Με πολλούς προσκυνητές ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην ιερά μονή Αγ. Νεκταρίου Κω

0
7814


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια με την προσέλευση πλήθους προσκυνητών  εψάλη απόψε ο εσπερινός της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Θαυματουργής στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής γερόντισσα Ευπραξία με τη συνοδεία της, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος και οι Ιερείς: π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου και π. Περικλής Πουλέντσης.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, Μιχάλης Ανδρέου, Νίκος Παπαθωμάς, Φίλιππος Σαρρής και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αναλυτικά στο βίο της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (η οποία συνομιλούσε με τα δέντρα που έσκυβαν και τη προσκυνούσαν) με τα πάμπολλα χαρίσματα  και τα θαύματα που επιτελούσε και συνεχίζει να επιτελεί.

Το πρωί στον ίδιο χώρο θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής με Ιερά λιτανεία.

Βιογραφία
Η Οσία Ειρήνη έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις άγιες εικόνες.

Η Ειρήνη καταγόταν από την Καππαδοκία και διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβειά της, αλλά και για την σωματική ωραιότητά της και για την ευγενή ανατροφή της. Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο, από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για το Βυζάντιο. Στη διαδρομή όμως, πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους. Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντά της, βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή. Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία.

Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Ειρήνη, παρά την άρνηση της, ορίστηκε διάδοχος της. Από τη νέα της θέση, επετέλεσε τα καθήκοντα της άριστα. Ο Θεός μάλιστα, την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Έτσι διά της προσευχής της, απάλλαξε πολλούς από τα δαιμόνια. Προαισθάνθηκε τον θάνατο της και απεβίωσε ειρηνικά, γεμάτη χαρά για το ευχάριστο ουράνιο ταξίδι της.

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της οικογένειας

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της οικογένειας

Η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου γεννήθηκε το 828, εποχή που στο Βυζάντιο είχε ξεσπάσει η εικονομαχία. Από μικρή ήξερε ότι ήθελε να μονάσει και το έκανε ξεκάθαρο και στον πατέρα της, ο οποίος θέλησε να την παντρέψει με τον γιο της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Στα 15 της έγινε πράγματι μοναχή και έξι χρόνια αργότερα, εξελέγη ηγουμένη, με τη φήμη της να απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου θεωρείται προστάτιδα της γονιμότητας, των άτεκνων ζευγαριών, του γάμου και της οικογένειας μέσω των αναρίθμητων θαυμάτων που πραγματοποιούνται σε όσους με πίστη επικαλούνται τη βοήθεια και τη μεσιτεία της.

Τα μήλα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου συνδέθηκε με το περιστατικό των τριών μήλων του Παραδείσου: Ένα βράδυ, καθώς προσευχόταν, ήρθε φωνή προς την οσία που της είπε: «Υποδέξου τον ναύτη που σου φέρνει σήμερα τα οπωρικά και να τα φας με χαρά, ώστε η ψυχή σου να νιώσει αγαλλίαση». Στη διάρκεια του Όρθρου έστειλε δύο μοναχές στην πύλη της μονής για να υποδεχτούν έναν ναύτη που ήταν απέξω.

Όταν, μετά την Ακολουθία, συναντήθηκαν, εκείνος της είπε ότι είναι ναύτης από την Πάτμο. Καθώς ξεκίνησε το καράβι τους για να πλεύσει στην Κωνσταντινούπολη, ένας σεβάσμιος γέροντας από την ακτή τούς φώναξε, παρακαλώντας να γυρίσουν πίσω για να τους δώσει κάτι. Όμως, το καράβι έπλεε με ανοιγμένα πανιά.

Τότε ο γέροντας πρόσταξε το πλοίο να σταματήσει, πράγμα που έγινε, κι εκείνος, περπατώντας στην επιφάνεια της θάλασσας, πήγε κοντά τους.

Και βγάζοντας από το στήθος του τρία μήλα, του τα έδωσε λέγοντας: «Όταν φτάσεις στην Πόλη, να τα δώσεις στον Πατριάρχη και να του πεις πως του τα έστειλε ο Θεός και ο δούλος του Ιωάννης από τον Παράδεισο».

Στη συνέχεια έβγαλε άλλα τρία μήλα και του είπε: «Αυτά να τα δωρίσεις στην ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου, την Ειρήνη, και να της πεις: «Φάγε από εκείνα που η καλή σου ψυχή επεθύμης. Διότι τώρα έρχομαι από τον Παράδεισο και τα έφερα». Λέγοντάς του αυτά, ο μεν γέροντας έγινε άφαντος, το δε πλοίο ξεκίνησε.

Κατόπιν, ο ναύτης έβγαλε τα τρία μήλα από ένα μεταξωτό μαντήλι και τα έδωσε στην Αγία Ειρήνη. Τα μήλα ήταν εξαιρετικά όμορφα, ευωδιαστά και μεγάλα.

«Και τούτο δεν είναι πράγμα απίστευτον, επειδή ήσαν από τον Παράδεισον». Η ηγουμένη νήστεψε επί μία εβδομάδα, ευχαριστώντας τον Κύριο.

Έπειτα άρχισε κάθε μέρα και από λίγο να τρώει το ένα μήλο χωρίς επί 40 ημέρες να βάζει στο στόμα της καμιά άλλη τροφή.

Τη δε Μεγάλη Πέμπτη, αφού κοινώνησαν όλες οι αδελφές, έκοψε το δεύτερο μήλο και έδωσε σε όλες από ένα κομματάκι. Κι αυτές αισθάνονταν την ευωδία και τη γλυκύτητά του και θαύμαζαν. Το τρίτο μήλο το κράτησε η αγία ως πολύτιμο φυλακτήριο «και καθ’ εκάστην το ωσφραίνετο εις απόλαυσιν της ψυχής της και αγαλλίασιν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ