Η πανδημία του κορωνοϊού και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες του πλανήτη έχουν εκμηδενίσει τη ζήτηση – Οι μεγάλες αλλαγές στο Ντουμπάι
Το 70% των επιχειρήσεων στο Ντουμπάι κινδυνεύει με λουκέτο μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες του πλανήτη έχουν εκμηδενίσει τη ζήτηση. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι.
Τα χρηματιστήρια βίωσαν μια πρωτόγνωρη πτώση. Η Μέση Ανατολή δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ακόμη και τα πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου επλήγησαν βαριά από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Οι δείκτες Διευθυντών Προμηθειών που παρουσιάζουν τις κύριες οικονομικές τάσεις, άγγιξαν ιστορικά χαμηλά.
Στο Ντουμπάι, μια σειρά από οικονομικές πολιτικές αλλά και πακέτα ενίσχυσης από τις τράπεζες τέθηκαν σε εφαρμογή για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνέλθουν από το σοκ. Σύμφωνα με το euronews, από τα μέσα Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έκανε κινήσεις για την προστασία της οικονομίας, ενισχύοντας τράπεζες και επιχειρήσεις με ένα οικονομικό πακέτο 65 δισ ευρώ. Αυτό είχε την μορφή εξασφαλισμένων δανείων προς τις τράπεζες με μηδενικό κόστος για να ενθαρρύνουν την δανειοδότηση. Παράλληλα προσέφερε ρευστότητα στην αγορά από κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Ο Ανουράγκ Μπαζπάι συνέταιρος και Επικεφαλής Λιανικών Πωλήσεων στην KPMG Lower Gulf επισημαίνει: «Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε την παροχή 70 δισ δολαρίων σε μέτρα αρωγής που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ. Και αυτό έγινε για να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα οι τράπεζες». Ο Αχμέντ Αμπντελάα, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Mashreq τονίζει: «Το πακέτο αφορά το λιανικό εμπόριο, και πιο συγκεκριμένα τις ΜΜΕ, αλλά και τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί περισσότερο. Εάν έχεις ένα ατομικό ή στεγαστικό δάνειο, είσαι μια ΜΜΕ ή μια εταιρία ωφελείσαι πολύ από αυτά τα ποσά».
Ολόκληροι κλάδοι έπρεπε να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν διαδικτυακά. Να χρησιμοποιήσουν τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες, υπολογίζοντας τους κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και την οικονομία: «Είδαμε ένα έξυπνο lockdown σε ορισμένους τομείς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επενδύσεις στον τομέα υγείας, στην διαχείριση κινδύνων, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάλυση δεδομένων είναι αναγκαίες στο μέλλον» υπογραμμίζει ο Ταρέκ Αλ-Νταγούντ ειδικός σε θέματα διαχείρισης κινδύνων.
Αυτή η πανδημία μας οδήγησε επίσης να αναρωτηθούμε για τους άξονες και τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας: «Ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος σε αγαθά που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο είναι η Κίνα. Αυτό το εμπόριο επλήγη από τις προκλήσεις, τις παγκόσμιες προκλήσεις στα logistics. Κατέστη σαφές ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διαφοροποίηση της αλυσίδας προμηθειών και την εγχώρια παραγωγή. Ο συνδυασμός των δύο θα δημιουργήσει μια πιο πετυχημένη λύση. Αλλά το πιο σημαντικό μάθημα της πανδημίας είναι πώς μπορεί η ανθρωπότητα να συντονιστεί και να πάρει καθοριστικές αποφάσεις» αναφέρει ο Χαλφάν Μπελούλ, διευθύνων σύμβουλος του Dubai Future Foundation.
Το μάθημα αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους ανθρώπους, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.
πηγή: newmoney.gr