Τα φιμωμένα παιδιά (Αυτή είναι η νέα κανονικότητα σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει και… «βγάλε το σκασμό»)

32
1699

Τα φιμωμένα παιδιά (Αυτή είναι η νέα κανονικότητα σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει και… «βγάλε το σκασμό»)

Το σίριαλ της ‘τρομολαγνείας’ με τις μάσκες (αφού κάναμε μια μικρή ανάπαυλα με τα Ελληνοτουρκικά και τον «Ιανό») συνεχίζεται, πηγαίνοντας -όπως όλα δείχνουν- προς τη νέα φθινοπωρινή ή χειμερινή καραντίνα.

Και μέσα σε όλα αυτά ο «φανατισμός» και η προσπάθεια «φίμωσης» ή γελοιοποίησης («ψεκασμένοι», «συνωμοσιολόγοι» κλπ) κάθε αντίθετης άποψης (και δεν μιλάμε για τους «οπαδούς» αλλά για επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας)..

Η διαχείριση της δημόσιας υγείας δεν είναι, όπως και δεν ήταν ποτέ ένα ζήτημα χωρίς σκοπιμότητες, πολιτικές, οικονομικές (κάποιοι θησαυρίζουν από τις επιδοτούμενες μάσκες σε λίγο θα αποκαλυφθούν και οι σχέσεις τους με πολιτικές ηγεσίες κλπ) και φυσικά ιδεολογικές.

Έτσι, μπορεί το πρακτικό της μέρος να αμφισβητείται  (δείτε για παράδειγμα σχετικές απαντήσεις Σύψα-Τσιόδρα τον περασμένο Απρίλιο για τις μάσκες που γίνονται «εστίες μικροβίων» – Τσιόδρας: «το 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο ύφασμα. Μετά βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις. Οι αυτοσχέδιες μάσκες, ενώ προστατεύουν τους υγιείς, μπορεί να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Να φοράς τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρείς τους κανόνες, πλύσιμο χεριών, άγγιγμα μάσκας, αποστάσεις κλπ».

Από την άλλη ο συμβολισμός είναι προφανής: Αυτή είναι η νέα κανονικότητα σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει και… «βγάλε το σκασμό» (φίμωτρο).

Δεν θα μείνουμε σε αυτό, ούτε στις αποστάσεις που δεν τηρούνται και γι’ αυτό δεν τρέχει τίποτα γιατί έχει κόστος (σε διορισμούς εκπαιδευτικών, πρόσθετα δρομολόγια στις συγκοινωνίες και πάει λέγοντας).

Έτσι κι αλλιώς -όπως έχουμε ξαναγράψει- το σίριαλ αυτό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια (σήμερα είναι οι μάσκες-φίμωτρα, αύριο θα είναι κάτι άλλο στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού).

Θα σταθούμε όμως στην άποψη των ειδικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση μάσκας στην ψυχική και συναισθηματική υγεία παιδιών και νηπίων, ειδικά στην κρίσιμη φάση της κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους.

 

Τα φιμωμένα παιδιά

Γράφει η Δρ Θεοδώρα Παπαδοπούλου Χαμουζά στο Πρώτο Θέμα

Τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά πήραν τη τσάντα τους, τα όνειρα τους και πήγαν σχολείο. Μόνο που μαζί τους πήραν και τις μάσκες τους. Έκλεισαν το στόμα τους με ένα πανί και άφησαν δυο τρομαγμένα μάτια να αντικατοπτρίζουν τη φρίκη που ζούμε τους τελευταίους 8 μήνες.

Η αντιπαράθεση είναι σκληρή με ιατρούς και γονείς να κονταρομαχούνται για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία. Η ασφάλεια και η πρόληψη απέναντι στον επικίνδυνο ιό είναι ο αντίποδας της ιδεολογίας που θέλει να μάσκα να εκπροσωπεί τη χειραγώγηση και την υποταγή.

H χρήση της μάσκας είναι μια πραγματικότητα και έρχεται να κλονίσει τον τρόπο που δομείται η επικοινωνία στα παιδιά. Το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης του συναισθηματικού τους κόσμου. Συναισθήματα όπως η χαρά, ο θυμός, ο φόβος, η έκπληξη, η θλίψη, η περιφρόνηση και η αηδία εγγράφονται στα πρόσωπα τους. Αυτά τα συναισθήματα δεν συνοδεύονται απαραίτητα με λεκτικούς τρόπους έκφρασης.

Φορώντας μάσκες αναπόφευκτα αφαιρούμε πληροφορίες και αφήνουμε κενά στην επικοινωνία. Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαβάσουν συναισθηματικά σήματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και προκαλεί άγχος.

Η χρήση μάσκας αποτρέπει τα παιδιά από το να τα αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων παιδιών και να αντιδράσουν ανάλογα. Η μη αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης του Άλλου οδηγεί στη ματαίωση και δημιουργεί ρήγμα στη σχέση.

Τα παιδιά δείχνουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα όμως ακόμα δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις συνέπειες.

Οι μικροί μαθητές είναι και αυτοί που σηκώνουν το βαρύτερο ψυχολογικό φορτίο. Παιδιά της Α Δημοτικού που για πρώτη φορά καλούνται να σταθούν με σιγουριά στα πόδια τους, σε νέο σχολικό περιβάλλον έχουν να αναμετρηθούν με το φόβο της μάσκας που δεν τα αφήνει να συνδεθούν με την δασκάλα και τους συμμαθητές τους. Απεγνωσμένα παλεύουν να αποκωδικοποιήσουν σημάδια που στέλνει το σώμα και τα μάτια αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά για να τα κάνουν να νοιώσουν ασφάλεια. Ως συνέπεια, το άγχος αποχωρισμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τα παιδιά κυρίως των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου έχουν να κερδίσουν και το στοίχημα της κοινωνικοποίησης.
Ψάχνουν φίλους, στήριγμα στον αγώνα προσαρμογής τους, αλλά αρκετές φορές έρχονται αντιμέτωποι με θυμωμένα παιδιά που εκφράζουν τις αγωνίες και τα άγχη τους με επιθετικό τρόπο. Τα παιδιά δυσκολεύονται να λειτουργήσουν με τη μάσκα. Είναι σαν να τους αναγκάζει κάποιος μόνιμα  να σιωπήσουν. Αυτό δημιουργεί ενδογενή θυμό που ψάχνει διεξόδους για να αποσυμφoρηθεί. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι και συμμαθητές θα γίνουν αναπόφευκτα αποδέκτες αυτού του θυμού.

Η δάσκαλοι, έχουν και αυτοί την πρόκληση να λειτουργήσουν και να κάνουν τα παιδιά να νοιώσουν ασφάλεια όταν αυτά βλέπουν το μισό τους πρόσωπο. Αυτό δυσχεραίνει την εγγύτητα και δημιουργεί απόσταση. Το καθησυχαστικό χαμόγελο του δασκάλου που λειτουργεί ως μεταβατικό αντικείμενο στην αυτόνομη ζωή έρχεται να το καλύψει ένα κομμάτι ύφασμα.

Η μάσκα είναι μια πραγματικότητα. Εύχομαι αυτή η στρατηγική να φέρει οφέλη και να μην αφήσει μόνο σημάδια στις ψυχές των παιδιών.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως είναι η επιτακτική ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα να επενδύσει στη κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση. Τα μαθήματα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού πρέπει να εμπλουτιστούν με δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους μέσα από δομημένες δραστηριότητες και να κατανοήσουν τη θέση των Άλλων.

Το κενό που αφήνει στη ψυχή η μάσκα πρέπει να το καλύψουμε με άλλο τρόπο.

Εάν δεν απαντήσουμε άμεσα στο πρόβλημα θα καταγράφουμε εκτός από κρούσματα Covid-19, κρούσματα άγχους, παραβατικότητας και επιθετικότητας στα σχολεία μας.

Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να φορέσουν το πιο γλυκό τους χαμόγελο όταν βγάζουν τη μάσκα. Τα παιδιά πρέπει να πλημυρίσουν με αισθήματα χαράς, ασφάλειας και ελπίδας αυτή τη δύσκολη στιγμή που όλοι ζούμε υπό την απειλή της πανδημίας.

Όλοι μαζί, από τη θέση που βρισκόμαστε πρέπει να στηρίξουμε τη νέα γενιά να σταθεί στα πόδια της. Η ψυχική νόσος είναι εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη. Σχολείο και οικογένεια πρέπει να συμμαχήσουν για να μπορέσουν τα παιδιά να χαμογελούν όταν βγάλουν τις μάσκες.

Δρ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου Χαμουζά Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Νευρογλωσσολόγος [email protected]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

32 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μου πούλησαν ένα παραμύθι.Υπαρχει ένας ιος επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και ευάλωτους.Το ‘χαψα.Σας πούλησαν περισσότερα από 2.000 παραμυθια συνομωσίας.Τα χαψατε.Βγαλατε τον μέσο όρο…Αν είχατε και την παραμικρή ευαισθησία για την ανθρώπινη ζωή θα κρατούσατε πισινή… αυτό κάνουμε οι υπόλοιποι,που αν και όχι τελείως πεπεισμένοι,επιμένουμε να προστατεύουμε εαυτόν και τους γύρω μας.Αναγνωριζω το προφίλ σας.Μικρα ανθρωπάκια με μεγαλομανία.Ξερολες που η άλλη άποψη βρίσκει παρωπίδες και κλειστά αυτιά. Σε σχέση με σας με θεωρω ΙΔΙΟΦΥΗ!

   • ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΔΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΣΙΝΗΣ ΤΒ ΕΝΩΘΕΙΤΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ

    Εθνική στατιστική υπηρεσία: -1,57% λιγότεροι οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με πέρσι παρά την «πανδημία»http://aegeanews.gr/news/greece-society/354805/ethniki-statistiki-ypiresia-157-ligoteroi-thanatoi-stin-ellada-schesi-persi-para-tin-pandimia/

    • αξιαγάπητε, ενημερωμένε πολίτη της Ελλάδας και του κόσμου. Και η Αγγλία το ίδιο παρατήρησε φέτος, και αυτό οφείλεται στην καραντίνα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Λιγότερα τροχαία, λιγότεροι μεθυσμένοι, λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες μολύνσεις και λοιμώξεις, λιγότεροι θάνατοι. Γι’αυτό και δεν υπήρχαν έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία στην περίοδο που ήμασταν όλοι σπίτια μας. Περιμένετε πάντως, μην ανησυχείτε. Δε βλέπετε τί γίνεται; Δεν τελείωσε ακόμα η χρονιά, όπως και η βλακεία (το μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σας).

  • Φιλε δεν υπαρχει σωτηρια για αυτους.Ειναι οι ιδιοι που πιστεουν οτι τους ψεκαζουν και δεν θελουν καινουργιες ταυτοτητες γιατι εχουν πανω το 666.Το θεμα ειναι να μπορουσαν να σωθουν τα παιδια τους αλλα δυσκολο θα γινουν ιδια.

  • Φίλε Μαστιχάρι, ακριβώς όπως τα λέτε. Δεν ξέρω τί ισχύει και τί όχι ( δεν μπορώ να ξέρω, δεν είμαι γιατρός ή επιστήμονας…) αλλά αν μια στο εκατομμύριο ισχύει όλο αυτό δεν οφείλω να προστατέψω τον εαυτό μου και την οικογένεια μου; Έχουμε αφήσει τόσα και τόσα να περάσουν στο ντούκου, για την μάσκα ξεσηκωθήκαμε όλοι… Όποιος δεν θέλει να προσέχει ας μην το κάνει. Αλλά να μείνει μακριά από όλους εμάς που προσπαθούμε να μείνουμε ασφαλείς. Βεβαίως και θα τους σεβαστώ! Αρκεί να σεβαστούν και αυτοί εμένα…

 2. είναι «αντίθετη άποψη», όσο αντίθετη άποψη είναι και το ότι «η γη είναι επίπεδη».

  • Η «αντίθετη άποψη» του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου ήταν κόντρα

   στην τότε ‘επιστημονική κοινότητα’ με την κυρίαρχη πολιτική εξουσία & την Ιερά εξέταση του Πάπα.
   Λάθη, όμως, είχε κάνει και ο Γαλιλαίος. Δεν τα βρήκε όλα σωστά, καθώς πίστευε ότι οι παλίρροιες προκαλούνταν από τους ωκεανούς που φούσκωναν κατά την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο

   • Λόγω της ιατρικής, των επιστημών και της έρευνας ο μέσος όρος ζωής μας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με αυτόν της εποχής του Γαλιλαίου. Tί άλλο θα ακούσουμε εδώ μέσα; Έλεος συνάνθρωποι. Απόγονοι του Ιπποκράτη, έλεος.

 3. https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/241442_kyros-ton-epistimonon-kindyneyei-apo-toys-idioys
  «Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο: Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας» (βίντεο)
  https://www.verianet.gr/post/85666-diethnes-diepisthmoniko-sunedrio-episthmh-kai-koinonia
  Συμπεράσματα
  1ον .Ο Κορονοιος είναι ένας ιός που κυκλοφορεί πολλά χρόνια καί συνεχώς μεταβάλλεται
  2ον Από τον ιό δεν κινδυνεύουν οι υγιείς άνθρωποι καθόλου
  3ον Τα παιδιά δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου εάν έχουν τον ιό.Εαν τον έχουν δεν το καταλαβαίνουν κάν αλλά ούτε τον μεταδίδουν σε άλλους
  4ον η επικινδυνότητα του ιού σε ευπαθείς ομάδες είναι ίδια όπως όλων των άλλων ιώσεων
  5ον Κινδυνεύει κάποιος περισσότερο εάν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από ότι εάν νοσηλεύεται στο σπίτι του. Στο νοσοκομείο κινδυνεύει να μολυνθεί από συνδυασμό ιών και βακτηρίων και να πεθάνει ( Ιταλία, Ισπανία κτλ)
  6ον σε καμία περίπτωση η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί την λέξη Πανδημία
  7ον Ο ιός έχει κάνει τον κύκλο του και πλέον έχει γίνει λιγότερο επικίνδυνος
  8ον Το εμβόλιο δεν προσφέρει καμία προστασία ( μιας και ο ιός συνεχώς μεταβάλλεται) και μάλλον μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

  • Ορίστε οι επίσημες οδηγίες και πληροφορίες για την πανδημία και τον ιό από τον ΠΟΥ

   https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

   Τα απόλυτα συμπεράσματα που χρησιμοποιείτε είναι λάθος. Και παιδιά έχουν νοσήσει και πεθάνει από τον ιό, αθλητές, υγιείς πολίτες, νέοι και γέροι, έχουν πεθάνει – μέχρι να κολλήσει κάποιος, δεν μπορούμε να ξέρουμε την κατάληξη από πριν. Η επικινδυνότητα στις ευπαθείς ομάδες δεν είναι η ίδια, πρόκειται για επιθετικό ιό του αναπνευστικού που επιτίθεται στα πνευμόνια, καθώς και σε άλλα όργανα του σώματος (εγκέφαλο, καρδιά, νεφρά κλπ) – γεγονός που αποδεικνύεται από τις γεμάτες και ανεπαρκείς ΜΕΘ παγκοσμίως, καθώς και από τις απεγνωσμένες παρακλήσεις των εξαντλημένων γιατρών τους. Πάντα υπήρχε και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης σε νοσοκομεία. Στις περιπτώσεις που χρειάζονται τεχνητή βοήθεια αναπνοής, η ΜΕΘ είναι άμεσα απαραίτητη.
   Πανδημία έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τον ΠΟΥ, ενώ δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε «ολοκλήρωση κύκλου». Το εμβόλιο, όπως συμβαίνει ήδη και με το ετήσιο του μεταβαλλόμενου ιού της εποχικής γρίπης (μειώνει τις πιθανότητες κατά 40-60%), αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις μεταβολές του ίδιου του ιού.

 4. Sucharit Bhakdi Ειδικός Μικροβιολογίας Ιολογιας και Επιδημιολογίας των Λοιμώξεων!

  «Η επιδημία έχει τελειώσει σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη!
  Τα τεστ που χρησιμοποιείται pcr ,είναι ψεύτικα και σας δίνουν ψεύτικα αποτελέσματα και όσο περισσότερα τεστ κάνετε, τόσα περισσότερα ψεύτικα αποτελέσματα βγαίνουν σε αριθμό και ποσοστά…δεν είναι νέος ιός αλλά, μας ακολουθει πολλές δεκάδες χρόνια….η χρήση μάσκας στα παιδιά είναι παιδική κακοποίηση » Στο ίδιο συνέδριο

 5. και ούτε το Άγιο Όρος δεν έχει όρεξη να προστατέψει. Βγαίνουν έξω από τις ΜΕΘ απεγνωσμένοι συγγενείς βαριά άρρωστων ή θανόντων και σοκαρισμένοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν εσάς, τους συνωμοσιολόγους. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.

  • Ωραια αισθηση περι θεου και δικαιου! Να προστατεψει τους δικους του… Εσυ που δεν πρεπει να ντρεπεσε γιατι προφανως τα ξερεις ολα δεν μας λες να μαθουμε κι εμεις ποσοι μοναχοι και ορθοδοξοι ιερεις που κοινωνουν καθημερινα απο κοινο ποτηριο εχουν πεθανει απο κορονοιο μεχρι τωρα? Ποσοι απο τους εκατομυρια ορθοδοξους σε ολο τον κοσμο που κοινωνουν καθε Κυριακη?

   • πρέπει να προσέχουμε όλοι υπεύθυνα μέχρι να βρει η επιστημονική κοινότητα λύση και να μάθει καλύτερα τον ιό έτσι ώστε να ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.
    Εσείς μιλάτε για αποκλειστική προστασία του ορθόδοξου από τον θεό και ειρωνεύεστε εμένα περί θεού και δικαίου; Η δική σας η ντροπή πού είναι;
    Εσείς (και οι ομοϊδεάτες σας) ανεύθυνα φωνάζατε στην αρχή «δεν υπάρχει ιός», μετά «υπάρχει ιός αλλά οι χριστιανοί δεν κολλάνε» (τα ίδια και με τη θεία κοινωνία), τώρα που κολλάνε παπάδες, παπαδιές, ψάλτες, μολύνθηκε το Άγιο Όρος (το πιο άγιο μέρος με τους πιο άγιους ανθρώπους) ειπώθηκε εδώ μέσα το απίστευτο «αν πεθάνουν χριστιανοί από τον ιό θα είναι θέλημα θεού». Τώρα με την χαλάρωση μέτρων και πολιτών, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα. Θα αρχίσουν να πεθαίνουν οι δικοί μας και θα μιλάτε πάλι για σκοτεινά κέντρα και εβραίους. Τις σοβαρές ερωτήσεις σας στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς χριστιανούς Ιταλούς, Ισπανούς, Αμερικάνους, Άγγλους, Ρώσους, Έλληνες (και στους συγγενείς τους έξω από τις ΜΕΘ).

    • Περιμένετε νεκρούς για να δικαιωθεί η ‘εξυπνάδα’ σας έναντι της ‘βλακείας’ των υπολοίπων που δεν τρώνε αμάσητη την τρομολαγνεία και τα fake news της χρυσοπληρωμένης (γιατί άραγε;) τηλεοπτικής προπαγάνδας . Αν δεν είστε τηλεορασόπληκτος σίγουρα είστε ο κλασικός τύπος του σπαστικού ξερόλα… Κουράγιο στους γύρω σας που σας αντέχουν

    • Ποιος περιμένει νεκρούς αγαπητέ χριστιανέ; Από πότε το να θες να τηρούνται τα μέτρα για να μην πεθάνουν και άλλοι Έλληνες θεωρείται κατακριτέο; Και σε αυτή την άποψη και προσπάθεια, της προφύλαξης του Έλληνα, βλέπετε πάλι «χρυσοπληρωμένα σκοτεινά κέντρα»; «Ξερόλας» είναι αυτός που ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ; Ήμαρτον, απόγονε του Ιπποκράτη. Ας σώσουμε τη χώρα και κρατήστε όλη τη δόξα εσείς.

 6. είναι ότι στην αρχή αρνούνταν εντελώς την ύπαρξη του ιού (και πολλοί εξακολουθούν). Όπως πολλοί χριστιανοί: αρχικά «ο ιός δεν υπάρχει», μετά «ο ιός υπάρχει αλλά δε μολύνει τους χριστιανούς», μετά την μόλυνση κληρικών, ψαλτών, μοναστηριών και του Αγίου Όρους «ο ιός υπάρχει και αν είναι να πεθάνουμε θα είναι θέλημα θεού». Αυτός ο ιός που έχει μολύνει τους συνωμοσιολόγους, και τους κάνει να πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να κρύβονται πίσω από οτιδήποτε τα σκοτεινά κέντρα, οι σκοτεινές δυνάμεις, οι Εβραίοι, ο Σόρος, οι μασόνοι, τα συμφέροντα κλπ ίσως τελικά είναι πιο επικίνδυνος (και δυσνόητος). Ίσως μας αξίζει ό,τι και να πάθουμε.

 7. Τι να πρώτο ακούσεις. Τι να πρώτο πιστέψεις. Ζούμε σένα κόσμο όπου όλα είναι πιθανά ρευστά ασταθή και μεταβαλλομενα.

 8. τι νοημα εχει αυτο που κανουν μερικοι ;Αναμεταδιδουν διαφορα απο το internet ,για πθιο λογο;Τα πιστευουν;εχουν τις καταλληλες γνωσεις η απλα να κανουν εντυπωση;Καποιος ειπε οτι μην τα βαζεις ποτε με τη βλακεια.Θα χασεις.

  • βέβαια, ακροδεξιός εδώ μέσα ανέφερε ότι η πανδημία είναι ανύπαρκτη υποδεικνύοντας ανάρτηση στο facebook.

 9. Δίπλα στο "φιμωμένα παιδιά" βάλτε και μια φωτογραφία του Καΐλα.

  Όλα γίνονται για να σωθούν τα παιδιά και κυρίως οι γονείς και οι παππούδες/γιαγιάδες τους, και αντί να συμβάλλουμε όλοι σ’αυτή την προσπάθεια (να μη γεμίσει η χώρα με ορφανά), το ρίχνουμε σε μελοδραματικές υπερβολές.

 10. 38 θάνατοι απ τις 20 του μήνα, αλλά κάποιοι δεν βγάζουν το σκασμό

  Πολύ θάνατος παιδιά,αλλα η ‘επιστημονική κοινότητα’ του φόρουμ δεν ανησυχεί…

 11. Στην αρχή κανείς δεν ήξερε για τον ιο αυτο όποτε να μην συγκρίνουμε το τοτε με το τώρα . Ο Τσιόδρας στην αρχή έλεγε αυτά για τις μάσκες σαφώς όμως μετά από τόσους μήνες έμαθαν πολλα περισσότερα

 12. Οι διαπιστώσεις της ψυχολόγου είναι πολύ σωστές και πρέπει να μας θορυβήσουν. Οι γονείς ήδη το διαπιστώνουμε. Αν όταν έμπαιναν λεφτά στην χώρα και στον δήμο μας φτιάχναμε σχολεία , αλλά και τώρα τα τελευταία χρόνια έπρεπε να γίνονται έργα με τα ΕΣΠΑ , και δε βολεύαμε τα παιδιά μας σε κοντέινερ, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις τουλάχιστον στις μικρές τάξεις και να αποφύγουμε τις μάσκες στα μικρά παιδιά. ‘Αλλωστε ο ΠΟΥ δεν τις συνιστά για τα μικρά παιδιά. Αλλά ούτε οι ίδιιοι οι γονείς νοιαζόντουσαν…

 13. Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών «Μαζί για το Παιδί»

  Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει παιδιά και γονείς αντιμέτωπους σε μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

  Γονείς καλούν τη Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να συμβουλευτούν τους ειδικούς για το πως θα διαχειριστούν τις νέες συνθήκες σε σχέση με τα παιδιά τους.

  Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 επισημαίνει πως η επικοινωνία είναι το κλειδί για να εξωτερικευθούν συναισθήματα και άγχη και στη συνέχεια να γίνουν διαχειρίσιμα.

  Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.