Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής στο ΔΙΙΚ: Οι προσφωνήσεις των επισήμων | κ. Ναθαναήλ: «Προσευχόμαστε για τον Αριστοτέλη»

0
754


Χαρίκλεια Χριστοφή

Τρίτη μέρα του Διεθνές Συνεδρίου Ιατρικής σήμερα και στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, δίνουν το παρών εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης της Ιατρικής και των τοπικών αρχών.
Πρόεδροι Ιατρικών Σχολών της χώρας μας καθώς και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων ανά τον κόσμο , βρίσκονται στο νησί μας για να συνδράμουν στο αξιόλογο αυτό «μίτινγκ».
Την τρίτη μέρα του συνεδρίου άνοιξε ο Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ιπποκρατείου Ιδρύματος , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο Αριστοτέλη Παυλίδη, για τα όσα έχει προσφέρει στο ΔΙΙΚ επί σειρά ετών. Παράλληλα θέλησε να δώσει συγχαρητήρια στους αριστούχους μαθητές των ιατρικών σχολών της χώρας που ήταν παρόντες στην αίθουσα.
Το λόγο έπειτα πήρε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας τη σημασία της αριστείας στην Ιατρική, τονίζοντας πως θεωρεί μέγιστη τιμή να συναντώνται σήμερα στο σταυροδρόμι των ηθικών και αξιών της ιατρικής. Παράλληλα υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός στην προώθηση της Ιπποκρατικής ιδέας στις νέες γενιές ιατρών αλλά και γενικότερα.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονυσία Τελλή, έδωσε συγχαρητήρια στους αριστούχους φοιτητές.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, ακολούθησε δίνοντας τις ευχές του στους νέους ιατρούς και μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για ομαλή έκβαση της αναπαράστασης του Όρκου του Ιπποκράτη. Ενώ συγκινητική ήταν η αναφορά του στον Α. Παυλίδη (που παραμένει σε κρίσιμη εδώ και αρκετό καιρό, κατάσταση έπειτα από μία δύσκολη επέμβαση) «προσευχόμαστε για τον Αριστοτέλη», τόνισε, «ας γίνει αυτό που θέλει ο Θεός».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, δηλώνοντας υπερήφανος για αυτό το τετραήμερο συνέδριο που λαμβάνει χώρα, στην Κω στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ παράλληλα ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους πρωτεύσαντες φοιτητές Ιατρικής.
Ο Έπαρχος Ιωάννης Καμπανής, μίλησε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν.Α και του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και ανέφερε πως η σκέψη του είναι στον Αριστοτέλη Παυλίδη. Δήλωσε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να έχουμε τόσους εξέχοντες καλεσμένους και επιστήμονες στο νησί μας. Θέλησε να απευθυνθεί στους νέους ιατρούς συμβουλεύοντας τους να μη ξεχάσουν ποτέ από πού ξεκίνησαν αλλά και στο μέλλον να μην κάνουν διακρίσεις στους ασθενείς τους.
Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβριθης θέλησε να δώσει συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΙΙΚ για την υπέρμετρη προσπάθεια και την επιτυχία μετάδοσης και καλλιέργειας του πνεύματος του Ιπποκράτη. Ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε για τον καλό του φίλο κ.Παυλίδη, ενώ συνεχάρη και τον κ.Γερουλάνο.
Η Πρόεδρος του ΙΣ Κω , αναφέρθηκε στους νέους πλέον συναδέλφους, ευχόμενη να έχουν μια λαμπρή πορεία στην επιστήμη της ιατρικής.
Ο Κώστας Κουτσόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χαιρέτησε τους φοιτητές εκπροσωπώντας τον κ.Εξαδάκτυλο, συμβουλεύοντας τους να είναι προσεκτικοί στις επιλογές που θα κάνουν. Τόνισε πως οφείλουν όλοι οι γιατροί του κόσμου να επισκεφτούν έστω και μια φορά την Κω, την πατρίδα της ιατρικής.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέθηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών της Μ.Βρετανίας κ.Α.Αγγελοπούλου. Συνεχάρη τον κ.Πατούλη για όλες τις προσπάθειες του και τον ευχαρίστησε για την αμέριστη βοήθεια.
Ο Μιχαήλ Κουτσιλιέρης , Πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ανέφερε πως οι αριστευσαντες φοιτητές θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ για αυτό τους το επίτευγμα.
Τέλος κ.Πατούλης θέλησε να τονίσει πως δεν πρέπει να γίνουμε χώρα παραγωγής ιατρών που φεύγουν στο εξωτερικό αλλά να καταφέρουμε να κρατάμε τους επιστήμονες μας στη χώρα μας! Τόνισε πως πρέπει στην Κω να έρχονται οι παγκόσμιοι ασθενείς να θεραπεύονται και η Ελλάδα να γίνει χώρα της υγείας.
Ακολούθησε διάλειμμα και στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο Γιώργος Πατούλης , ο Νικόλαος Παπαντωνίου και ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος προχώρησαν στη διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος δήλωσε περήφανος για την καταγωγή του και πως από εδώ και στο εξής αξίζει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.
Ο κ.Πατούλης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη σημερινή μέρα, που λογίζεται ως άλλος ένας κρίκος στο να γίνει ο Ιπποκράτης ένα παγκόσμιο σύμβολο.
Ο κ. Εξαδάχτυλος ευχαρίστησε τον ΙΣ Κω για την εργασία επιπέδου που πραγματοποιεί καθημερινά.
Έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου,ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας.
Ο Γεράσιμος Σκιάσος από το Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών , ευχαρίστησε το ΔΙΙΚ για αυτό το συνέδριο και δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για τους αποφοίτους που αριστευσαν.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Αναστασιάδης. Δήλωσε χαρούμενος που έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας παρευρίσκεται δια ζώσης σε ένα τέτοιο γεγονός. Ανέφερε πως υπάρχει μια δέσμευση στην Ιπποκρατική ηθική .
Ο Γ.Γ του ΔΙΙΚ , πήρε το λόγο και ανέφερε χαρακτηριστικά πως όνειρό ολόκληρης της ιατρικής κοινότητας της Κω ήταν η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας .
Στο βήμα έπειτα ανέβηκε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πατρών Γ.Αντωνάκης και ακολούθησε ο κ.Γερουλάνος ο οποίος εξήγησε στους νέους ιατρούς πως όλος αυτός ο κόσμος έχει έλθει σε αυτό το συνέδριο, για το δικό τους χατήρι.
Ακολούθησε ο κ.Μακρυδήμας, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζοντας τη μακρόχρονη σχέση του ΔΙΙΚ με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Ο Αριστείδης Ζιμπής, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι υπάρχει μια ιατρική ιερότητα στο νησί και πως ο Ιπποκράτης ενώνει την Κω και τη Λάρισα, ιδιαίτερα μετά και την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.
Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ.Καραγιαννάκης , δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που βρίσκεται στα πάτρια εδάφη του γιατρού της ιατρικής.
Τέλος ο κ.Εξαδάχτυλος θέλησε να δώσει ένα μήνυμα στους αριστεύσαντες, τονίζοντας ότι είναι ο τερματισμός αλλά ταυτόχρονα και η αφετηρία της νέας ζωής τους και πως ο Όρκος που θα δώσουν στο Ασκληπιείο είναι ένα μικρό κείμενο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό.
Ένα σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Παναγιώτης Ζηρογιάννης, πρόεδρος εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατικού Πνεύματος. Ακολούθησε ξενάγηση στο Ιπποκρατικό Μουσείο.

πηγή: https://www.kostv.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ