ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Μεγάλη τιμή για την Κω! Η απονομή του βραβείου Μοσκόβη 2016 στον Α. Χατζημιχαήλ – Τιμητικοί έπαινοι σε Κ. Ιωάννου και Κ. Κογιόπουλο (Εύφημος μνεία στον Ν. Στ. Μανούση)

11
2670
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Με πλήρη επισημότητα παρουσία  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιού, του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδ/σου Δ. Γάκη, του Βουλευτή της ΝΔ Μ. Κόνσολα, του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, των στρατηγών – πρώην Διοικητών της 80 ΑΔΤΕ Γ. Σοφιανίδη, Κ. Γκίνη και Σ. Σεργεντάνη, Πανεπιστημιακών καθηγητών, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων Γ. Φραγκούλη,  της Προέδρου της Ένωσης Κώων Αθηνών Ν. Μανούση, του Αντιπροέδρου του ΔΙΙΚ Ν. Μανούση, μελών ΔΣ, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων αλλά και πολλών άλλων διακεκριμένων Κώων,  πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθ. Αντώνης Τρίτσης) η απονομή του “Βραβείου Βασίλη Μοσκόβη έτους 2016”

Ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων καθιέρωσε το βραβείο αυτό, τιμώντας τη μνήμη του δωρητή και επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη

Οι συγγραφείς που βραβεύθηκαν για το έτος 2016 ήταν: ο (δικός μας) Ανδρέας – Ιωσήφ Χατζημιχαήλ, για το έργο του «Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου – Παρελθόν και Παρόν» και οι: Μάγδα Μαριά και Συμεών Δοντάς για το έργο τους «Εκκλησίες και Εξωκκλήσια της Ρόδου, από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα».

Επίσης απονεμήθηκαν δύο τιμητικοί έπαινοι στους (επίσης δικούς μας): Κώστα Ιωάννου και Κώστα Κογιόπουλο για τη μελέτη τους «Σελίδες από την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Κω την περίοδο της Κατοχής. (Οθωμανοκρατία-Ιταλοκρατία)»  και στον Γιάννη Θ. Πατέλλη για την μελέτη του «Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση».

Ο Βασίλης Μοσκόβης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του Λογοτέχνη, Ποιητή, Λαογράφου και Παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.

Με την βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη μετέτρεψε από πολύ νωρίς το τριώροφο σπίτι του σε λίκνο της Ιστορίας και του  Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα Δωδεκανησιακό Σπίτι.

Ο χώρος αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες.

Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη.

 

Τέλος, απεδόθη εύφημος μνεία στον συμπατριώτη μας κ. Νίκο Στ. Μανούση για το βιβλίο του «Νίκος Κ. Μανούσης ο αγωνιστής της απελευθέρωσης» για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την  Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ : ‘’ Η Κως που δημιουργεί και διακρίνεται΄΄.

Στην απονομή του ‘’Βραβείου Βασίλη Μοσκόβη’’ στο συμπατριώτη μας εκπαιδευτικό Ανδρέα Χατζημιχαήλ για το έργο του ‘’Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου – Παρελθόν και Παρόν’’ παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι σε άλλους δύο Κώους, στον Κώστα Ιωάννου και στον Κώστα Κογιόπουλο για τη μελέτη τους ‘’Σελίδες από την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Κω την περίοδο της Κατοχής’’.

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης , σε δήλωσή του, αναφέρει:

‘’ Η βράβευση του Ανδρέα Χατζημιχαήλ με το Βραβείο Μοσκόβη αλλά και ο τιμητικός έπαινος στον Κώστα Ιωάννου και στον Κώστα Κογιόπουλο, όπως και η περυσινή βράβευση της Μαρίας Τουλαντά – Παρισίδη, αντανακλάται, ως τιμή και διάκριση, σε όλο το νησί μας.

Είμαστε υπερήφανοι, ως Κώοι, για τους συμπατριώτες μας. Αναδεικνύεται ότι η Κως διαθέτει τους δικούς της πνευματικούς ανθρώπους, που με σεμνότητα και προσήλωση, καταθέτουν έμπνευση, έρευνα και γνώση συνθέτοντας σημαντικά έργα.

Αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν στο νησί μας, να ανοίξουν νέους ορίζοντες, να δείξουν ένα διαφορετικό δρόμο.

Ο Δήμος Κω προχωρά στη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου, ένα έργο ζωής για το νησί μας. Ένα έργο που θα στηριχθεί στη διάθεση προσφοράς ανθρώπων με πνευματικές ανησυχίες και δημιουργικότητα.

Θέλω να συγχαρώ τους φετινούς τιμηθέντες τον Ανδρέα Χατζημιχαήλ για την βράβευσή του αλλά και τον Κώστα Ιωάννου και τον Κώστα Κογιόπουλο για την απονομή του τιμητικού επαίνου, όπως και την κυρία Μαρία Τουλαντά – Παρισίδη.

Αυτή είναι η Κως που δημιουργεί και διακρίνεται.

Η Κως που θέλουμε. ‘’

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Χαιρετισμός  Αντιπροέδρου ΔΙΙΚΩ Νίκου Μανούση

Στην απονομή των βραβείων Β. Μοσκόβη για το έτος 2016

22.5.2017

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητέ Πρόεδρε του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων,

Αγαπητοί Επίσημοι Προσκεκλημένοι, 

Εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και του χώρου γραμμάτων και τεχνών Δωδεκανήσου,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και του Προέδρου κου Παυλίδη, ο οποίος παρευρίσκεται σήμερα σε ορκωμοσία Ιατρών προσκεκλημένος της Ιατρικής Σχολής της περιοχής «Μούγλων»  τηςΓείτονος Τουρκίας, όπου θα απαγγελθεί στα αρχαία ο ιπποκρατικός όρκος, θα ήθελα να συγχαρώ: 

• Τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που για ακόμα μια φορά τιμά την μνήμη του επιφανούς λογοτέχνη, εκ Σύμης, Βασίλη Μοσκόβη, με την απονομή των θεσμοθετημένων βραβείων.
• Την κριτική επιτροπή για την απόφαση της να τιμήσει με το πρώτο βραβείο την κα Μάγδα Μαριά και τον κο Συμεών Δοντά, από την Ρόδο και τον κο Ανδρέα Χατζημιχαήλ από την Κω και με έπαινο τους κ.κ Κώστα Ιωάννου και Κώστα Κογιόπουλο, από την Κω και τον κο Γιάννη Πατέλη, από την Κάλυμνο, για το συγγραφικό τους έργο.

Η κριτική επιτροπή πάντα τηρεί με αυστηρά κριτήρια το περιεχόμενο της συγγραφής, την αναγνώριση της ανθρώπινης προσωπικότητος και την αξίωση της αυτονομίας, αξίες   που άρχισαν να διαφαίνονται στην εποχή του Ιπποκράτη, στη φιλοσοφία και αργότερα στην Ιατρική δεοντολογία. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους! 

Μια ιδιαίτερη αναφορά για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ, ο οποίος στο σύντομο διάστημα της διακονίας του, με το εύρος των δράσεων του, τη μεθοδικότητα, την επιμέλεια και την εργατικότητα του, κατορθώνει να καθοδηγεί να κατευθύνει, να φωτίζει με το νου του και τη ψυχή του και να αναδεικνύει κάθε πτυχή που αφορά τον πνευματικό πλούτο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωου και Νισύρου. 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή για την προφορική εύφημο μνεία στο πρόσωπό μου, για το βιβλίο Νίκος Κ. Μανούσης, με αφορμή την κήρυξη του έτους 2017 ως έτους Δωδεκανήσου για τα 70 χρόνιααπό την Απελευθέρωσής της.

Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του θείουμου Νίκου, ο οποίος ήταν ένας εκ των βασικών Δωδεκανησίων αγωνιστών της Απελευθέρωσης και το συνέγραψα για να τιμήσω τη μνήμη του. 

Και τελειώνω με ένα απόφθεγμα του Ιατρού Αδαμάντιου Κοραή:

«Παίνεψε τόσο τον καλόν ώστε από αυτό να ενοχλείται ο αδιάφορος, να ντρέπεται ο κακός και τότε θα δεις  τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η τακτική». 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

11 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΣΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟΣ,………………………………….ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΩΟΙ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    • οι άξιοι συγγραφείς οφείλουν να καταγράψουν όλα τα γεγονότα της ιταλοκρατίας. Να γράψουν ποιοί ήταν οι μαυροπουκαμισάδες που συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς κατακτητές. Ιστορική μνήμη σημαίνει αλήθεια, ήρθε ο καιρός οι γνωρίζοντες να φανούν θαρραλέοι

  1. Ειναι εξαιρετικη τιμη η οποιαδηποτε προσφορα στο χωρο του πολιτισμου, αν κάποιοι τώρα είναι τόσο κομπλεξικοί ώστε να επιλέγουν κάποιο απο τους τιμωμενους και να αδιαφορούν για την προσφορά των υπολοίπων ε τοτε εκτος απο κομπλεξικοί ειναι και αξιολύπητοι

  2. που λουμπουνόστρωσε τη Ζιά… και δεν μπορούν να πορπατούν οι άνθρωποι που έχουσιν πρόβλημα στα πόδια και στη μέση των.

  3. Συγχαρητήρια στους ακάματους συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους της Κω.
    Ανδρέα πάντα μπροστάρης στα Εκκλησιαστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ