Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη Ν. Αλικαρνασσό Κω | Με κωδωνοκρουσίες η είσοδος του παλαιού Ιερού Ευαγγελίου

0
4834


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εψάλη απόψε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου.κ Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό της ΙΜ, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της ΙΜ π. Ιωακείμ, τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό, τον π. Περικλή Κιάρη και τον Διάκονο π. Περικλή Πουλέντση.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών με τους Πρωτοψάλτες Νικόλαο Ματσούκα και Ιωάννη Πεταλά, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Ευαγγελίδης, Γιάννης Χαραπάς και Γ. Κιάρης.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς η τοποθέτηση στον Ιερό Ναό του ιερού κειμηλίου του παλαιού Ρώσικου Ιερού Ευαγγελίου του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της απέναντι Αλικαρνασσού που τυπώθηκε στη Βενετία (τυπογραφείο Φοίνικα) το 1893 και το οποίο παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο ο θεολόγος-καθηγητής, Θεόφιλος Μουζουράκης, ευχαριστώντας τον θερμά.

Όπως αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του:

Τό παρόν Ἱερόν Εὐαγγέλιον ἀφιερώθη τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Νικολάου Ἁλικαρνασσοῦ Μικρᾶς Ἀσίας παρά τοῦ Ἱεροδιακόνου Γερμανοῦ Ἁγιοταφίτου τοῦ Ἁλικαρνασσέως καί Ἡγουμένου τοῦ ἐν Μόσχᾳ Ἀλεξανδρινοῦ Πατριαρχικοῦ Ἱεροῦ Μετοχίου, τῷ 1904 σωτηρίῳ ἔτει». Ἡ σημείωσις αὕτη συνεπληρώθη ὡς ἀκολούθως «Τό παρόν Ἱερόν Εὐαγγέλιον διασωθέν ὑπό συγγενῶν τοῦ ἀειμνήστου Ἱεροδιακόνου Γερμανοῦ Ἁγιοταφίτου τοῦ Ἁλικαρνασσέως καί συγγενῶν τοῦ Ἱερέως Θεοφίλου Μουζουράκη, ἐκ τοῦ ὑπό τῶν ἀντιχρίστων Τούρκων ἐμπρησμοῦ τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Ἁλικαρνασσοῦ Μικρᾶς Ἀσίας, ἐδόθη τῷ Εὐλαβεστάτῳ ἱερεῖ Θεοφίλῳ Μ. Μουζουράκῃ, Ἐφημερίῳ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ἁλικαρνασσοῦ Μικρᾶς Ἀσίας, ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς Γερμανοῦ Ἱεροδιακόνου, ὑπό τῶν ὡς ἄνω συγγενῶν αὐτοῦ, οἵτινες καί μετέφερον τοῦτο κρυφίως ἐν Κῷ Δωδεκανήσου κατά τήν διάρκειαν τοῦ ξεριζώματος τοῦ Μικρασιατικοῦ Ἑλληνισμοῦ κατά τῷ 1922 Σωτηρίῳ Ἔτει».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή και πρώτη πανηγύρι του νεοεγκαινιασθέντος Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που όπως τόνισε του χρόνου θα είναι λαμπρότερη.

Εξήρε δε και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον π. Αναστάσιο και την εκκλησιαστική επιτροπή του ναού, τον Μηχανικό του έργου Άρχοντα του Πατριαρχείου κ. Θεοδόση Βαρκά, όπως και τον Σύλλογο Μικρασιατών Κω διά του Επίτιμου Προέδρου κ. Εμμανουήλ Τσιγαρά (που ο Σεβασμιώτατος αποκαλεί τιμητικά «Γεώργιο») και του νυν Προέδρο Αλέκου Μαρκόγλου για το σπουδαίο έργο που έφεραν εις πέρας και που συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι την πλήρη αποπεράτωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ακόμη ο Σεβασμιώτατος στην οικογένεια Σπύρου που διαφύλαξε ευλαβώς την ιστορική Ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Πετρουμιανού, την οποία μπορούν να προσκυνούν πλέον όλοι οι πιστοί του νησιού μας στο »σπίτι» της (ενώ θα γίνει προσπάθεια συντήρησής της με αποκατάσταση του αρχικού χρώματος του εικονιζόμενου αλόγου του Αγίου Γεωργίου το οποίο ήταν λευκό και από την πολυκαιρία έγινε μαύρο).

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην ζωντανή παρουσία του Αγίου Γεωργίου στον ναό του με το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του, που υπάρχει μέσα σε ειδική λειψανοθήκη κειμήλιο από το 1821 μπροστά στο αντίγραφο της εικόνας του Αγίου (τέτοιες λειψανοθήκες έφεραν μαζί τους από τα μοναστήρια για προστασία οι οπλαρχηγοί του ’21 και η συγκεκριμένη δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη από κάποιον ευλαβή συμπολίτη μας, ονόματι Μιχαήλ)

Ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε, επίσης, στην εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου: Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηλίας Καματερός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών Κω, Ματθαίος Καζαμίας, επιμελητής της έκδοσης του Τόμου της Ιεράς Μητροπόλεως, Ανδρέας Χατζημιχαήλ και πολλοί προσκυνητές.

Βιντεο: KOS TV

Το πρωί της Πέμπτης 03/11/2022 εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία λειτουργία  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου .

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της εκκλησιαστικής επιτροπής ο επίσημος εορτασμός του ναού θα είναι κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου (μάλιστα την ίδια γνώμη είχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιος ο οποίος του τηλεφώνησε χτες βράδυ για να του ευχηθεί, ενθυμούμενος την μεγάλη εορτή του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή στην Κάρπαθο).

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ