«Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο πολύ κόσμο στην Ένωση Κώων Αθηνών «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

2
12312

ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.»
Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσο πολύ κόσμο στην Ένωση Κώων Αθηνών «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ». Αυτό σημαίνει ότι πλέον η αίθουσα μας είναι μικρή, ή το ΔΣ εργάζεται και κινητοποιεί τα μέλη.
Ίσως όμως και η παρουσία και η προσωπικότητα του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, όπως και του Μητροπολίτου Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, να είναι η αιτία, ή ακόμα και η καλύτερη διαχείριση του σκοπού της Ένωσης.
Για τα περισσότερα μέλη, μεγάλη έκπληξη ήταν η τεχνική του ψηφιδωτού αφού μας παρουσίασαν πολλά από τα έργα τους και μάλιστα από τον δάσκαλο Δαυιδ Χατζηδαυίδ και τον μαθητή του, που για τον λόγο αυτό ήρθαν στην Αθήνα, αφού το όλο εγχείρημα είναι υπό την προστασία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωου και Νισύρου και βέβαια από την Αστική εταιρεία «Ο Ιπποκράτης».
Η κοπή της πίτας από την πρόεδρο κυρία Ζερβανου και του σεβασμιοτάτου κ. Ναθαναήλ έγινε μετά την προβολή των σημαντικών ψηφιδωτών έργων, όπως αυτό που κοσμεί το λιμάνι της Κω και που πάνω στο συγκεκριμένο ψηφιδωτό είναι μια μεγάλη άγκυρα.
Πόλοι σημαντικοί και ξεχωριστοί Κώοι, ακόμα και πολιτικοί ήταν παρόντες. Δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί, αλλά, εκείνο που έχει σημασία είναι η μεγάλη προσέλευση των Κώων της Αθήνας.
Δεν θα ξεχωρίσουμε κανένα όνομα, διότι όλοι είναι σημαντικοί ο καθένας με την προσωπικότητα του.

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩ: Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου Νίκου Μανούση στην εκδήλωση της Κοπής της Βασιλόπιτας στην Ένωση Κώων Αθηνών

 

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κώου, Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σύμης κ.κ. Χρυσόστομε,

Κε Κοσμήτορα της Βουλής,  Βασίλη Υψηλάντη,

Κα Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω και της Αστικής Εταιρείας, Διονυσία Τελλή

Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι,

Κυρία Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του ΔΣ της Ένωσης ΚΩΩΝ Αθηνών

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

 

Εκπροσωπώντας τον Προέδρο κύριο Νίκο Παπαντωνίου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ΔΙΙΚΩ, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλημερίσω στην σημερινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας και να σας ευχηθώ από καρδιάς καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία, δύναμη και χαρούμενες στιγμές.

 

Η παρουσία της πολυπρόσωπης Ομάδας του εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Κω και των αγαπητών μας συμπατριωτών κκ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ και Νίκου Μιγκλή, ζεσταίνουν φέτος την Εστία μας.  Η δυναμική  και το έργο σας μέσα σε μόλις τρία χρόνια ζωής του εργαστηρίου είναι εξαιρετικό. Ένα φωτεινό παράδειγμα! Μας έχει εντυπωσιάσει και χρήζει θερμότατων συγχαρητηρίων.

 

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια τέχνη μνημειακή και με μακραίωνη ιστορία η οποία έχει τις απαρχές της στην ύστερη αρχαιότητα. Και δεν είναι τυχαία χαρακτηρισμένη ως η τέχνη της υπομονής, καθώς απαιτεί χρόνο, επιμονή, μοναδική συγκέντρωση και ουσιαστική γνώση των τεχνικών κατασκευής.  Όμως το αποτέλεσμα έρχεται και δικαιώνει την προσπάθεια καθώς κάθε έργο τέχνης είναι εντυπωσιακό και άφθαρτο στο χρόνο. Άλλωστε η τέχνη είναι κατάθεση ψυχής και έκφραση βαθύτερων συναισθημάτων που είναι άρρηκτα συνδεμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη.

 

Το ότι μέσα από το μεράκι του κυρίου Χατζηδαυίδ αναβίωσε μια «ξεχασμένη» τέχνη από μόνο του είναι εξαιρετικό. Επιπλέον η Κως, που όλοι αγαπάμε, ξεχωρίζει μέσα από μια νέα διάσταση και η πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ευρύτητα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η φήμη του εργαστηρίου έχει φθάσει μέχρι το Άγιο όρος  και τη Γαλλία.

 

Στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω,  τέτοιες πρωτοβουλίες θα μας βρίσκουν πάντα ένθερμους υποστηρικτές  και θα πρέπει να δίνουν το έναυσμα και για ακόμα περισσότερες.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ, και τους συνεργάτες του χορηγούς,  για την πρωτοβουλία του, καθώς είναι υπόδειγμα ποιμενάρχη. Με την βοήθεια του Κυρίου και με όλες του τις δυνάμεις, βρίσκει πάντα τον τρόπο να είναι πρωτοπόρος και συνάμα να είναι πάντα κοντά στον άνθρωπο.

 

Στην Πρόεδρο της Ένωσης Λουκία Ζερβάνου και τα μέλη του ΔΣ θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο τους και να συνεχίσουν με τις δράσεις τους να κοιτούν προς το μέλλον τιμώντας και αναδεικνύοντας την αξία της λαογραφίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εν γένει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Νίκος Μανούσης

Νευρολόγος- Ψυχίατρος

Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ

π. Πρόεδρος Ένωσης Κώων Αθηνών (Εν. Κω.Α)

 

 

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι γέροντες ανάλογα με τις ιισορροπιες πολιτικο -θρησκευτικές θα έρθουν κ θα ειμαστε πολλοί η θα απέχουν κ θα είμαστε λίγοι Απουσίαζαν παρα πολλοί
    Αρκετοί παρόντες απο τους με τα ψηφιδωτά
    Καμμια ανανέωση ομως
    Νέοι μηδέν
    Η κα Σοφού πάει μπροστά με τακτ περιεχόμενο σεμνότητα κ με ευγενεια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ