Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή και η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Παύλου Κω με πολύ κόσμο | Προχειρίστηκε σε Αναγνώστη ο Γεώργιος Κιάρης

0
10305


Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου των Εθνών, Παύλου του και ιδρυτή της τοπικής μας εκκλησίας, στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης και οι Ιερείς της πόλεως Κω: ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος, ο Στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Κωνσταντίνος Καματερός, ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, ο π. Βαγιανός Ιωάννης Κώστογλου, ο π. Περικλής Πουλέντσης και ο εφημέριος του ΙΝ π. Περικλής Κιάρης.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Ιωάννη Πεταλά και τον καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη,  Νικόλαος Ματσούκας, Κομνηνός Κουλτινιός, Μιχάλης Ζώης και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, οι πρ. Δήμαρχοι Γιώργος Κυρίτσης -Επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής και Θεοδόσης Βαρκάς-Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ,Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Γιώργος Σταματόγιαννης, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης Καμπουράκης, και Γιάννης Καλλούδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κωσταντίνος Ζαχαρός, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Σταμάτης Χατζηχριστοφής, η Δημοτικής σύμβουλος Βάσω Πη  κ.α.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία πραγματοποιήθηκε η προχείριση σε Αναγνώστη του ευλαβούς νέου Γιώργου Κιάρη (ο οποίος διακονεί τον Ιερό ναό στις διάφορες ανάγκες του από μικρό παιδί, βοηθώντας τον Ιερέα πατέρα του π. Περικλή).

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στα βήματά του Αποστόλου Παύλου στην Κω», όπου ήρθε  προερχόμενος από Μίλητο  (εικάζεται ότι πρέπει να έφτασε περίπου στις 10 το πρωί στην ακτή του Σκανδαρίου όπου υπήρχε παλαιοχριστιανικός Ναός στο όνομά του, τα ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στον Άι Γιώργη τον Πετρουμιανό)  και στη συνέχεια στη μεγάλη συναγωγή των περίπου 20χιλ. πιστών Ιουδαίων που είχε τότε η Κως των περίπου 160χιλ. κατοίκων συνολικά, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, έπειτα στο Ζηπάρι, βαφτίζοντας στα εκεί δύο ποτάμια (πριν το Ζηπάρι και προς τον Λινοπότη), αλλά και στην Εβραϊκή κοινότητα της Καρδάμαινας πριν συνεχίσει το ταξίδι του για Ρόδο (Λίνδο) και έπειτα προς Ιεροσόλυμα για την εορτή της Πεντηκοστής.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σε ανάμνηση της επίσκεψής του εκείνης χτίστηκε πολλά χρόνια αργότερα η σημερινή εκκλησία του Αγίου Παύλου Κω και αναφέρθηκε στο Άγιο Λείψανο του Αγίου Παύλου που είναι τοποθετημένο στην Εικόνα του υποδηλώνοντας την ζωντανή παρουσία του ανάμεσά μας και στα βήματα τα οποία κάνουμε στην Αγιαστική λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του (όπως τόνισε απευθυνόμενος προς τον Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ οι λιτανείες είχαν ιδιαίτερη αξία στα χρόνια της σκλαβιάς διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνικότητα και θρησκευτικότητα μας).

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Παύλου την οποία βάσταζαν άνδρες του ΝΑΣ Κω, ενώ προπορευόταν η Φιλαρμονική Κω υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Θανάση Πουλιού, από την οδό Μανδηλαρά στην οδό Κανάρη (Δελφίνια), παραλιακή, οδό Αβέρωφ και επιστροφή στο ναό.

Τέλος η ενοριακή αδελφότητα μοίρασε διάφορα κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θ. Λειτουργία της εορτής από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο και τους Ιερείς: π. Αναστάσιο Γιώτη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Καματερό, π. Βαγιανό Ιωάννη Κώστογλου, π. Περικλή Πουλέντση και τον εφημέριο του ΙΝ π. Περικλή Κιάρη.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Γιάννη Πεταλά, Δημήτρης Τανάγρας, Γιάννης Κουτσουράης, Σταμάτης Μανούσογλου και Γιάννης Κιάρης.

 

ΒΙΝΤΕΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ