Λάρισα: Τραγικό δυστύχημα με σύγκρουση τρένων – Δεκάδες οι νεκροί Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων – Δραματικές στιγμές

15
19077

Στους 43 οι νεκροί, με DNA γίνονται οι αναγνωρίσεις

70+ οι τραυματίες, 6 σε ΜΕΘ – 24 οι αγνοούμενοι

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας – Ο Στρατός στήνει σκηνές (βίντεο)

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Οι σοροί που εντοπίζονται μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και εκεί γίνεται αναγνώριση – Τι συμβαίνει στο σημείο της τραγωδίας

antiskoina

Μια άμορφη μάζα σιδερικών που δεν θύμιζε σε τίποτα το πρώτο βαγόνι του επιβατηγού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορικό χθες βράδυ στη Λάρισα, σηκώθηκε από τα γερανοφόρα της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας.

Εδώ και λίγες ώρες, τα γερανοφόρα επιχειρούν σηκώνοντας και μεταφέροντας με τεράστια προσοχή συντρίμμια από τα βαγόνια που διαλύθηκαν χθες βράδυ προσπαθώντας να φτάσουν στους αγνοούμενους, αλλά και στις σορούς που βρίσκονται κάτω από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι «εύθραυστη» για αυτό και οι κινήσεις της Πυροσβεστικής γίνονται με τεράστια προσοχή μιας και έχει δημιουργηθεί ντόμινο μετά την σύγκρουση. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, τα δύο πρώτα βαγόνια των τρένων σηκώθηκαν στον άερα και καταπλάκωσαν τα υπόλοιπα.

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Οι πυροσβέστες εντόπισαν ανθρώπινα μέλη

Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, αστυνομία και στρατός βρίσκονται στο σημείο με τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν στήσει μάλιστα την τελευταία ώρα σκηνές στο σημείο της τραγωδίας ώστε να συμβάλλουν τόσο στο συντονιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και σε οτιδήποτε χρειαστούν οι Αρχές που επιχειρούν με τη βοήθεια  σκύλων της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν βρεθεί σοροί οι οποίοι μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και εκεί γίνεται αναγνώριση των νεκρών.

Λίγο μετά τις 12:00, οι Πυροσβέστες εντόπισαν και άλλα ανθρώπινα μέλη τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν σε δύο ακόμα σορούς. Ακολουθήθηκε και σε αυτή τη περίπτωση η ίδια διαδικασία με τα μέλη να τοποθετούνται σε μαύρες σακούλες και με ασθενοφόρο να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δείτε βίντεο:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Σηκώνουν το πρώτο βαγόνι με γερανοφόρο όχημα

«Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή», λέει διασώστης

Ο κ. Νίκος, διασώστης, που επιχειρεί στο σημείο του δυστυχήματος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος γιατί υπήρχε φωτιά. Φθάσαμε στις 12μιση η ώρα το βράδυ».

Ο διασώστης μίλησε για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν: «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολύ νεκροί καθώς από τη 1:15 και μετά δεν είχαμε απεγκλωβίσει ήταν όλοι νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα από εκεί και πέρα βγάζαμε μόνο νεκρούς».

Όπως είπε ο διασώστης από τα τρία πρώτα βαγόνια έβγαζαν νεκρούς καθώς εκεί η κατάσταση ήταν τραγική. «Στο σύνολο έβγαιναν πολλοί νεκροί», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την ταυτότητα των θυμάτων ο διασώστης ανέφερε ότι στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές.

«Υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών. Οι περισσότεροι που βρήκαμε νεκρούς ήταν νέα παιδιά». Όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων ο διασώστης εκτίμησε ότι οι νεκροί θα είναι πολύ παραπάνω από 32. «Από την εικόνα που έβλεπα στο σημείο πιστεύω πως τους έχουμε ξεπεράσει».

Η αναγνώριση των σορών
«Αυτή την ώρα γίνεται αναγνώριση των σορών στο νοσοκομείο της Λάρισας από τους συγγενείς που θέλουν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Από τα δύο πρώτα βαγόνια βγήκαν και 2-3 απανθρακωμένοι. Ήταν δύσκολη ακόμα και η αναγνώρισή τους. Επιχειρούσε η πυροσβεστική και πολλά ακόμα άτομα. Η φωτιά έσβησε κάποια στιγμή. Μέσα στα δυο βαγόνια δεν ξέραμε αν υπήρχαν ακόμα άτομα καθώς ψάχνανε και προσπαθούσαν να γίνει δυνατή η πρόσβαση. Υπήρχαν και μερικοί αγνοούμενοι που μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο τρένο ή κάτω από το βαγόνι ή σε διάφορα σημεία».


 

Λίγο νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν 16 νεκροί και 85 τραυματίες, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Δείτε LIVE

Η σφοδρή σύγκρουση που μετέτρεψε το επιβατικό τρένο σε άμορφη μάζα

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

WhatsApp_Image_2023-03-01_at_01_58_31
WhatsApp_Image_2023-03-01_at_01_56_05

«Η φωτιά που είχε ξεσπάσει από την σύγκρουση έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι από κάποια λάδια της μηχανής» είπε στο protothema.gr αρμόδια πηγή με γνώση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης περίπου στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα.

Αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης

Αυτή την ώρα, οι δραματικές προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης εγκλωβισμένων επιβατών εστιάζονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που υπέστη τα αποτελέσματα της σφοδρής σύγκρουσης με μεγαλύτερη ένταση. Οι εικόνες που έρχονται από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι συγκλονιστικές. Τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί επέβαιναν στα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα

Εφιαλτικές στιγμές για δεκάδες τραυματίες – Φόβοι για εγκλωβισμένους επιβάτες – 30 ασθενοφόρα για την περίθαλψη των τραυματιών, άνδρες της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ και εθελοντές – Σε τρία νοσοκομεία σε Λάρισα και Κατερίνη οι τραυματίες – Σε επιφυλακή τα «Παπανικολάου», «Θριάσιο», «Γεννηματάς» για τους εγκαυματίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με επιβατική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε, κατά πληροφορίες, με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους και τραυματίες.

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα

 

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα (2)

 

202303010034464091
202303010034483243
202303010034500710
202303010034536906
202303010034552260
202303010034574488
202303010035006734
202303010035027120

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, για κάποιους ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ενώ κατά άλλες πηγές αναφέρθηκε και ένας ακρωτηριασμός γυναίκας.

Πιο αναλυτικά, στο σημείο σπεύδουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η 8η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας και συνολικά 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και γιατροί απο Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Μετά από εντολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, άνοιξαν τα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Στο σημείο σπεύδουν και λεωφορεία για την παραλαβή των επιβατών, που είναι καλά στην υγεία τους.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη στα νοσοκομεία και ο γενικός γραμματέας του Μεταφορών, Γιαννης Ξιφαράς, προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας. Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός συνεχώς.

Η 1η Στρατια και οι μοναδες της Περιοχης Θεσσαλιας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτοκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περιπτωση τέτοιων ατυχηματων. Στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε επιφυλακή, εαν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας

traincrash_88_main_again

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από την τραγωδία στη Λάρισα μετά τη σύγκρουση τρένων -επιβατικής και εμπιρικής αμαξοστοιχίας- έξω από τη Λάρισα, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 21 τραυματίες.

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει από τη σύγκρουση έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί στο σημείο είναι από κάποια λάδια της μηχανής. Αυτή την ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού επιβατών από τα δύο πρώτα επιβατικά βαγόνια.

Εικόνες χάους από τη σύγκρουση τρένων έξω από τη Λάρισα
traincrash6
traincrash2

Μαρτυρία επιβάτη

Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, για πολλούς τραυματίες και για φωτιές στις γραμμές, όπως ενημέρωσε το thessaliatv η αδελφή ενός επιβάτη που απεγκλωβίστηκε από σπασμένο παράθυρο και έβλεπε παντού τραυματίες και αίματα.

 

Μητσοτάκης: Υπερκομματική επιτροπή θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας και τις καθυστερήσεις στα έργα

«Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός – Στη θέση του μέχρι τις εκλογές ο Γεραπετρίτης – Παραιτήθηκαν οι διοικητές του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ

mitsotakis-diaggelam-mak

Σε έκτακτη δήλωση, μετά την επιστροφή του από τον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον ανείπωτο πόνο των συγγενών των θυμάτων και των αγνοουμένων. Με ρώτησαν «γιατί», τόνισε, και μου είπαν «ποτέ ξανά».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τραγωδία που θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη, τονίζοντας ότι χάθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας, οι περισσότεροι νέα παιδιά. Ακόμη, αναφέρθηκε στην παραίτηση του Κώστα Καραμανλή και ανακοίνωσε την αντικατάστασή του, μέχρι τις εκλογές, από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ έκανε γνωστό ότι παραιτήθηκαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι.

Ειδήσεις σήμερα:

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αλλά είναι ακόμα κάποιοι σωροί στα συντρίμμια..
    Νόμιζα και γω ο φουκαρά ότι αν ιδιωτικοποιηθούν όλα θα ναι καλύτερα.

  2. 8 η ώρα το πρωί η εταιρεία ακόμη μιλάει για περίπου αριθμό επιβατών το ίδιο και η κυβέρνηση.Πάνε οι γονείς των φοιτητών επιβατών στα νοσοκομεία και δεν βγάζουν ξεκαθαριση. Τέτοια αλφαδιά…. Πάντως τελευταία υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από τον κόσμο γιατί όλο χαλούσαν τα τρένα. Ακόμη και το βέλος το σαπιοκαινούργιο.Και μετά τους πήγαιναν με λεωφορεία.

  3. Αυτό που οι πολιτικοί οι άμεσα υπευθυνοι για την κακοσυντήρηση….»σπέυδουν» στο σημείο( τι να κανουν;) δεν τα έκαναν οταν έπρεπε…. και είνσι κ εκπληκτοι…αα χχχ μα πώς? Ποιος να ξέρει άραγε…. σαν δολοφόνοι που υποκρίνοντε στον τοπο του εγκλήματος!!!!

  4. Από τη στιγμή που το έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΣΕ κι έπρεπε να είναι έτοιμο το 2004 κι 20 χρόνια μετά δεν είναι, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευθυξίας θα πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός μεταφορών και όσοι υπουργοί διετέλεσαν στο μεταφορών από το 2004 κι ας είναι βουλευτές τώρα. Για να δούμε ποιος έχει θάρρος;

  5. Σημερα κλαιει ολη η Ελλαδα.Τι να πεις σε αυτους τους γονεις που θρηνουν για παρηγορια,Δεν υπαρχουν λογια.Οσο για τις ευθηνες σιγουρα δεν φταιει μονο ο σταθμαρχης.Δυστηχως κυριοι και κυριες της κυβερνησης ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ!

  6. Υπάλληλος Hellenic Train στο MEGA: «Υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες που κάθε τόσο πηγαίνουν και ξηλώνουν τα καλώδια και τις ράγες των σιδηροδρόμων»

    Ποιοι να ‘ναι, μα ποιοι να ‘ναι…

  7. Άντε νά δεχθούμε την κλασική δικαιολογία ότι δηλαδή παραλάβετε καμένη γης και ότι υπήρχαν αρκετά προβλήματα προς λύση.Ναι αλλά κυβερνάτε τριάμισι ολόκληρα χρόνια!! Πόσο δύσκολο και πόσο δαπανηρό θα ήταν τό κάθε τρένο νά είναι εφοδιασμένο με μία ηλεκτρονική πλατφόρμα πού νά λειτουργεί μέσω Gps έτσι ώστε νά βλέπει ο κάθε μηχανοδηγός πού βρίσκεται αυτός και πού τά υπόλοιπα τρένα? Μία παρόμοια πλατφόρμα χρησιμοποιείται από εμάς τά ταξί τής Κώ με ελάχιστα έξοδα εδώ και χρόνια.Τι νά πει κανείς,κουράγιο στις οικογένειες.

  8. Ανεύθυνοι άνθρωποι…εγκληματίες!!!! Δεν νοιάζονται για τίποτα….μόνο τον εαυτό τους σκέφτονται….τώρα;;;;;; Τι θα πουν στους γίνεις που ψάχνουν τα παιδιά τους;;;;;;
    Να δέσουν μια θηλιά και να κρεμαστούν στις πλατείες!!!!!

  9. Όπως είπε και μια μητέρα..
    «ΣΚΑΣΤΕ….σήμερα ΟΥΡΛΙΆΖΟΥΝ μόνο οι μανάδες…και μαζί λέω εγώ και όλες οι μανάδες του κόσμου….κλαίμε και μεις μαζί τους ..
    ΔΕΝ υπάρχουν λόγια…ΜΗΝ μιλάτε!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ