Ο εσπερινός στον Άγιο Ιωάννη τον Χωστό στο Ζηπάρι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου | Παραδοσιακό πανηγύρι με νηστίσιμη τράπεζα και το έθιμο του φανού

12
13435


Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του γενεθλίου του Προδρόμου στον Άγιο Ιωάννη τον Χωστό, στην περιοχή Πλατανάκι στο Ζηπάρι εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο εφημέριο του ΙΝ Αναλήψεως Ζηπαρίου όπου υπάγεται το εξωκλήσι π. Ιωάννης Κουτάντος, ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος και ο π. Βαγιαννός-Ιωάννης Κώστογλου.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Τρύφωνα Καβαθά, Ιωάννης Κουζούκας, Στέφανος Κακούλης (από την Αδελαδα της Αυστραλίας΅με καταγωγή από Ρόδο) και Γ. Κιάρης.

Σε έναν πολύ όμορφο και προσεγμένο χώρο με την φροντίδα του π. Ιωάννη Κουτάντου και των περιοίκων της περιοχής, παρουσία του Προέδρου Ασφενδιού Μιχάλη Γιωργαλλή, του Τοπικού Συμβούλου Σεβαστιανού Παρβέρη και πολλών προσκυνητών, όπως κάθε χρόνο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη αυτή εορτή καθώς η εκκλησία μας εορτάζει μόνο τρία γενέθλια (του Κυρίου, της Θεοτόκου και του Προδρόμου), αλλά και στο ότι το συγκεκριμένο εξωκκλήσι όταν οι Ασφενδιανοί συνέπαιρναν στον κάμπο λειτουργούσε κάθε Κυριακή με έναν Ιερέα εκ περιτροπής από τις ενορίες των χωριών μας.

Η εορτή του γενεθλίου του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ’ όλη του τη ζωή.

Αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού προσφέρθηκε πλούσια νηστίσιμη τράπεζα από την ενοριακή αδελφότητα και ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα των Μανώλη Κεφαλιανού (βιολί), Μανώλη Πόγια (ακορντεόν-τραγούδι) και Θεοδόση Παπαϊωάννου (λαούτο), τραγούδησε επίσης ο κ. Στέφανος Κακούλης από την Αυστραλία. Στο τέλος έγινε και το έθιμο του φανού.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. … εσείς το βιολί σας ..
    χοροστατούντος , λαμπρή πανήγυρις , το ευσεβές πλήρωμα, με κατάνυξη , με απόψυξη και κατάψυξη….
    Αναρωτιέμαι.
    Έχετε καταλάβει πως είναι το χρώμα του Χριστού;

    • Εσύ που το χεις καταλάβει ξέρει το Συ τις ει ο κρινων αλλοτριον οικετην «.(Ρωμ.14,4) Δηλ.ποιος εισαι εσυ που κατακρινεις ξενον δουλον και χωρίς να ξέρεις;

      • Εγώ το μόνο που έχω καταλάβει ότι έχουμε φουλάρει από Χριστιανούς Φαρισαίους Υποκριτές.
        Τα ίδια μου έγραψε και Ο Χριστός σε προσωπικό μήνυμα στο Messenger.

        • Εσύ κι ο καραφλόπουλος έχετε τα μέσα κουφάλες σε απευθείας σύνδεση…. Γι αυτό σας ζηλεύει και η μαρέγκα

      • Ποιος είστε ;
        Ο Άγιος Παΐσιος ;
        Ξέρετε ότι ψηφίζω κ μάλιστα τι ψηφίζω .
        Θαύμααααα , θαύμααααα.
        Δάκρυσαν οι κάλπες.!!!!
        Στήστε το παγκάρι !!!!

        • Παΐσιος από τη στιγμή που έχεις το μυαλό σου στο παγγάρι είσαι φραγκοφονιάς κ πιστεύεις στο μαμωνα

          Όταν ήμουν λαϊκός ακόμη, είχα βρεθεί στο σπιτάκι του Αγίου Παισίου. Κάποιος κληρικός μιλούσε με επιφυλάξεις αλλά και καλυμμένη εμπάθεια για κάποιο επίσκοπο που τον θεωρούσε οικουμενιστή κ.λπ. Μια λοιπόν από τις κατηγορίες ήταν ότι ο επίσκοπος κάπνιζε! Ο Άγιος Παίσιος που γνώριζε τον εν λόγω επίσκοπο, απάντησε με έντονο τρόπο.

          – Προτιμώ το τσιγάρο του επισκόπου (τάδε) παρά το λιβάνι των ζηλωτών !

    • Επειδή είμαι λίγο γκαγκάς και δεν το πιάνω το νόημα, κάνε το λίγο λιανά να το καταλάβουμε και εμείς οι καθυστερημένοι.
      Τώρα με τα κατεψυγμένα και τα αποψυγμενα και αυτό no capito,
      non capisco niente

  2. Αααχ, τι μου θύμισες τώραααα!!!
    Τους επισκόπους, αυτές τις λατέρνες τις χρυσοποίκιλτες…
    Δάκρυσα .
    Σταματώ.
    Δεν έχετε σωτηρία.
    The show(σας) must going on .
    Οι «χριστιανοί» κομπάρσοι σας εξουσιοδοτούν να υπάρχετε.
    Αν υπάρχει θεός θα κριθείτε Αρχιερείς και Φαρισαίοι.
    Αλλά εσείς ξέρετε ότι δεν υπάρχει για αυτό φέρεστε τόσο εξουσιαστικά, υποκριτικά και ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΑ.

  3. κ επιμένω , αν κ δεν ανεβαίνει το σχόλιο , στο κοριτσάκι θα πάει κανένας παπάς να κάνει ένα τρισάγιο? κ αφήστε τα πανυγήρια , εννοείται αφιλοκερδώς….

    • Άκου ορθόδοξος παπάς να πάει να καμει τρισάγιο σε καθολική χριστιανή…. εσύ τώρα θέλεις να λέγεσαι χριστιανός έχεις βαπτιστεί κιόλας και δεν ξέρεις τι σου γίνεται ή σε λένε χασάνη?

  4. Με λένε Χασάνη και ξέρω ότι ο Χριστός ήταν ένας και οι χριστιανικές κλίκες πολλές.
    Με μίσος πολύ μεταξύ τους και χωρίς ΑΓΑΠΗ,το βασικό για να είσαι χριστιανός και όχι υποκριτής ορθόδοξος Ταλιμπάν.

    • Σε πρόλαβα .Διχόνοια: H πιο τρανή κατάρα της φυλής μας… Η διχόνοια που κρατάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει πάρ’ το λέγοντας κι εσύ» και επίσης: «Αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ