Εσπερινός της Αγάπης – Η Δεύτερη Ανάσταση στην Κω

0
1425
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως


Εσπερινός της Αγάπης – Η Δεύτερη Ανάσταση στην Κω

 

(Φωτορεπορτάζ -Ξανθίππη Αγρέλλη -24/2/2022)

Χριστός Ανέστη!

«Αὕτη ἡμέρα ἣν ἐποίησεν ὁ Κύριος ἀγαλλιασώμεθα καὶ εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ»

 

 

Λίγες ώρες μετά, το πρωί της λαμπροφόρου αναστάσιμης Κυριακής   έγινε  ο Εσπερινός της Αγάπης και η περιφορά  της Αναστάσεως. Ξεκινώντας οπό τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού με την συνοδεία  της Φιλαρμονικής, έγινε η   λιτάνευση  της εικόνας της Ανάστασης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ.κ. Ναθαναήλ. Με την συνοδεία πλήθους κόσμου των  Αρχιμανδρίτων   και πολλών κληρικών, έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου όπου μαζί με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία, ακούστηκε  το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες από τους  ανάλογους ιερείς. Ακολούθησαν τα Βυζαντινά τροπάρια της αναστάσεως και μετά το ‘Χριστός Ανέστη,’ οι δυο Αρχιερείς μοίρασαν στο ευλαβές εκκλησίασμα, τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά.

Κυριακή Λαμπρή, Γιορτή και Σχόλη και σήμερα όλοι θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι. ‘Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες’. Γέλια, χαρές, γλέντια, τραγούδια και χοροί, παντού γιορτινή διάθεση και οι κροτίδες να μην σταματούν, η χαρά των παιδιών και των νέων. Όλες  οι νοστιμιές της μαγειρίτσας και οι μυρωδιές απλωμένες με το Πασχαλινό αρνί ψημένο στον φούρνο ή γυρισμένο στον οβελία. Μαζί  και τα παραδοσιακά  κουλουράκια και οι λαμπρόπιτες της Λαμπρής, και με  πρωταγωνιστές τα κατακόκκινα αυγά. Φυσικά δεν λείπει το κόκκινο, γιορτινό, ολόγλυκο και μεθυστικό ντόπιο κρασί.  Όμορφες  εποχές, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, που ξανά βιώνουμε κάθε Λαμπρή και που ο ανελέητος χρόνος δεν κατάφερε να τις   ξεθωριάσει, ούτε  η εξέλιξη να τις σβήσει.

Η ημέρα της Λαμπρής ξεχωρίζει, γιατί έχει το λάμψη από το Άγιο Φως, το  χαμόγελο της  ηλιόλουστης Κυριακής  και την ελπίδα της Αναστάσεως.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Ξανθίππη Αγρελλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ