Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Σε κλίμα οδύνης στη Ρόδο το «τελευταίο αντίο» στον Φώτη Χατζηδιάκο |...

Σε κλίμα οδύνης στη Ρόδο το «τελευταίο αντίο» στον Φώτη Χατζηδιάκο | Οι επικήδειοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων

0
10082

Επικήδειος λόγος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τον Φώτη Χατζηδιάκο

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οικογένεια, φίλοι, παλιοί συνεργάτες, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και πλήθος συμπολιτών μας είπαν το τελευταίο «αντίο» στον πρώην δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, που έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 2 μ.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε λαϊκό προσκύνημα.

Παρών, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε για το έργο και τη σημαντική παρουσία του Φώτη Χατζηδιάκου στα πολιτικά πράγματα της Ρόδου, της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο του κ. Ανδρουλάκη:

Ο επικήδειος του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στην κηδεία του τέως δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου

Η Ρόδος μας, θρηνεί για τον Φώτη.

Γι’ αυτή την τόσο πρόωρη απώλεια, ενός Άξιου Παιδιού της.

Του Φώτη Χατζηδιάκου, που διέγραψε μια Φωτεινή Τροχιά Προσφοράς, στον τόπο μας, και βιάστηκε να φύγει, για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Φώτης Έφυγε, έτσι, όπως έζησε. Αγωνιστής, με χαμόγελο.

Είναι οδυνηρό πραγματικά, να είμαστε εδώ όλοι σήμερα, για να πούμε το τελευταίο αντίο, σε έναν άνθρωπο, που επέδειξε Αφοσίωση στις Ιδέες του, και Αγάπη για τη Ρόδο μας. Είναι μια στιγμή Πένθους, καθώς έρχονται στη μνήμη όλων μας, εικόνες, από την καθημερινότητα, που μοιραζόμασταν μαζί του.

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με Ήθος, με Πολιτική Σκέψη, με Έγνοια για την τύχη, και το Μέλλον του Τόπου μας. Κι αυτή η παλέτα των Αρετών του, χρωμάτισε τη δραστηριότητα, και τις θέσεις ευθύνης, που ανέλαβε διαχρονικά, πρωτίστως δε, ως Δήμαρχος Ρόδου.

Ο Τελευταίος Αποχαιρετισμός, προς έναν Διακεκριμένο Πολιτικό, είναι πάντα μια Πρόκληση. Θυμόμαστε το παρελθόν, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, για την προσφορά του Φώτη Χατζηδιάκου, στο νησί μας.

Σε όλη του τη διαδρομή, και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, αφιέρωσε το χρόνο του, και τις δυνάμεις του, για να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, και η ιερή αποστολή, για Κάθε Αιρετό. Να βάλει, έστω και ένα λιθαράκι, σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, ώστε η Ρόδος μας, να ανεβαίνει ψηλότερα.

Αν μοιραζόμαστε, αυτό τον κοινό στόχο, τότε αυτά που μας ενώνουν, θα είναι πάντα περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Αυτό απέδειξε σταθερά, στην πράξη, ο Φώτης Χατζηδιάκος, και είναι ακριβώς αυτή, η πολύτιμη παρακαταθήκη, που μας αφήνει. Η Σύνθεση. Ο Κοινός Τόπος. Το κοινό καλό των Ροδιτών.

Σήμερα τον αποχαιρετάμε, με τιμές εν Ενεργεία Δημάρχου, όπως αξίζει, στο Πολιτικό Παράδειγμά του, και θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από το Πολιτικό Ήθος του, και να συνεργαζόμαστε για το Κοινό Καλό, όπως ακριβώς θα ήθελε, και ο Ίδιος.

Η απώλεια ενός Τόσο Αγαπητού Ανθρώπου, είναι Δύσκολη για Όλους μας. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι οδυνηρή για την οικογένειά του, προς την οποία θέλω να εκφράσω, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκφράζοντας τα συναισθήματα ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, και εκ μέρους, όλων των συναδέλφων Δημάρχων, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Εύχομαι ο καλός Θεός, να δίνει Δύναμη και Κουράγιο, στην αγαπημένη του σύζυγο Αγάπη, και στον γιό του, Στέργο, για τον οποίο ένιωθε πάντα Υπερήφανος, για την πρόοδό του, στη ζωή.

Φώτη μου, βιάστηκες. Είχες, τόσα πολλά, ακόμη να προσφέρεις στη Ρόδο μας, που τόσο αγάπησες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της, που θα σε σκεπάσει.

Στη συλλογική μνήμη του νησιού μας, θα συνεχίσεις να Ζεις. Η Ρόδος, θα σε θυμάται πάντα, με Σεβασμό, Εκτίμηση, και Αγάπη.

Υπηρέτησες, με ανιδιοτέλεια και ήθος, και τον Πολιτικό χώρο, που εκπροσωπούσες, το ΠΑΣΟΚ. Μάχιμος σε κάθε αγώνα, για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη, πάντα με αφοσίωση σε Αρχές, και σε Αξίες.

Όπως, θα μείνεις για πάντα, και στη μνήμη της Τοπικής, αλλά και της Κεντρικής Αυτοδιοίκησης, που ξέρει να κάνει υπερβάσεις, για να γίνει η Φωνή, και η Δύναμη των πολλών.

Υπηρέτησες επίσης, την υγιή και έντιμη Δικηγορία, αποδεικνύοντας με το παράδειγμά σου, πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής προσπάθειας, και αγώνα για το Δίκιο.

Φώτη, σε αποχαιρετάμε, και είναι μια στιγμή αναστοχασμού. Για Όλους μας. Κυρίως, για την πολύ μεγάλη σημασία, τού να ζούμε, σωστά προσανατολισμένοι, στα ουσιαστικά και στα θεμελιώδη, ώστε, αυτή η πρόσκαιρη φιλοξενία μας στη ζωή, να είναι για το Καλό, για το Όμορφο, για το Δίκαιο.

Για όλα αυτά τα Σημαντικά, τα Αληθινά, και τα Μεγάλα, που αξίζουν πραγματικά, στη ζωή του ανθρώπου, θα σε κρατήσουμε για πάντα στη μνήμη μας, φίλε Φώτη.

Καλό Παράδεισο, στην Καλή Ψυχή σου. Αφήνεις Φίλους, πολλούς, απλούς ανθρώπους, που θα μας λείπεις πολύ. Και θα βρεις φίλους πολλούς, γνωστούς σου, που σ’ αγαπούν, γι’ αυτό που είσαι, εκεί στον καλό Παράδεισο, που πας.

Αιωνία, η Μνήμη σου!

Αντίο Φ ί λ ε !

Αντίο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ε !

Καλό σου Δρόμο, εκεί Ψηλά!”

 

Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δίκτυωσης, ο Κώστας Σκανδαλίδης για την απώλεια τού Φώτη Χατζηδιάκου γράφει τα εξής:

Ένας χρήσιμος για τη Ρόδο Δήμαρχος

Ένας συνεπής Αγωνιστής, διαχρονικά, για τις ιδέες και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης

Ένας εξαιρετικός σύντροφος στο ΠΑΣΟΚ, μαχητής μέχρι την τελευταία του πνοή

Ένας καλός οικογενειάρχης και φίλος

Έφυγε από κοντά μας

Καλό σου ταξίδι Φώτη

Στη δήλωσή του ο π. ευρωπαίος επίτροπος και βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την απώλεια του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, αναφέρει τα εξής:

«Αποχαιρετούμε με τιμή και αναγνώριση τον Φώτη Χατζηδιάκο, διακεκριμένο πολιτικό των Δωδεκανήσων, ο οποίος διέγραψε μια δημόσια διαδρομή προσφοράς στον τόπο του. Μια πορεία ήθους, ευπρέπειας και συνέπειας στις πολιτικές του αρχές και με μόνο οδηγό τα αγαπημένα του Δωδεκάνησα.

Είχα την τύχη να τον γνωρίζω τις τελευταίες δεκαετίες και με δεδομένη τη δική μου αγάπη για τα Δωδεκάνησα, να έχω μοιρασθεί μαζί του τις σκέψεις και τα όνειρά του για τον τόπο του.

Σίγουρα αφήνει πίσω του την ανάμνηση της προσφοράς του αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα δημόσια πράγματα ολόκληρης της περιοχής και πάνω απ΄ όλα στην αγαπημένη του οικογένεια, στη σύζυγό του Αγάπη και στο γιο του Στέργο, στους οποίους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι ο Θεός να τους δίνει δύναμη αυτές τις δύσκολες ώρες».

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για το θάνατο του Φώτη Χατζηδιάκου

 

Με πόνο ψυχής πληροφορήθηκα την απώλεια του Φώτη Χατζηδιάκου.

Ενός έντιμου συμπατριώτη, άξιου επαγγελματία, με πολύχρονη και έντονη πολιτική δράση, που υπηρέτησε τα Δωδεκάνησα και την κοινωνία της Ρόδου από πολλά μετερίζια.

Με ανιδιοτέλεια και μόνιμη διάθεση προσφοράς.

Το άγγελμα του θανάτου του ήταν πραγματικά αναπάντεχο.

Ο Φώτης ήταν καλός φίλος, συνάδελφος στην αυτοδιοίκηση, με μακρά πορεία και δημιουργική διαδρομή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του.

Για έναν τέτοιο άνθρωπο είναι δύσκολο να αποδεχθείς την απώλεια του.

Θερμά, ειλικρινή συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ 

 

Η είδηση του πρόωρου θανάτου του Φώτη Χατζηδιάκου μας γεμίζει όλους βαθιά θλίψη.

Με τον Φώτη ήμασταν αδελφικοί φίλοι και συνυπηρετήσαμε επί δύο τετραετίες στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε άνθρωπος δυναμικός με όραμα για τον τόπο και στο επίκεντρο είχε πάντα τον άνθρωπο.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγο, στον γιό του και σε όλους τους οικείους του.

Φώτη Θα είσαι πάντα στην μνήμη μας και στην καρδιά μας.
Ιωάννης Καμπανής

Ο ΠανΡοδιακός Σύλλογος «Απόλλων» σε ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ένα από τα πλέον άξια και προοδευτικά τέκνα της Ρόδου μας στην νεοτέρα ιστορία της

 

Ο ΠανΡοδιακός Σύλλογος «Απόλλων» εις ΗΠΑ και Καναδά εκφράζει την βαθυτάτη λύπη του για την πρόωρο απώλεια του καλού Έλληνα πατριώτη Φώτη Χατζηδιάκου.

Ο Φώτης Χατζηδιάκος ως Δήμαρχος Ρόδου και Αντινομάρχης Δωδεκανήσου αφήνει όχι μόνο στην Ρόδο αλλά και σε μας τους αποδήμους μία μεγάλη παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση.

Μικρό παιδί υπήρξε ένας από μας τους αποδήμους Ροδίους ξενητεμένος στην Γερμανία με τους γονείς του από το χωριό Απόλλωνα.

Ως μαθητής στη Γερμανία υπήρξε άριστος.

Συνέχισε Νομικές Σπουδές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και υπήρξε ένας άξιος δικηγόρος στη Ρόδο.

Θα θυμόμαστε τον Φώτη Χατζηδιάκο σαν συμπατριώτες του με ευχαριστίες, εκτίμηση, σεβασμό, υπερηφάνεια και πατριωτική αγάπη.

Με ευχαριστίες διότι πάντα είχε την πόρτα του γραφείου του ανοιχτή στο Δημαρχείο ή στην Νομαρχία για σκέψεις και ανάγκες μας.

Με ευχαριστίες διότι τίμησε και έκανε υπερήφανους τους Ροδίους του εξωτερικού σαν ένας από τους αποδήμους που και αυτός υπήρξε.

Με ευχαριστίες διότι λαμβάνοντας το αίτημά μας για ίδρυση εκπαιδευτικής κατασκηνώσεως για τα παιδάκια της Ρόδου και Δωδεκανήσου όπου γης προέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου στην ομόφωνο παραχώρηση χώρου στα Κολύμπια.

Ο ΠΣΑ «Απόλλων» ανακήρυξε τον Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο τον Ιούλιο του έτους 2019 ως τον «Ρόδιο της Χρονιάς».

Ο ΠΣΑ «Απόλλων» σήμερα αναγνωρίζει τον Φώτη Χατζηδιάκο ως ένα από τα πλέον άξια και προοδευτικά τέκνα της Ρόδου μας στην νεοτέρα ιστορία της.

Με θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φώτη,

για τον ΠΣΑ «Απόλλων»

Ηλίας Τομάζος

Χρυσόστομος Μιχαλάκης

Χριστίνα Καπόλης

Βασίλειος Αγγελής

Το ΔΣ της Ηρωικής Νήσου Κάσου στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του Θανάτου του, ΦΩΤΗ ΣΤ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

Πρώην Προέδρου του Ν.Σ. Δωδεκανήσου

Πρώην Αντινομάρχη Δωδεκανήσου

Πρώην Δημάρχου Ρόδου

Πρώην Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου,

Συνήλθε έκτακτα μετά από την πρόσκληση της Προέδρου του και αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω :

1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δ.Σ της Ηρωικής Νήσου Κάσου στην οικογένεια του.

2. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δήμου μας στην εξόδιο ακολουθία,

3. Να κατατεθεί € 200 στο Ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου,

4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Ο Φώτης Χατζηδιάκος υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας επί σειρά ετών .

 

Ένας άνθρωπος ευθύς , έντιμος , οραματιστής με υπέρμετρη αγάπη μέχρι τις τελευταίες του στιγμές για την Ρόδο , τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο .

 

Δυστυχώς η πρόωρη απώλεια του « Φώτη όλων μας», μας γέμισε συγκίνηση και λύπη . ΑΘΑΝΑΤΟΣ .

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ Περσελής Δ. Κώστας – Αντιδήμαρχος Νικολάου Ι. Ιωάννης – Αντιδήμαρχος Φραγκούλης Εμμ. Δημήτριος – Αντιδήμαρχος

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τον θάνατο του Φώτη Χατζηδιάκου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου συνήλθε εκτάκτως σήμερα μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του εκλεκτού συναδέλφου και τέως Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, διαπρεπούς Δικηγόρου, που υπηρέτησε με πάθος τις ηθικές και λειτουργικές αρχές της Δικαιοσύνης και είχε μεγάλο έργο και προσφορά προς τον τόπο και αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του δικηγορικού σώματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2.Να παραστούν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου στην εξόδιο ακολουθία.

3. Να διοργανώσει επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του.

4. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος.

5. Να δημοσιευθεί το παρόν στην Ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και στον τοπικό τύπο.

 

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου

 

Ο Πρόεδρος                             Η Γ. Γραμματέας

Βασίλειος Περίδης                    Ανθούλα Καραολάνη

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη για την εκδημία του Φώτη Χατζηδιάκου

 

 

Έφυγε ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ένα γνήσιο παιδί της Ρόδου, που τίμησε την καταγωγή του από τα Δωδεκάνησα. Ένας άξιος δικηγόρος και οξυδερκής πολιτικός επιστήμων. Άνθρωπος αφοσιωμένος στην οικογένειά του και στη δωδεκανησιακή γη.

 

Ένας ευγενής πολιτικός με αγάπη στον τόπο του, την οποία εξέφραζε μέσω της αγάπης του προς τους συντοπίτες του. Μεριμνούσε  πάντοτε για τα προβλήματά τους, όχι μόνον ως άνθρωπος που υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση, αλλά και ως ο Φώτης Χατζηδιάκος που αγαπούσε τους συμπατριώτες του.

 

Η εικοσαετής προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτηρίστηκε από ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά. Το πολιτικό του ήθος τον καθιστούσε σεβαστό και έξω από τα όρια του δικού του πολιτικού χώρου.

 

Ο Φώτης Χατζηδιάκος δεν ήθελε να «γίνει», διψούσε να «κάνει». Πυξίδα στην πολιτική του πορεία είχε το «χρέος» του Καζαντζάκη, τον οποίο αγαπούσε να διαβάζει.

 

Θα λείψει σε όλους τους Δωδεκανησίους, ακόμη και στους απόδημους που ζουν στις πλέον απόμακρες γωνιές της γης, το αυθεντικό πάθος του και η ευπρεπής παρουσία του. Ανάμεσα σε πολλά άλλα που έκανε, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ίδρυση, τον Απρίλιο του 2015 επί δημαρχίας του, του Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων Ροδίων με σκοπό αφ’ ενός την διάδοση και προβολή του δωδεκανησιακού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο μέσω των Αποδήμων Ροδίων και αφ’ ετέρου την παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης στους Απόδημους Ρόδιους πάνω σε θέματα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, στρατολογικά, επενδυτικά, γραφειοκρατικά και άλλα.

 

Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε, πως δεν θα αντικρίσουμε πλέον το ανάστημα της προσωπικής του καλλιέργειας και το φως της συγκροτημένης πολιτικής του σκέψης να ξεχωρίζουν πάνω από την μετριότητα.

 

Παρηγοριά στη σύζυγό του, στο γιό του και σε όλους τους οικείους του, ας είναι η σιγουριά πως η Πατρίδα έναν τέτοιο πολιτικό δεν θα τον ξεχάσει και ο Θεός έναν τέτοιον άνθρωπο θα τον αναπαύσει.

 

Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον Φώτη Χατζηδιάκο

Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον Φώτη Χατζηδιάκο

Βαριά θλίψη, όπως αποτυπώθηκε και στο γκρίζο του ροδίτικου ουρανού τη χθεσινή ημέρα, μαζί με μερικές εκατοντάδες κόσμου, συνόδευσαν τον τέως δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, στην αγκαλιά της ροδίτικης γης που τόσο αγάπησε, κατά την εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η κηδεία του τέως δημάρχου, πραγματοποιήθηκε με τιμές εν ενεργεία δημάρχου και δαπάνη του δήμου Ρόδου, ως ένδειξη τιμής, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Καθεδρικός Ναός της Ρόδου αποδείχθηκε πολύ μικρός για να χωρέσει τις δεκάδες κόσμου που προσέρχονταν από τις 11:00 το πρωί για να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος-η οποία είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα-επιφανούς και άξιου τέκνου της ροδιακής κοινωνίας, μα πάνω απ’ όλα του δημάρχου της Ρόδου, το πλέον τιμητικό αξίωμα που του έδωσαν οι συμπατριώτες του.

Ανείπωτη η οδύνη στα πρόσωπα των δικών του ανθρώπων, της συζύγου του κας Αγάπης Καλομοίρη, που πορεύτηκαν μαζί για σχεδόν σαράντα χρόνια, και του γιου του, του 29χρονου Στέργου ενώ ουδείς μπορεί να περιγράψει με λόγια την τραγική φιγούρα της μητέρας του, κας Μαίρης, όπως και τα πρόσωπα των υπολοίπων συγγενών.

Το «παρών» χθες στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού, έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, όλη η Ρόδος αφού ακόμα και όσοι συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, προσήλθαν το πρωί για να προσκυνήσουν τη σορό του και να συλλυπηθούν τους οικείους του. Το θεώρησαν χρέος τους να τον αποχαιρετίσουν, ως μία ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για τα όσο προσέφερε στον τόπο.

Εκτός από τον «απλό» κόσμο, όμως, τους συγχωριανούς του, τους εργαζόμενους στον δήμο της Ρόδου, τα μέλη συλλόγων και φορέων, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του κόμματος κ. Παύλο Χρηστίδη, τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Νικητιάδη και βέβαια σύσσωμη τη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Χθες, όμως, δεν υπήρχαν «χρώματα» και κόμματα, ήταν όλοι εκεί για τον Φώτη, τον τέως δήμαρχο της Ρόδου, τον σύντροφο, τον συνάδελφο, τον συγχωριανό, τον συνοδοιπόρο.

Παρόντες, ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Παππάς, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. κ. Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ) κ. Βασίλης Περίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, η πρόεδρος των υπαλλήλων του δήμου κα Ντέπη Μιχαηλίδη, πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως και εκπρόσωποι αρκετών συλλόγων και φορέων της περιοχής μας.

Από το πρωί μέχρι και τις 2:00 το απόγευμα που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, δεν έφυγαν δίπλα από το φέρετρο οι πολιτικοί του σύντροφοι με τους οποίους συνεργάστηκε στενά για πολλά χρόνια, όπως ο πρώην περιφερειάρχης και νομάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, και οι πιο στενοί του συνεργάτες όταν ήταν δήμαρχος, όπως οι κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, Γιάννης Περδίκης, Άννα Ζωάννου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Μίλτος Παγκάς, Τέρης Χατζηιωάννου κ.ά.

Εκεί ήταν βέβαια, ο πρόεδρος της Ν.Ε. νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Μουτσάκης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, ο πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Παπανικόλας, όπως και ο πρώην νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς και πολλοί άλλοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, το φέρετρο είχε τιμητική φρουρά από τους κ.κ. Παλαιολόγου, Μανόλη Καζούλλη, Σταύρο Φλαμπουριάρη και Μιχάλη Σταυρή.

Αποχαιρετισμοί
Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Φώτη Χατζηδιάκου αναδείχθηκε, σ’ αυτό το ύστατο χαίρε, και από εκείνους που εκφώνησαν επικήδειο: ο Φώτης ο διαπρεπής νομικός, το πολιτικό ον, ο πιστός και συνεπής Χριστιανός, ο σύντροφος, ο συγχωριανός, ο φίλος, η παρέα τα πρωινά στο κολύμπι, ο συγγενής, ο σύζυγος, ο πατέρας, ο γιος…

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος χοροστάτησε της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία μετείχαν Μητροπολίτες και από άλλες περιοχές, μίλησε για τη σχέση του εκλιπόντος με την Εκκλησία, για το πόσο πιστός ήταν και δεν παρέλειψε να πει ότι, επί δεκαεννέα χρόνια, δεν έλλειψε ούτε μία φορά Μεγάλο Σάββατο με τη λαμπάδα του από την Εκκλησία του Ευαγγελισμού, όπου έμενε μέχρι το πέρας της Θείας Λειτουργίας μιας και ήταν πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

Για τον εκλιπόντα μίλησε, στη συνέχεια, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος μετέφερε τη θλίψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον χαμό του Φώτη Χατζηδιάκου καθώς και την ιδιαίτερη εκτίμηση που έτρεφε προς το πρόσωπό του.

Ακολούθησε ο επικήδειος του κ. Καμπουράκη, ο οποίος, εκπροσωπώντας τον δήμο της Ρόδου, και ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Είναι οδυνηρό πραγματικά να είμαστε εδώ όλοι σήμερα για να πούμε το τελευταίο “αντίο” σε έναν άνθρωπο που επέδειξε αφοσίωση στις ιδέες του και αγάπη για τη Ρόδο μας. Είναι μία στιγμή πένθους καθώς έρχονται στη μνήμη όλων μας εικόνες από την καθημερινότητα που μοιραζόμασταν μαζί του.

Μία πολυσχιδής προσωπικότητα, με ήθος, με πολιτική σκέψη, με έγνοια για την τύχη και το μέλλον του τόπου μας. Και αυτή η παλέτα των αρετών του χρωμάτισε τη δραστηριότητα και τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε διαχρονικά, πρωτίστως δε ως Δήμαρχος Ρόδου…

Σε όλη του τη διαδρομή, και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης αφιέρωσε τον χρόνο του και τις δυνάμεις του για να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη και η ιερή αποστολή για κάθε αιρετό: να βάλει έστω και ένα λιθαράκι σε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια, ώστε η Ρόδος μας να ανεβαίνει ψηλότερα…».

Με σπασμένη φωνή, στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε για έναν «αγαπημένο φίλο» και είπε, μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε με οδύνη έναν σπάνιο άνθρωπο, φίλο, σύντροφο, αφοσιωμένο αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης και, βέβαια, της Αυτοδιοίκησης.

Ο Φώτης ήξερε να προσφέρει γιατί ήταν εργατικός, αλτρουιστής, ένας άνθρωπος με πάθος για τη Ρόδο, που την αγάπησε τόσο πολύ και που εργάστηκε με συνέπεια για την πρόοδό της.

Υπηρέτησε με ήθος και ανιδιοτέλεια την Αυτοδιοίκηση. Ήταν μία προσωπικότητα με μεγάλη πειθαρχία και χαρακτήρα αγωνιστικό. Πάλευε για τα δίκαια του τόπου, του ανθρώπου και έστεκε πάντα δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό του που είχε ανάγκη, αρωγός σε κάθε του δυσκολία.

Υπήρξε ένας καταξιωμένος επιστημονικά και επαγγελματικά δικηγόρος. Είχε, όμως, πάντοτε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, για να το πω απλά, ήταν ένας άνθρωπος ερωτευμένος με την πολιτική…».

Είπε σε άλλο σημείο: «Κατόρθωσε, με τη δουλειά του, ν’ αναβαθμίσει το νησί σε επίπεδο έργων, υποδομής και ανάπτυξης, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της Ρόδου. Κατάφερε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τη στήριξη από την Κεντρική Πολιτεία, να διαχειριστεί και διακρατικές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό.

Ο Φώτης, ο αγαπημένος μου φίλος, είχε το ταλέντο, τον λόγο, τη συμπεριφορά, την κουλτούρα, να κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών για την επίτευξη μεγάλων στόχων…».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ περιέγραψε, ακόμη, την ημέρα που του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για τα δυσάρεστα νέα για την υγεία λέγοντας ότι «πάγωσε» και ότι παρά τον σκληρό αγώνα που είχε να δώσει, έδωσε κι εκείνον για το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Χατζημάρκος, στη συνέχεια, εκπροσωπώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, στην περιοχή μας, «το αποτύπωμα του Φώτη Χατζηδιάκου είναι εξαιρετικά διακριτό, ισχυρό και ανεξίτηλο. Υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση; Όχι. Υπηρέτησε μέσω της αυτοδιοίκησης την πατρίδα του, τον συνάνθρωπο, τους νησιώτες, υπηρέτησε αυτό τον τόπο.

Κι αυτό το έκανε απ’ όλες τις θέσεις, πολιτικές και κοινωνικές, και απ’ όσες θέσεις ευθύνης στις οποίες τον εμπιστεύθηκαν οι νησιώτες αλλά και μέσα απ’ όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες στις οποίες, είτε ως απλός μέλος είτε ως πρόεδρος, έδωσε τις μάχες σε όλα τα ζητήματα.

Γι’ αυτό έχει αξία να είσαι παρών στις μάχες. Δεν έλειψε σε καμία, νικήθηκε μόνο από την άνιση αναμέτρηση με την επάρατο νόσο αλλά πεθαίνουν μόνο όσοι ξεχνιούνται. Ο Φώτης Χατζηδιάκος θα ζει στην ψυχή και την καρδιά όλων, όπως και στη συλλογική μνήμη…».

Με δυσκολία μπόρεσε να ολοκληρώσει τον επικήδειο που εκφώνησε ο επί πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης, πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης, κ. Μαχαιρίδης. «Ποτέ δεν είχα φανταστεί αυτή τη στιγμή, να σου απευθύνω πρόωρα το ύστατο χαίρε», είπε στην αρχή και συνέχισε:

«Ο κύριος λόγος είναι γιατί, Φώτη, έφυγες νωρίς. Έφυγες παρ’ όλη τη γεμάτη απ’ όλες τις απόψεις διαδρομή σου. Είχες πολλά ακόμη να δώσεις στον γενέθλιο τόπο σου και στους συμπολίτες σου που τόσο σεβάστηκες και σήμερα απέδειξαν πόσο κι αυτοί σε σεβάστηκαν…».

Με τρεμάμενη φωνή ο κ. Μαχαιρίδης είπε ακόμη ότι «η μοίρα, όμως, που παίζει τα παιχνίδια της, μας επιφύλαξε αυτό το οδυνηρό καθήκον, να ξεπροβοδίσουμε έναν πρωτίστως πολίτη κατά την αριστοτελική έννοια, έναν φανατικό αυτοδιοικητικό, έναν μαχόμενο δικηγόρο, έναν, όπως αποδείχθηκε στο τέλος, μαχητή της ζωής.

Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιγράψω μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές, τον Φώτη Χατζηδιάκο, τον δικό μας άνθρωπο.

Υπήρξες συνοδοιπόρος στον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον για τη Ρόδο και τα νησιά μας. Από χθες, όλοι εμείς οι συνοδοιπόροι σου στα κοινά, Φώτη, και στη ζωή κάνουμε έναν νοητό απολογισμό της μεγάλης διαδρομής που συμπορευτήκαμε.

Εκεί που γνωρίσαμε τον Χατζηδιάκο τον οραματιστή, τον εργασιομανή, τον αγωνιστή, τον δημοκράτη, τον σύντροφο. Γνωρίσαμε τον Φώτη που υπηρέτησε με αρχές και αξίες αλλά και με συνέπεια και πάθος τους στόχους που θέταμε κάθε φορά…».

Για τον εκλιπόντα μίλησε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Σκουλάς, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία δεκαετιών. Αρκετές φορές, ο ίδιος, ο οποίος υπήρξε ασκούμενός του, μίλησε για τον «αυτόφωτο Φώτη».

Επικήδειο εκφώνησε και ο κ. Περίδης, εκ μέρους του ΔΣΡ, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, τέως δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο. Έναν σπουδαίο, αυτοδημιούργητο άνθρωπο, εξαιρετικό επιστήμονα και οικογενειάρχη, με μεγάλη παρουσία και προσφορά στον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΔΣΡ αναφέρθηκε στις σπουδές του και τόνισε ότι «ως δικηγόρος έχαιρε πλήρους εκτίμησης από το σύνολο του νομικού κόσμου του νησιού μας και υπηρέτησε με ήθος και ευπρέπεια το έργο της δικαιοσύνης. Υπήρξε υπόδειγμα δικηγόρου, τόσο επιστημονικά όσο και δεοντολογικά.

Ξεχώριζε για την επιστημονική του κατάρτιση και τη μαχητικότητά του στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Οι δικαστές, οι συνάδελφοι, οι εντολείς του και γενικά όλοι οι παράγοντες της δίκης τον αντιμετώπιζαν με σεβασμό».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο επί δεκαπέντε χρόνια συνεργάτης στο γραφείο του και τέως δημοτικός σύμβουλος, κ. Δήμος Μουτάφης ο οποίος στάθηκε στο ότι ο εκλιπών ήταν ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, από το μηδέν.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ξεχώρισε για τις δικηγορικές αρετές του. Είχε ένα ατελείωτο πάθος για την επιστήμη, έναν ατέρμονο ζήλο για την εργασία, υπομονή και μεθοδικότητα που δεν άργησαν να τον καταδείξουν ως τον πλέον κορυφαίο δικηγόρο της Ρόδου. Ευγενής στους τρόπους αλλά τραχύς στο ακροατήριο, είχε λόγο, παράστημα αλλά κυρίως ήθος, αξιοπιστία και σύνεση.

Ο ίδιος αυτός άνθρωπος είχε ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε αδικημένο, σε κάθε φτωχό και ταλαιπωρημένο, χωρίς να απαιτήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή».

Ο επικήδειος, όμως, που πραγματικά καθήλωσε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην Εκκλησία ήταν, βέβαια, από τον γιο του εκλιπόντος, τον Στέργο, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της οικογένειας για τον πατέρα του.

Απευθυνόμενος ο ίδιος στον πατέρα του, αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του, από το χωριό του ως παιδί μεταναστών μέχρι τις λαμπρές σπουδές του -τον βαθμό του πτυχίου του με άριστα δεν τον έχει υπερβεί μέχρι σήμερα κανείς- τη νομική παρακαταθήκη που τιμούν σήμερα όλοι και την παθιασμένη ενασχόλησή του με την πολιτική, και είπε στη συνέχεια:

«Αυτόφωτος και αγωνιστής, στόχευες, πετύχαινες και δημιουργούσες με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου.

Υπηρέτησες σταθερά και αταλάντευτα το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη, σε εύκολους και δύσκολους καιρούς. Ο Φώτης, ο Φώτης μας, σήμαινε για όλους αγώνας, ανθρωπιά, ανιδιοτέλεια, απλότητα, αυθεντικότητα, προσφορά στον συνάνθρωπο και στήριγμα για τον αδύναμο».

»Υπήρξε το καμάρι της οικογένειάς μας στη Ρόδο και την Κρήτη. Πρότυπο για όλα τα εξαδέλφια και τ’ ανίψια του», είπε ακόμη λέγοντας ότι για την οικογένειά του ήταν «ο ήλιος που φώτιζε τη ζωή τους».

«Για εμένα και τη μαμά ήσουν η σταθερή πυξίδα της ζωής μας με βάση την οποία θα πορευόμαστε στο μέλλον, πάντα αφοσιωμένοι στις αξίες, τις ιδέες, τα ιδανικά που μας κληροδότησες. Σου οφείλουμε πολλά καλέ μου πατέρα. Σου οφείλουμε τα πάντα. Σε ευχαριστώ για όλα», κατέληξε ο γιος του, καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

Επικήδειο εκφώνησαν ακόμη ο κ. Γιάννης Τσιγάρος καθώς και ο εξάδελφος της συζύγου του από την Κρήτη κ. Καλομοίρης. Η Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου συνόδευσε τον Φώτη Χατζηδιάκο στην τελευταία του κατοικία, στο δημοτικό κοιμητήριο του Ταξιάρχη.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/

Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Μάνος Δ. Κόκκινος ανέφερε τα ακόλουθα αποχαιρετώντας με αυτά του τα λόγια τον τέως δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο:

«Με βαρύ πόνο και βαθιά θλίψη καταθέτω τον ύστατο χαιρετισμό μου σ΄έναν αγαπημένο φίλο, συνάδελφο και συναγωνιστή.
Ένας ακόμη ευπατρίδης έφυγε από κοντά μας.

Ορφάνεψε και πάλι η Ρόδος χάνοντας έναν γενναίο αγωνιστή από αυτούς που αγωνίζονταν για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την κοινωνική της ευημερία.
Η καρδιά του Φώτη Χατζηδιάκου έπαψε πια να κτυπά στους παλμούς της Ροδίτικης κοινωνίας.

Δυναμική και δημιουργική η πορεία του, αλλά μεγάλο και το κενό που αφήνει πίσω του ο πρόωρος χαμός του.

Βαριές οι πατημασιές της δημιουργικής του διαδρομής και ανεξίτηλα τα χνάρια της αγωνιστικής του πορείας.

Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής, πολιτικής και κοινωνικής του διαδρομής ο Φώτης άφηνε έντονο το στίγμα της ανήσυχης και δημιουργικής φύσης του.

Η επιτυχημένη δικηγορική του δραστηριότητα υπήρξε το εφαλτήριο για τα μετέπειτα άλματα στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπηρέτησε με πάθος, τους δύο αυτοδιοικητικούς θεσμούς της άμεσης Δημοκρατίας, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά τους εργαλεία στην πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιωτικών μας κοινωνιών.

Περπατήσαμε μαζί σε κοινούς και παράλληλους οραματισμούς και βηματισμούς με την ίδια πυξίδα, στον ίδιο μας στόχο της κοινής προσφοράς και της τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Η πολύτιμη υστεροφημία που αφήνει πίσω του είναι η καλύτερη κληρονομιά που αφήνει στην αγαπημένη του Αγάπη και τον αγαπημένο του Στέργο.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου: Η απώλεια του Φώτη Χατζηδιάκου, σκόρπισε οδύνη και
συγκίνηση σε όλους τους ροδίτες αλλά και τους
Δωδεκανήσιους
Από την θέση του αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου και του
δημάρχου Ρόδου, έδειξε χειροπιαστά την αγάπη του, ως
θεσμικός παράγων αλλά και ως πολίτης αυτού του τόπου.
Η πολύπλευρη προσωπικότητα του, η απλότητα του, το
ήθος του και η προσήλωση στις ιδέες του, ήταν τα στοιχεία
που τον διέκριναν και αγαπήθηκε από τον κόσμο.
Κάθε του σκέψη και πράξη, αφορούσε την βελτίωση της
ζωής των συμπολιτών και συμπατριωτών του, αλλά και
την ανάπτυξη του τόπου μας.
Μεγάλο το κενό που αφήνει, με τους ροδίτες και τους
Δωδεκανήσιους, να αισθάνονται ευγνωμοσύνη στον
άνθρωπο και πολιτικό, ο οποίος προέτασσε το καλό των
άλλων και όχι την προσωπική του βολή.
Στην σύζυγο του Αγάπη και τον γιό του Στέργο, ο
πρόεδρος Γιωργος Ευγενικος και το διοικητικό συμβούλιο του ΙΝΚΑ12 Νοτίου
Αιγαίου, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ