Με πολύ κόσμο η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κω | Το καλωσόρισμα του Σεβασμιωτάτου στον μέχρι πρότινος Υπ. Πρωθυπουργό Ι. Σαρμά

0
436

Με την αθρόα προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών πραγματοποιήθηκε ο λαμπρός εορτασμός του ανακαινισμένου καθεδρικού ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής Κω.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος τέλεσε και την Θεία λειτουργία πλαισιωμένος από τον γενικό Αρχιερατικό και Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τους Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριο και π. Ιωακείμ (ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο) και τους ιερείς: π. Αναστάσιο Γιώτη, π. Κωνσταντίνο Καματερό, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Βαγιανό-Ιωάννη Κώστογλου και π. Περικλή Πουλέντση.

Τους ύμνους απέδωσαν στον δεξιό χορό: ο καθηγητής Πρωτοψάλτης Γιώργος Σακέλλης, ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Ηλίας Καματερός και οι Μιχάλης Ανδρέου, Νίκος  Παπαθωμάς και Βασίλης Παπαδόπουλος.

Και στον αριστερό χορό οι: Δημήτρης Διακονικολής, Δημήτρης Τανάγρας, Αλέξης Τσιούπλης, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Γκινής, Γιάννης Βαμβακάς και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο συντοπίτης μας μέχρι πρότινος Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός (Πρόεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου και Δικαστής στο ΣτΕ) Ιωάννης Σαρμάς, ο πρ. Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο καθηγητής Γιώργος Πέρος, ο Πρόεδρος των Αποδήμων Κώων καθηγητής Νίκος Ιτσινές, το μέλος του ΔΙΙΚ και του Ιατρικού συλλόγου Γιώργος Τάλλαρος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών Πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας και μεγάλος αριθμός προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση αναφέρθηκε στην δοκιμασία από τις πυρκαγιές (ενώ μνημόνευσε τους πεσόντες πιλότους κατά την μεγάλη είσοδο), αναφέρθηκε με ευχαριστίες στην επαναφορά του λαμπρού εορτασμού του ιστορικού ιερού ναού της πόλης μας μετά την αποκατάστασή του από τον σεισμό και καλωσόρισε θερμά τον πρ. Πρωθυπουργό κ. Σαρμά (με ιδιαίτερη απλότητα προτίμησε αρχικά να σταθεί στα πίσω καθίσματα διακριτικά και ήρθε μπροστά έπειτα από παράκληση του Σεβασμιωτάτου).

Σύμφωνα με το ιστορικό του ιερού ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ενορίες στην πόλη της Κω ήταν διάσπαρτες και μικρές. Εδώ, στο λόφο της Άσπας, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανήκε στην οικογένεια του π. Κωνσταντίνου. Γύρω γύρω ήταν περβόλια με μια ανεμοαντλία που σώζεται ακόμα λίγα μέτρα πιο πέρα. Η πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου στη μνήμη της κόρης της Αικατερίνης, χάρισε στην ιερά Μητρόπολη αυτό το εκκλησάκι με το κτήμα, μαζί με ένα πύργο στον πλατύ ποταμό για να μένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ένα περιβόλι για να διατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του στους φτωχούς. Αυτά πωλήθηκαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας με κανονικές διαδικασίες από τον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα. Ο νέος ναός άρχισε να κτίζεται με τη βοήθεια των Κώων της Αμερικής το 1932 και άντεξε το σεισμό του ’33. Ο κυρός Εμμανουήλ τον καθαγίασε το 1951.

Αγία Παρασκευή η Οσιοπαρθενομάρτυς και Αθληφόρος

Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον,
Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.
Παρασκευὴν ἔκτανεν εἰκάδι χαλκὸς ἐν ἕκτῃ.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ