοιο.Μ.ΝΕΌΦΥΤΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
    https://www.youtube.com/watch?v=cW2KI9Mx6EE

  6. ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ -ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΟΥΝ ‘ΜΙΜΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ’- ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ- ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΟΝΟ -ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ -ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΜΩΝΑ -ΤΟ ΧΡΗΜΑ- ΟΙ ΕΚΠΡΩΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ -ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ -ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ -Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ- ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.-

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ