ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού στην Ευαγγελίστρια Ασφενδιού | Η Κως και η προσφορά της στον Ελληνική επανάσταση – Ο Μητροπολίτης Ζαχαρίας που έκοψαν κομματάκια οι Τούρκοι και τον πέταξαν στη θάλασσα

5
3506

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με ευλάβεια, κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε -έπειτα από πεντέμισι μήνες διακοπής λειτουργίας του ναού λόγω απαραίτητων εργασιών ανακαίνισης- ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού στον ΙΝ Ευαγγελίστριας Ασφενδιού.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τον π. Ευτύχιο και τον π. Σακελλάριο  ο οποίος και κήρυξε τον Θείο λόγο, αφού συνεχάρη συγκινημένος τον εφημέριο του ΙΝ π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου, την εκκλησιαστική επιτροπή και όλους τους ενορίτες και δωρητές για την εντυπωσιακή ανακαίνιση σε όλο το εσωτερικό μέρος του ναού μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Έπαρχος, Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Χαλκιδιός και ο Τοπικός σύμβουλος Ασφενδιού Σεβ. Παρβέρης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα 600 χρόνια σκλαβιάς στα Δωδεκάνησα και στον σπουδαίο ρόλο της εκκλησίας που κράτησε ζωντανή την θρησκεία και την εθνική μας συνείδηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Κώους πατριώτες που έλαβαν μέρος στον αγώνα και ιδιαίτερα στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ζαχαρία τον οποίον έπιασαν οι Τούρκοι από την Αρχιεπισκοπική κατοικία στον Ασώματο και αφού τον βασάνισαν φρικτά (τον έκοψαν κομματάκια για να ομολογήσει ονόματα φιλικών) τον πέταξαν στην θάλασσα…

 

Βίντεο από KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ:

 

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.

Δεν συνδέθηκε τυχαία και ο εορτασμός της  Ελληνικής Επανάστασης με την ημέρα αυτή. Τι είναι όμως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;

Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο, ότι πρόκειται δηλαδή να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, σαν κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεση της.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά που κατέγραψε το γεγονός, ο Θεός με αυτό τον τρόπο έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πως θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα μιας και ήταν απλώς αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και ήταν στείρα γέννησε με τη βοήθεια του Θεού σε προχωρημένη ηλικία.

Έτσι η Παναγία πείστηκε και δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ – ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΠΑΠΑ ΕΥΤΥΧΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ- ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ – ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ- ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ- ΠΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΟ ΑΓΑΠΩ-

  2. Αξιος Αξιος Αξιος ο παπας μας μεγαλο το εργο του.Η Παναγια να του δινει παντα δυναμη.

  3. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους Βαγγεληδες και Ευαγγελιες που γιορτάζουν. Βοήθεια μας η Παναγία η Ευαγγελίστρια. Χρόνια πολλά και για την Εθνική επέτειο,ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ