«Χωρίς εμάς τι θα φας» Τα τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

12
7027

Αγρότες: Ολονυχτία στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ

Πάνω από 8.000 αγρότες έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο – Με την επιστροφή στα μπλόκα θα αποφασίσουν την Πέμπτη για την περαιτέρω στάση τους – Αποχωρούν το πρωί συντεταγμένα από το κέντρο της Αθήνας οι αγρότες με τα τρακτέρ

Εφτασαν στην Αθήνα με περισσότερα από 200 τρακτέρ, αγροτικά χήματα και πούλμαν – Τι ζητούν οι αγρότες – «Χωρίς εμάς τί θα φας;» και «no farmers, no food, no future» τα βασικά τους συνθήματα

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες δίνουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Οι Έλληνες αγρότες,  μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους8 το βράδυ πάνω από 8.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

 

Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.

Τα τρακτέρ παραταγμένα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

 

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας.

agrotes-syllalhtirio

Το συλλαλητήριο, πραγματοποιείται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

nofarmers
xorisemas-agrotes

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

syntagma-agrotes__7_

Η πορεία προς το Σύνταγμα

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για να φθάσει ένα τρακτέρ από τη Θεσσαλία στην Αθήνα και να επιστρέψει υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ για καύσιμα, που έχει καλυφθεί από αγροτικούς συλλόγους και συμεμτοχή των ίδιων των αγροτών που επέλεξαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με το σημερινό συλλαλητήριο.

syntagma-agrotes__8_

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

Το συλλαλητήριο, που αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο για τις 6.30 το απόγευμα, ενώ έως τώρα η προσέγγισή τους στο κέντρο της Αθήνας γίνεται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

xorisemas-agrotes

Το κέντρο της Αθήνας είναι πρακτικά αδιάβατο, ενώ η κυκλοφορία κλείνει προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των αγροτών που φτάνουν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αλλά και με το μετρό, όσοι μετακινούνται με τα πούλμαν που θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Λίγο μετά τη 1:30 έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα 9 τρακτέρ απο την Εύβοια.  Ως άτυπη «επιτροπή υποδοχής» ιδιοκτήτες ταξί έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους στο ύψος της Σπύρου Πάτση επί της λεωφόρου Αθηνών με την τροχαία να έχει διακόψει την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Δείτε βίντεο από την… θορυβώδη είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τη διέλευση τους από κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας με τελικό προορισμό το Σύνταγμα και την υποδοχή τους από τους πολίτες…

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση των αγροτικών μηχανημάτων στην πλατεία Συντάγματος:

Έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ - Κλείνει δρόμους η ΕΛΑΣ

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

 

Πέρασαν τα διόδια Αφιδνών οι αγρότες (2)

Στο μεταξύ, στα Μέγαρα ξεκίνησαν να φτάνουν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι τα πούλμαν που μεταφέρουν αγρότες από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Εκεί, συγκεντρώθηκαν είκοσι λεωφορεία και κατευθύνονται στο ΟΑΚΑ, όπου και θα σταθμεύσουν.

agrotes_stasi__1_
agrotes_stasi__2_

Πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου θα υπάρξουν πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Δημογλίδου:

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Δείτε βίντεο με τα 9 πρώτα τρακτέρ που ξεκίνησαν για το κέντρο της Αθήνας

Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα τρακτέρ
Ξεκίνησαν τα τρακτέρ από το Κάστρο

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κανένα οίκτο, τόσα χρόνια τσεπώναν παραδάκι κονδύλια και τα τρώγαν σε μεζονέτες, καμπαρέ και λούσα. Τώρα που σφίξαν τα ζωνάρια μυξοκλαίγονται. Φέρτε τα κλεμμένα πίσω ρεεεε

  2. τι να σχολιάσεις για τους παραπάνω δηλ….., βρε ξυπνάτε η δήθεν κλιματική αλλαγή «υποχρέωσε » όλες τις χώρες της Ευρώπης να υπογράψουν μείωση παραγωγής οπότε αυτό αυτόματα έφερε μείωση επιδοτήσεων κ ποιο λίγα κ ακριβά αγροτικά προϊόντα, βάλε κ τους ανεξέλεγκτους μεσάζοντες , πορτοκάλι φεύγει από το χωράφι 0.15 και φτάνει στο σούπερ μάρκετ της ίδιας πόλης 2.25 ε εδώ πρέπει να επέμβει το κράτος αλλά , στην Γερμανία ψιχαλιζει , εδώ ο Καραμανλής ακόμα μας κουνάει το δάκτυλο και πληρώνεται κ κανονικά , στην Ιαπωνία θα είχε κάνει χαρακίρι το ίδιο βράδυ του ατυχηματος

  3. Οπως ειχαμε πει και για την ενεργεια..οτι παντα υπηρχε αλλα δεν υπηρχαν μιζες και προμηθειες

    (Γιαυτο.. Εκαψαν 3 εκ στρεματα.. Οσες πιο πιονπολλες τοσο πιο πολλα τα κερδη.)
    Και αγροτικη παραγωη η πιομπλουδια χωρα ηταν η Ελλαδα,, πριν.. Εξαφανισουν με πλυμμηρες, φωτιες,, το 70%της αγροτικης παραγωγης για συμφωνια με BIG FARMA….
    Τωρα ερχεται το νερο που πωλειται…. Τυχαια εεε .. Και θα τρωτε μεταλαγμενα κατσαριδες, ζωυφια,, νερο που δεν ξερετε τι εχει μεσα… Δεν ξερω αν θαρρθει και η σειρα του αερα.. Ηδη πληρωνουμε τελη για τον αερα.. Περιβαλοντικη κριση… ΡΕΜΑΛΙΑ

  4. ΜΙΖΟ-ΤΑΚΗΣ... ενα ονομα που εμπιστευονται οι γερμανοι, οι μιζαδοροι και οι παγκοσμιοι ΚΛΕΦΤΕΣ

    Γνωρίζεις ότι το αλεύρι, το βαμβάκι, το λάδι…
    τα κηπευτικά, τα λαχανικά, το ψωμί, το κρέας, το τυρί, το γάλα, το μέλι το ψάρι που τρως καί τόσα άλλα …

    Δεν τα παράγουν τα Σούπερ-Μάρκετ…ούτε τα κουστούμια και οι γραβάτες..κάποιος φροντίζει για να υπάρχουν
    Κάποιος εργάζεται σε κρύο…ζέστη, μέσα στην θάλασσα…στο βουνό…για να έχεις τα προϊόντα αυτά στο πιάτο σου…χωρίς τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μελισσοκόμο τον ψαρά δεν είμαστε τίποτα…ο πρωτογενής τομέας μας αφορά όλους…είναι καιρός να ξυπνήσουμε σήμερα ΟΛΟΙ, αύριο θα είναι πολύ αργά….

  5. Έχει ενδιαφέρον ν’ ακούσει κανεις πψς μιλαει ο κυριος, αν ειναι μορφωμενος… Οπως και τιςδηλώσεις της κόρης του… που
    δεν πήγε σχολείο” … Και ειναι 1000 φορες καλυτερη απο τα τσουλακια του facebook και instagram.. και τις ελληνίδες μαθητριες… Ιδιας ηλικιας.. Σε ομορφια και ηθος

    Θα καταλάβει πολλά για το επίπεδο του ελληνικού σχολείου και της κοινωνίας μας.!!!! Ποιοι ειναι οι μορφωμενοι. ,

  6. Τρώμε πολύ καλύτερα και φθηνότερα εισαγώμενα προϊόντα.Το παραμύθι των μεσαζόντων να τελειώνει.Οι ίδιοι πάτε τα προϊόντα σας στις λαϊκές και τα πουλάτε πανακριβα

  7. ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΗΤΣΑΚΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΗΠΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΜΑΓΚΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Κ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΑΤΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ Κ ΤΩΝ ΧΑΧΟΛΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Κ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ