ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί & της Αγάπης με το Ευαγγέλιο σε ξένες γλώσσες | Το πρωί μετά από 2 χρόνια κανονικά το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών του Αγίου

0
3005


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Τη Δευτέρα του Πάσχα έχει καθιερωθεί να μετατίθεται η εορτή του Αγίου Γεωργίου όταν το Πάσχα τύχει να είναι μετά τις 23 Απριλίου, όπως φέτος.

Έτσι, απόψε εψάλη ο Εσπερινός της εορτής που είναι ταυτόχρονα και ο Εσπερινός της Αγάπης με το ντύσιμο του Δεσπότη, τους αναστάσιμους ύμνους και το Ευαγγέλιο της Ανάστασης του Κυρίου σε ξένες γλώσσες.

Προεξήρχε και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, (ο οποίος θα προεξάρχει αύριο στη Θ. Λειτουργία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Αρρεναγωγείου Κω), συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς π. Ηρακλή Ζωγραφάκη εφημέριο του ναού, π. Κωνσταντίνο Κουκούλα και π. Ιωάννη Καραγιάννη

Τους ύμνους απέδωσαν ο πρωτοψάλτης Μιχάλης Ανδρέου και οι Ιεροψάλτες του ιερού ναού Εμμανουήλ Κυπραίος και Αριστείδης  Χαραμαράς, καθώς επίσης οι: Γιώργος Κανδύλης, Γιάννης Βαμβακάς και Γιάννης Κιάρης.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι συνδεδεμένη με το μακραίωνο έθιμο των ιπποδρομιών που είχε διακοπεί δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά με κάθε επισημότητα.

Το πρωί θα προεξάρχει της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, οι Αντιδήμαρχοι: Σέβη Βλάχου, Γεωργία Κασσιώτη, Γιάννης Καλλούδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αναστάσης Κεφαλιανός, ο Πέτρος Πετρής και αρκετοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό της ενορίας που δημιουργήθηκε με μαζί με την ανέγερση του Αγίου Γεωργίου με λίγους κατοίκους που ήρθαν από το Αμανιού στην αρχή και τα κειμήλια που έχει όπως ο παλιός Σταυρός της Υπαπαντής από το παλιό Πυλί (που φέτος συντηρήθηκε και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός).

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις,
Ἑκὼν παρ’ ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους.
Ἦρε Γεωργίου τρίτῃ εἰκάδι αὐχένα χαλκός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ