Ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη από 8 Ιουλίου (…τα 2 «β»)

14
1415
Αντιγράφουμε από μια πολύ χαρακτηριστική ανάλυση του Θανάση Τσεκούρα από το «Πρώτο θέμα»:
Ο Μητσοτάκης μέχρι την επόμενη Κυριακή έχει ένα πρόβλημα – την αυτοδυναμία. Αν την κερδίσει, κάτι πολύ πιθανό με βάση τις δημοσκοπήσεις, τότε από τις 8 Ιουλίου θα ξυπνήσει με έναν αντίπαλο – τη Νέα Δημοκρατία. Τον οποίο για να αντιμετωπίσει, ας αρχίσει από σήμερα την προετοιμασία.

Παραδοσιακά η Ν.Δ., ακόμη και όταν ήταν κόμμα εξουσίας, ταλαιπωρήθηκε από δύο τοξικά «β»: τους «βαρόνους» και τα «βαρίδια».

Από την πρώτη παθογένεια ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει. Το κόμμα των «βαρόνων» ξέμεινε από «βαρόνους». Ο Καραμανλής συμφιλιώθηκε με την αποστρατεία, ο Σαμαράς δεν έχει κέφι για εσωκομματικά παιχνίδια, η Ντόρα κωλύεται, ο Μεϊμαράκης ετοιμάζεται να απολαύσει την πολυτελή εξορία του στις Βρυξέλλες. Νέας γενιάς «βαρόνοι» δεν διακρίνονται στον ορίζοντα. Ευτυχώς. Σε κανέναν δεν θα λείψουν, πολύ περισσότερο στον Μητσοτάκη που μένει με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Για το δεύτερο «β», τα «βαρίδια», τα πράγματα δεν είναι παρομοίως αισιόδοξα. Ποια είναι τα «βαρίδια»; Με αξιομνημόνευτες εξαιρέσεις, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Ν.Δ., οι βουλευτές, τα στελέχη, οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μετά τις 8 Ιουλίου θα αναλάβουν τις θέσεις-κλειδιά στη διακυβέρνηση. Σε μέσους όρους το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ. (όπως και των λοιπών κομμάτων) σίγουρα δεν είναι και το απαύγασμα της χώρας. Απόδειξη; Οταν μιλούν έξω από το πλαίσιο, από τον Καραγκούνη για τον Πινοσέτ έως τον Κυρανάκη για τα Ελληνόπουλα, επιβεβαιώνουν την αξία της σιωπής.

Ακόμη και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τον Μητσοτάκη εκτιμούν ότι διαθέτει τις δυνατότητες να προωθήσει μια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική ατζέντα με στόχο να ξεκολλήσει η κοινωνία από τον βούρκο της καθυστέρησης και της υπανάπτυξης. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμιστών στο πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ.; Και το ακόμη πιο σημαντικό: είναι η Ν.Δ. πραγματικά ένα κόμμα των μεταρρυθμίσεων; Οι απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη, ο σκεπτικισμός όμως είναι εύλογος.

Ο Μητσοτάκης στα 3,5 χρόνια της αρχηγίας του έχει ακολουθήσει τη συνταγή της «ήπιας προσαρμογής» της Ν.Δ. Ανανέωση με μικρά βήματα, χωρίς ρήξεις και τομές στη φυσιογνωμία και τα πρόσωπα. Εκ του αποτελέσματος, η συνταγή απέδωσε.

Ομως πολλά από τα ελλείμματα εύκολα παραμερίζονται στην περίοδο της αντιπολίτευσης, αλλά μεγεθύνονται απότομα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης.
Παράδειγμα το Μακεδονικό. Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ευνουχίσει τις προσωπικές διαχρονικές του απόψεις με στόχο την εξομάλυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ανάλογες ασκήσεις ισορροπίας θα είναι παραλυτικές στη διακυβέρνηση.

Τα παραδείγματα μπορεί να είναι πολλά, αλλά ο παρονομαστής παραμένει κοινός. Το επόμενο στοίχημα του Μητσοτάκη είναι η υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας από τις 8 Ιουλίου. Μεταρρυθμίσεις χωρίς μεταρρυθμιστές και χωρίς ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα είναι εξισώσεις με πολύ δύσκολη λύση.

Ενα μεγάλο βοήθημα για τον Κυριάκο προκειμένου να αποφύγει τον ασφαλή οδηγό της αποτυχίας είναι ότι μπορεί να διδαχθεί από τα λάθη των προκατόχων του. Κλασικό παράδειγμα ο Σημίτης, ο οποίος όταν εγκατέλειψε το εκσυγχρονιστικό σχέδιο και το έριξε σε ασκήσεις ισορροπίας με το «άρρωστο ΠΑΣΟΚ», τη δεύτερη τετραετία, έχασε τον βηματισμό του. Ακόμη και ο Καραμανλής, στην αρχή τουλάχιστον, ήταν καλύτερος από το κόμμα του (θυμάστε τα περί «νταβατζήδων»), αλλά αυτοκτόνησε από τη στιγμή που αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτα από το «φθαρμένο προϊόν».

Το δίλημμα πλέον αφορά τον Μητσοτάκη. Προϋπόθεση για μια καλή διακυβέρνηση είναι η υπέρβαση της στενής και προβληματικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ. Το μπορεί; Σύντομα θα γνωρίζουμε.

Χιούγκο Ντίξον: Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός -Οι «νάρκες» που αφήνει ο Τσίπρας

Ο Χιούγκο Ντίξον, ο γνωστός αρθρογράφος στο Breakingviews του Reuters, αναλύει το αισιόδοξο και το όχι και τόσο καλό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, προειδοποιώντας για τους κινδύνους, τόσο εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όσο και αυτούς που δημιουργούν εξωγενείς παράγοντες.

«Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να μπορέσει να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο με τις εθνικές εκλογές αυτής της Κυριακής. Ομως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό», γράφει ο γνωστός αρθρογράφος στο Breakingviews του Reuters. Ο Ντίξον σημειώνει ότι οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι γιατί φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητστοαης θα πάρει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα «τον ριζοσπαστικό αριστερό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2015». Υπενθυμίζει ότι μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει καταγράψει άνοδο 19%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πέφτει σε ιστορικά χαμηλά.
«Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός»

Ο Ντίξον προειδοποιεί όμως ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως η Ελλάδα θα απολαύσει έναν «ενάρετο κύκλο». «Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την απεγνωσμένα απαραίτητη ανάκαμψη από τις επενδύσεις, θα πρέπει να πατάξει τις κακές πρακτικές που ταλαιπωρούν τη χώρα για δεκαετίες. Αλλωστε, θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι ο Τσίπρας ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας», γράφει ο Ντίξον.

Επισημαίνει όμως ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν να δώσουν πολλές απαντήσεις. «Η ριψοκίνδυνη διπλωματία τους προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εμπιστοσύνη. Η οικονομία άρχισε να ζωντανεύει μόνο αφότου ο πρωθυπουργός έκοψε τις δαπάνες και αύξησε τους φόρους, με αντάλλαγμα μετρητά από την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι ακόμη κι έτσι «η ανάκαμψη υπήρξε αδιάφορη».
Το αισιόδοξο σενάριο για τον Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Χιούγκο Ντίξον κάνει μια ανάλυση για το αισιόδοξο σενάριο, κατά την εκτίμησή του.

«Η ΝΔ εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν είναι υποχρεωμένος να “νερώσει” το πρόγραμμά του κάνοντας συμφωνίες με άλλα κόμματα. Μετά συστήνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, καλούς στο να υλοποιούν πολιτικές. Ο νέος πρωθυπουργός στη συνέχεια “ξεκλειδώνει” τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά πλάνα που κόλλησαν υπό τον Τσίπρα. Αίρει τα capital controls. Εκδίδει ένα δεκαετές ομόλογο, δείχνοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να επενδύσουν στο όραμά του. Επειτα από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο», γράφει ο Ντίξον, για το αισιόδοξο σενάριο.

«Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμεναν στους “σφικτούς” ελέγχους γιατί πίστευαν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Αλλά ο Μητσοτάκης του πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι τέτοια που η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Η χαλάρωση του ελέγχου των οικονομικών βοηθά την Ελλάδα να αναπτυχθεί», συνεχίζει ο Ντίξον.
Τι μπορεί να πάει στραβά

Πολλά μπορούν να χαλάσουν αυτό το παραμύθι, προειδοποιεί όμως ο Χιούγκο Ντίξον. «Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ή να χάσει το κουράγιο του και να βάλει υπερβολικά πολλούς παλιού στιλ στην κυβέρνησή του, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις διάφορες φατρίες στο κόμμα του», σημειώνει.

Παράλληλα όμως ο Χιούγκο Ντίξον επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβουν οι προεκλογικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας πρόσφατα ενίσχυσε τις συντάξεις, μια κίνηση που ο αντίπαλός του στήριξε για πολιτικούς λόγους. Τώρα, μπορεί να υπάρξει απόκλιση 1% του ΑΕΠ στον στόχο του προϋπολογισμού για φέτος. Ο Μητσοτάκης θέλει να κόψει φόρους, ανάμεσά τους τον φόρο επιχειρήσεων, για να ενισχύσει τις επενδύσεις. Αλλά πώς θα έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει;», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Ο Ντίξον σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν και κίνδυνοι από εξωγενείς παράγοντες. «Η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας ανθίζει- με τις ετήσιες αφίξεις να αυξάνονται από 22 εκατ. σε 30 εκατ. τον χρόνο την τελευταία τετραετία- εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στην κοντινή Τουρκία και την Αίγυπτο. Είναι απίθανο να είναι τόσο βοηθητικό το εξωτερικό περιβάλλον στο μέλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Αν ο Μητσοτάκης μπορέσει να βγάλει άκρη με αυτά, παραμένει ένα τεράστιο μεσοπρόθεσμο πρόβλημα χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα μεγάλα δάνειά της επειδή η ευρωζώνη έχει δώσει προσωρινή απαλλαγή στις περισσότερες αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίων. Αλλά αυτό τελειώνει το 2032», θυμίζει ο Ντίξον ενώ επισημαίνει και ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται, τόσο εξαιτίας του brain drain όσο και επειδή δεν γεννιούνται πολλά παιδιά. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η ρίζα του θέματος», επισημαίνει.
Τι πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης

Ο Χιούγκο Ντίξον καταλήγει ότι για να απολαύσει η Ελλάδα έναν βιώσιμο ενάρετο κύκλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα. «Θα πρέπει να καθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να βάλει τη δικαιοσύνη πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό δημόσιο, να σταματήσει τις ειδικές συμφωνίες με τους καλά δικτυωμένους ολιγάρχες και να κάνει τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους», εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Ακόμη και με την καλύτερη βούληση στον κόσμο, αυτά είναι δουλειά για τουλάχιστον δύο θητείες. Αλλά ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει μια αρχή την ερχόμενη εβδομάδα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οπότε πρώτη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή σε κακές πρακτικές από τους υπουργούς του. Τότε η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να ανατρέψει τον κύκλο της κατηφόρας», καταλήγει ο Ντίξον.

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το γράφω εδώ αν και Off the topic,Η αγορά της Κω δέχεται ένα μεγάλο πατατράκ φέτος

  Εκτός την εδώ και χρόνια ζημιά στην Οικονομία του Νησιού που επέφερε το All Inclussive,οι επισκέπτες δεν βγαίνουν πια καν έξω.Τεράστιο πλήγμα,όλοι έχουν καταλάβει την καταστροφή της Κοινωνικής Οικονομίας,όλοι πρέπει να κάτσουν και να δουν κατάμματα το πρόβλημα.Μεγάλα 5άστερα έχουν 80% πληρότητες και όμως δεν βλέπεις τίποτα έξω,ακόμα και πρωινές ώρες.Είναι ώρα κρίσης ,ώρα πράξεων,δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στην Κω πουθενά..τρίζει συνθέμελα ο Κοινωνικός Ιστός.Ώρα αποφάσεων,οι μαλακίες τύπου,ότι δεν μπορεί να γίνει τιποτα,είναι για κατανάλωση ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν πολλά.Δεν είναι εικόνα 4ου Τουριστικού Προορισμού 5 Ιούλη 19.η αποστασιοποίηση και σιωπή των αμνών του Νέου Δημάρχου δυστυχώς δείχνει αδυναμία.

 2. Όλοι περιμένουν να έρθει η ανάπτυξη, να δουλέψουν οι άλλοι, να γεμίσουν τα ταμεία λεφτά, για να προσληφθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους στο δημόσιο και να κάαααααθονται.

 3. Πολυ ωραια τα λενε οι «φιλοι» σας κ. Γιαννη….Βεβαια στην ουσια ΔΕΝ λενε ΤΙΠΟΤΑ…ΟΛΗ αυτη η «ιστορια» Κουλης πρωθυπουργος ειναι δημιουργημα ΔΥΟ καθοριστικων ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ δυναμεων. Του Μεγαλου ληστρικου και κρατικοδιαιτου Κεφαλαιου που σκεφτεται (απο γεννησημιου του) ΜΟΝΑΧΑ να ΑΡΠΑΞΕΙ κρατικο χρημα και στα α(ρ)τιδια τους η Ελληνες και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ελλαδας !!!! Και δευτερον απο την ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ προπαγανδα ΟΛΩΝ των Τηλεορασεων των ιδιων των Μεγαλολαμογιων. Μια ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ προπαγανδα βασισμενη στα ΨΕΜΜΑΤΑ, στις ΜΠΟΥΡΔΕΣ, και στην ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ προσωπων και ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΑΥΤΟΙ νικησαν τον Τσιπρα ,ΟΧΙ η ΝΔ ‘η ο Κουλης. Η Ελλαδα επι Τσιπρα ΑΝΑΣΥΣΤΑΘΗΚΕ, ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΕ στα σαθρα (λογω ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ) ποδια της ,

  • Μεγαλο ρολο στην συνεχιση της πτωσης του Ελληνα, εχει παιξει το σατανοκουτι που εχουν ολοι στα σπιτια τους και που πρεπει να σταματησουν να το κοιτουν…ολοι … ακομα και τα παιδια μας γιατι απο αυτο παιρνουν ολα τα μυνηματα που ο αντιχριστος θελει να μεταφερει σε εσας και τα παιδια σας η ειδωλολατρια του χρηματος και της σαρκας περνουν μεσα απο το σατανοκουτι στα παιδια μας, που απο μικρα γινονται λατρεις αυτου του τροπου ζωης…

 4. ΑΛΛΑ βεβαια τι να σου κανει και ο Αλεξης οταν η γρια των 93 χρονων που στα 300 ευρω της συνταξης της ο Αλεξης της εδωσε αλλα 300 και αυτη αντι να νοιωσει ευχαριστημενη ,απαντα : «εναι προεκλογικο τρυκ του Συριζα»…. Ουτε η …Κοσιωνη του ΣΚΑΙ να ητανε !!! ‘η το αλλο που σ ένα χωριουδακι στα βουνα της Αρτας η υποψηφια του Συριζα συναντα τους 10 γερους στον καφενε και τους ρωτα : «τι προβληματα εχετε’ ; και ο γερος της απαντα…»μας ανησυχουν …τα Εξαρχεια !!!!!!!». Αυτος ειναι ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ της Τηλεορασης που δεν μπορεις να πολεμησεις γιατι αυτοι Πανε Παντου 24 ωρες το 24ωρο……Και ΛΕΝΕ οτι θελουνε , οπως θελουνε, οποτε θελουνε !!!!! Ποιος Κουλης και ΝΔ ….Ο Σκαι ειναι το ΚΟΜΜΑ που νικα τις εκλογες για λογαριασμο τους…και ο Αλαφουζος ειναι ο Πραγματικος Πρωθυπουργος μας……ΑΥΤΗ ειναι πραγματικοτητα …τα υπολοιπα ειναι λογια του αερα….Ποιος ξερει για τις επιστολες Καραμανλη για το Μακεδονικο ;;;το 5 ο/ο !!! Αφου οι τηλεορασεις δεν ειπανε ΤΙΠΟΤΑ…Αρα δεν υπαρχουν Επιστολες Καραμανλη.

  • Είμαι περίεργος εσύ από που παίρνεις την πληροφόρησή σου ;;; Ναι ο ΣΚΑΙ είναι κατά του Τσίπρα όπως και ο Τσίπρας είναι κατά του ΣΚΑΙ, τα υπόλοιπα κανάλια όμως;;; Όπως ο Συριζαίος βλέπει μόνο ΕΤ1 έτσι και ο Νέο Δημοκράτης βλέπει μόνο ΣΚΑΙ. Το ερώτημα είναι. Γιατί είναι περισσότεροι αυτοί που βλέπουν ΣΚΑΙ αντί για ΕΤ1; Λες να φταίει το Survivor

   • Λεω ΣΚΑΙ για να μην γραφω ΟΛΑ τα καναλια…. Μιλας για την ΕΡΤ…Ρε ανοητε ΑΝ τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ καναλια συμπεριφεροντουσαν οπως η ΕΡΤ τοτε δεν θα ειχαμε τα φαινομενα που περιεγραψα….Δεν κανει ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ προπαγανδα η ΕΡΤ. Πολιτικη προπαγανδα ,ΟΧΙ ΚΑΤΑ του Συριζα, κανει.. Αλλο αυτο, αλλο η Ναζιστικη χυδαιοτητα της Κοσιωνη….ΥΓ Ειναι φανερο οτι δεν ξερεις τι ειναι δημοσιογραφια, ξερεις μονο την Προπαγανδα του Σκαι σου. Δεν ειναι, ρε το ιδιο ο Πρωθυπουργος μιας χωρας και μια Ιδιωτικη Επιχειρηση ενος ολιγαρχη για να λες: » ναι ο ΣΚΑΙ ειναι κατα του Τσιπρα αλλα και ο Τσιπρας ειναι κατα του ΣΚΑΙ…». Μονο απο αυτο καταλαβαινει κανεις τι ΕΙΣΑΙ !!!!! Δεν ειναι συγκρισιμα πραγματα αυτα τα δυο… στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , αλλα στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΟΥ !!!!!! Ειναι Ισα και Ομοια…

    • Μόνο το ρε που χρησιμοποιείς σε κάθε (α)λέξη σου, δείχνει τι ΦΑΣΙΣΤΑΡΑΣ είσαι

     Άλλη μια ψυχο-Κωσταντοπούλου, που πήρε από τον πατέρα της, τον πρώην αρχηγό σας, τον μέγα εισαγγελέα που έκανε τα μύρια όσα στην κακομοίρα την πρώην γυναίκα του. Είστε όλοι ψυχάκηδες τελικά. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα όλοι της τοπικής. Αλέξης ρε.. όλοι οι υπόλοιποι είστε για τα μπάζα για αυτό τον πατώσατε. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΙ της κονόμας και του βολέματος. Αρχιτεμπέληδες, ρουφιάνοι ο ένας του άλλου και άπλυτοι. Και λίγα σου γράφω τέτοιο καθίκι που είσαι.

    • Όταν αποκαλείς τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως (και αυριανό Πρωθυπουργό) Κούλη δείχνεις εσύ σεβασμό; Ούτε τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς δεν πρέπει να τον αποκαλείς με το μικρό του όνομα.

  • Η ΕΡΤ να σου θυμισω ότι ζει και προπαγανδίζει απ τα κορόιδα..εσενα κ εμάς όλους και μάλιστα με το ζόρι.. έχει εκπομπές που μιλανε μονο για τους μετανάστες,λες και δεν έχει η χώρα άλλους κατοίκους, επίσης να σου θυμίσω ότι ο ΣΚΑΙ μάζευε με εκστρατείες που έκανε φάρμακα, συνέβαλε στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ, έκανε αναδασώσεις σε πολλά καμένα ορη,η Κορεατικου τύπου Κρατική τηλεόραση ξεπερασε καθεστώτα . προπαγάνδας..ειδικα καποιες εκπομπές θα μεινουν αθάνατες ,θα μπορουσαν να διδαξουν και παρουσιαστές του Στάλιν ..4 χρονισ ενα αρχείο ανθελληνικό, βρώμικο, χουντικό. Ειδικα εκπομπη με την Ευανθία Ξυνού,νομιζα ότι εξεπεμπε απ το Στάλινγκραντ.

  • Το «ρε» ειναι το πιο «ευγενικο» που μπορω να χρησιμοποιησω για κατι τυπους σαν και εσενα….Στην πραγματικοτητα ειστε «ΦΟΝΙΑΔΕΣ» του Ελληνικου Λαου. Φαινεται οτι ουτε εσεις , ουτε τα παιδια σας ειναι στο μεροκαμματο για να νοιωσετε την Οργη μας για την Κοσιωνη και τον Αμερικανο τον Παπαχελα. Αντιθετα το «φχαριστιεστε κι ολας «……

 5. οι «βαρωνείες» στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα εσωκομματικό φαινόμενο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο (έχει και πολιτική και οικονομική βάση). Δεν εξαφανίστηκαν, περνούν κι αυτές το λεγόμενο Pasokification. Απλά παραδείγματα:ο καρδιολόγος καθηγητής της Ρόδου και οι δικοί μας Τέλης και ο ταβλαδόρος-ποιητής. Και κάνετε λάθος όσοι νομίζετε πως δεν υπάρχει στους τίτλους ευγενείας…. Κεφαλογιαννέϊκο,ανήψια κλπ καραδοκούν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ