Η κυβέρνηση εκταμιεύει €9,5 εκατ. σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Χίο και Σάμο | 560.000 ευρώ για τον Δήμο Κω

17
1944

Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού της. Οι θερινοί μήνες πλησιάζουν ολοταχώς, μία ενδεχόμενη νέα αύξηση των ροών θα διογκώσει περαιτέρω τα καταγεγραμμένα προβλήματα και πλέον το μείζον ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου. Οι εργασίες για την κατασκευή των πέντε δομών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, με στελέχη της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι ο διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης υπήρξε εξαντλητικός, εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό μας να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές”, σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διεμήνυσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι ο διάλογος δε μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. “Είναι κάτι το οποίο είναι πιεστικό, είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία περιμένει να το δει να υλοποιείται. Και η κοινωνία είναι μαζί μας όσον αφορά την κατεύθυνση των βασικών αξόνων του σχεδίου μας. Ένας από αυτούς τους άξονες είναι και οι κλειστές δομές και προχωρούμε στην κατασκευή τους. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Κι αυτό, προκειμένου να έχουμε τις κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης. “Η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, αφορά πολλά άλλα ζητήματα πέρα από τις  κλειστές δομές. Αφορά στο πρόγραμμα “Αλληλεγγύη”, δηλαδή τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ζητήματα υποδομών, υγείας, εκπαίδευσης, προσλήψεων εντόπιου προσωπικού. Στο ερώτημα πότε θα κλείσουν οι σημερινές δομές, η απάντηση είναι: Οι σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές στα πέντε νησιά, θα κλείσουν μόλις  ανοίξουν οι κλειστές δομές”, είναι το μήνυμα που απευθύνουν στελέχη.

Έρχεται η ενίσχυση των δήμων

Σε χρόνο παράλληλο με την εφαρμογή των τεσσάρων αξόνων της στρατηγικής της (αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, δημιουργία κλειστών δομών) η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του οξυμμένου προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκταμιευθούν άμεσα 9.491.400 ευρώ, προκειμένου να χορηγηθούν στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Παράλληλα και σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, στο προσκήνιο έρχεται η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών το 2019. Ενδεικτικά πρώτοι στη λίστα είναι:

-Ο δήμος Μυτιλήνης που θα λάβει σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ.

-Ο δήμος Ανατολικής Σάμου που θα λάβει 1.128 εκατομμύριο ευρώ.

-Ο δήμος Χίου, που θα λάβει σχεδόν 880.000 ευρώ.

-Ο δήμος Κω, που θα λάβει σχεδόν 560.000 ευρώ και

-Ο δήμος Λέρου, που θα λάβει σχεδόν 390.000 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση προσδοκά ότι τα μέτρα που έχουν έρθει στο προσκήνιο θα αποδώσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους τρεις κομβικούς μήνες. Αυτό θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό και το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τα κλειστά κέντρα που επρόκειτο να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα. “Θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες. Με κάποια εξαίρεση μίας ή δύο για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν περιφέρειες, οι οποίες είναι αρκετά κάτω από το όριο, που είχαμε θεσπίσει, δηλαδή το 1% του πληθυσμού, στις οποίες θα έχουμε σαν προτεραιότητα να μεταφέρουμε κόσμο από τα νησιά. Αυτό όμως μένει να φανεί, καθώς εξαρτάται από τον βαθμό που δε θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία που έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση των νησιών μας πρώτα. Και ανάλογα θα δούμε πως θα κινηθούμε στο ζήτημα της ενδοχώρας”, σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

πηγή capital.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πετσα θα φατε μαυρο,που θα σας φυγει ο τσαμπουκας!!!Οσο για την ΑΝ-Ισχυρη φοβισμενη παραταξη των Συριζοδεξιων ο ΠΑΤΑΓΟΣ θα ειναι μεγαλος!!!!!!!!!!!!!

 2. Η επίταξη εκτάσεων της Κω από την Κυβέρνηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος θυμίζει την επίταξη για λόγους δημόσιας ωφέλειας εκτάσεων πριν από 87 χρόνια της φασιστικής Ιταλικής Κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της πόλης Κω.Τότε πράγματι υπήρχε δημόσια ωφέλεια για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων κατοίκων του 1933.Σήμερα ποιό είναι το δημόσιο συμφέρον ή ωφέλεια για τη διπλή (hot spot και κλειστό κέντρο) εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον τέταρτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας που είναι η Κως; Ανοίγουμε έτσι, αντί να κλείνουμε πληγές. Ας το ξανασκεφτεί η Κυβέρνηση κι ας μην επιχειρεί να εξαγοράσει συνειδήσεις με την καταβολή 560.000 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη στο δήμο μας.

 3. Θεοδόση να συμπράξεις με τις αντιδράσεις των υπολοίπων Δήμων,καλύτερα να σε λένε φασίστα οι επόμενες γενιές..

  ..παρά προδότη..Αν και η λέξη φασίστας έχει ερμηνευτεί σωστά σ όλα τα Σύγχρονα ΚΡΆΤΗ…παρά την παρερμηνεία που εφάρμοζαν συγκεκριμένα κόμματα στην Δύση,από κόμματα που είναι κιόλα στην Ευρωβουλή..και στόχευαν οποιονδήποτε ήθελε το καλό του συμπατριώτη τους,του συμπολίτη τους.

 4. Παλι η Κως γινεται αποθηκη…παλι η Κως καταστρεφεται…παλι η Κως χανει τον υπνο της και καμια γυναικα δεν κυκλοφορει το βραδυ στο νησι καραντινα-ερημο που τον καταντησατε, η Κως θελει νοσοκομειο το εχει οχι….το ζητησατε ΟΧΙ…υποβαθμιζεται τοσο εσεις οσο και οι προηγουμενοι τις ζωες μας την ασφαλεια μας….Μαυρο θα φατε στις εκλογες τσαμπα μαγκες…αληθεια που ειναι οι μπουλντοζες του Δημου ή μονο εκ του ασφαλους κατεβαινουν στο λιμανι….τραγικοι οπως και οι πρωην καταστρεφεται το νησι εις γνωση σας παραιτηθειτε ρε εαν τολματε αλλα που η καρεκλα εγινε αγαπη ζωης!!!!

 5. Στους Ινδιάνους έδιναν καθρεφτάκια.
  Με τις 560.000 για τους 30.000 κατοίκους αντιστοιχούν 19 ευρώ στον καθένα από μας.

  • Οι ΝΔουληδες ξερουν απο Ινδιανους:Φιλος μου ελεγε πως αν ο Αδωνις ηταν Ινδιανος θα τον ελεγαν:::::::Τσιριχτη-Π@ρδιτσα χαχχαχαχ(εχουμε και εδω τετοιους)χαχχαχα

 6. Έπεσε το 10ετές ομόλογο,θετικό πρόσημο σε ανάπτυξη,μείωση ροών,κλειστά κέντρα με συγκεκριμένους αριθμούς που όπως θα έγραφε το Γκίνες,είναι ΘΑ είναι σε κέντρο πολύ μεγαλύτερο απ αυτό στο οποίο που ήδη υπάρχουν 4500 χιλιάδες…καθημερινή ανάσχεση εγκληματικότητας …που είναι όμως αυτά τα νούμερα στην πραγματικότητα?Στραβωμάρα έχουν όσοι δεν βλέπουν ότι η Κως ,το λιμάνι ,η παραλία,οι δρόμοι είναι γεμάτοι με …ξένους?Πως θα καλωσορίσετε τους πρώτους ξένους σε λίγες μέρες?Ποιος επιβλέπει αυτούς τους ανθρώπους που κατουράνε,που πάνε,τι κάνουν?

 7. Φοβασε το βράδυ να κυκλοφορείς..κοπελες περπατάνε μόνες και οι αλλοδαποί τις κυνηγάνε από πίσω ευτυχώς έχει και λίγο κόσμο και δεν τις πηραζουν

 8. Ρε μπαρμπα ΣΟΥΛΗ εισαι πραγματικα αστιχειωτος οποιος σε παρακολουθει σε συχαινεται αφου δεν γνωριζεις το θεμα γιατι γραφεις για μαγαζια και //λακιες….Ελα κατοικησε στο πυλι να οικονομισεις΄΄΄΄….

 9. Δημαρχε ΕΠΑΡΧΕ περιφερειαρχη ποτε θα υψωσετε το αναστημα σας ΣΤΟ Μηταρακη και στο καθε ασχετο ,,,Επιτελους αυτο το ξεπουλημα θα ειναι διαχρονικο και η ΚΩΣ αν παρει 560000 ΕΥΡΩ θα πληρωσει 56 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΄΄΄…ηδη οι ακυρωσεις απο μεγαλα πρακτορεια αρχισαν

 10. Η ν.δ.α.εριξε την μπαλα στην εξεδρα,εβαλε και ασχολειται σκεμμενα το θεμα με την Αβικω,για να κουκουλωσει το μεγαλο λαθρομεταναστευτικο με νεο χοτ σποτ με υπογραφη ΔεξιοΣυριζαιων χορηγων της ν.δ.α.(Νεα Δημοτικη Αρχη)..δοξαστε τους!!!!!!!!!

 11. το hto spot το έφερε ο Κυρίτσης στην Κω. Αυτός πρότεινε 10 θέσεις και έβαλε τον κόσμο να τις φάει μετά για να το παίζει και αντιπολίτευση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.