Πόσα αμύγδαλα την ημέρα μάς προστατεύουν από όλες τις αιτίες θανάτου

0
2291

Τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Πόσα μας βοηθούν να προφυλαχθούμε από όλες τις αιτίες θανάτου και πόσα ‘αναλαμβάνουν’ την αποθεραπεία, έπειτα από μια προπόνηση.

Τα αμύγδαλα είναι ο πιο εύκολος τρόπος που έχουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να μας βοηθήσει.

Αναλύσεις ερευνών των τελευταίων ετών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θανάτων από όλες τις αιτίες.

Είναι εξαιρετική πηγή διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών (τα προστατευτικά συστατικά βρίσκονται στο καφέ ‘περίβλημα’ και μειώνουν τα προβλήματα που φέρνει το γήρας και οι ασθένειες), βιταμινών και πρωτεΐνης, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Σύγκριση που έγινε μεταξύ όλων των ξηρών καρπών, έδειξε πως τα αμύγδαλα έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες και είναι στο Νο1 της νιασίνης (βιταμίνη Β3 -μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια), της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2 -απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος, την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, τη μείωση της κόπωσης, την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού κ.α.) και του ασβεστίου, ενώ είναι και καλή πηγή υγιεινών ακόρεστων λιπαρών (γνωστά ως ‘καλά λιπαρά’ που βοηθούν την καρδιά).

Πολλές μελέτες (αναφέρουμε χαρακτηριστικά μία) έχουν συνδέσει το υψηλό ποσοστό βιταμίνης Ε που διαθέτουν με μικρότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα:

Βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος και φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το μαγνήσιο μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία είναι χρήσιμα για τον έλεγχο της λαχτάρας για φαγητό.

Μας δίνουν ενέργεια. Αναπληρώνουν χαμένα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η ριβοφλαβίνη, που περιέχουν και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, με το μαγνήσιο να προφυλάσσει από την υπέρταση και τις καρδιακές προσβολές, όπως επίσης μειώνουν και τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προστατεύουν από τον καρκίνο. Όταν μουλιάζουμε τα αμύγδαλα βοηθάμε στην απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών, γεγονός που προστατεύει και από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γενικότερα, ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, που βοηθούν τις τροφές να μετακινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σωλήνα και να μην συσσωρεύονται στο παχύ έντερο.

Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίζουμε. Χρειάζεται ωστόσο, να προτιμάμε τα ωμά ή τα ψητά ανάλατα.

Ποια όμως, είναι η ποσότητα που έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21/11 του 2022 και αναφέρει ότι 30 με 50 γραμμάρια την ημέρα μπορούν αν μας βοηθήσουν να ‘κόψουμε’ τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Το ιατρικό τμήμα του Harvard αποκάλυψε παλαιότερα ότι για να πάρουμε όλα τα οφέλη, χρειαζόμαστε 28 γραμμάρια την ημέρα. Δηλαδή, περίπου 20 με 23 τεμάχια μεσαίου μεγέθους ή μισή κούπα.

Ποσότητα που έχει 160 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια λίπους (80% μονοακόρεστα, 15% πολυακόρεστα και 5% κορεσμένα), 6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε πως δυο χούφτες αμύγδαλα (40 τεμάχια), βοηθούν στην αποθεραπεία όσων ασκούνται, έπειτα από μια προπόνηση.

Διαπιστώθηκε επίσης μείωση μυϊκής βλάβης και πόνου, όπως και διαχείριση του σθένους, της κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το News247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ