Αγγειίτιδα: Τι είναι – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

0
135
Αγγειίτιδα είναι μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί αλλαγές στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όπως πάχυνση, αποδυνάμωση, στένωση και ουλές. Οι αλλαγές αυτές περιορίζουν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να επέρχεται σταδιακή καταστροφή οργάνων και ιστών.

 Υπάρχουν πολλοί τύποι για την αγγειίτιδα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρκετά σπάνιοι. Η αγγειίτιδα είναι πιθανό να επηρεάσει μόνο ένα όργανο, όπως το δέρμα σας, ή μπορεί να επηρεάσει περισσότερα όργανα ταυτόχρονα. Ως πάθηση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (οξεία) ή μακράς διάρκειας (χρόνια).

Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αν και μερικοί τύποι της νόσου είναι πιο κοινοί μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Ανάλογα με τον τύπο που έχετε, μπορεί να δείτε βελτιώσει χωρίς κάποια θεραπεία, ή να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της φλεγμονής και την πρόληψη των εξάρσεων της νόσου.

Αγγειίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και συχνά σχετίζονται με την μειωμένη ροή αίματος σε όλο το σώμα. Τα γενικά συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Απώλεια βάρους
  • Γενικευμένοι πόνοι
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Εξάνθημα
  • Νευρικά προβλήματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία

Άλλα συμπτώματα για ορισμένους τύπους αγγειίτιδας

Τα συμπτώματα στις παρακάτω περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν νωρίς και ταχέως, ή σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Σύνδρομο του Behcet

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή των αρτηριών και των φλεβών σας και εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα από 20-40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, γεννητικά έλκη, φλεγμονή των ματιών και σημάδια σαν πληγές από ακμή στο δέρμα σας.

Νόσος του Buerger

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή και θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών σας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στα χέρια, τα πόδια και τα πέλματα, καθώς και έλκη στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτή η διαταραχή συνδέεται με το κάπνισμα. Είναι επίσης γνωστή ως αποφρακτική θρομβοαγγίτιδα.

Ηωσινοφιλική Αγγείιτιδα Wegener

(ονομάζεται επίσης σύνδρομο Churg-Strauss)

Αυτή η κατάσταση είναι πολύ σπάνια. Επηρεάζει κυρίως τα νεφρά, τους πνεύμονες και τα νεύρα στα άκρα σας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και περιλαμβάνουν άσθμα, πόνο των νεύρων και των αλλαγές στις ρινικές οδούς.

Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

Αυτή η κατάσταση είναι μια φλεγμονή των αρτηριών στο κεφάλι σας, ειδικά στους ναούς. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί πονοκεφάλους, ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, πόνο στη γνάθο, θολή ή διπλή όραση, ακόμη και τύφλωση. Είναι επίσης γνψστή ως κροταφική αρτηρίτιδα και συνδέεται με την ρευματική πολυμυαλγία, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους μυς του αυχένα, τους ώμους, τους γοφούς και τους μηρούς.

Αγγείιτιδα Wegener

(ονομάζεται επίσης κοκκιωμάτωση Wegener)

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους πνεύμονες και τα νεφρά σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική απόφραξη, λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας και ρινορραγίες. Οι προσβεβλημένοι ιστοί αναπτύσσουν εξογκώματα που ονομάζεται κοκκιώματα. Αν επηρεάζονται οι πνεύμονες, μπορεί έχετε και αιμόπτυση. Τα νεφρά επηρεάζονται, επίσης, συχνά. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εμφανή συμπτώματα προτού η βλάβη να έχει προχωρήσει.

Σύνδρομο Henoch-Schonlein

Αυτή η κατάσταση είναι μια φλεγμονή των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδών) του δέρματος, των αρθρώσεων, του εντέρου και των νεφρών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, αίμα στα ούρα, πόνο στις αρθρώσεις και εξάνθημα στο γλουτούς σας ή στο κάτω μέρος των ποδιών. Το σύνδρομο Henoch-Schonlein συνήθως επηρεάζει τα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Υπερευαισθησία – αγγειίτιδα

Η κύρια ένδειξη αυτής της κατάστασης είναι οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας, συνήθως στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Μπορεί να προκληθεί από μια μόλυνση ή μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο φάρμακο.

Νόσος Kawasaki

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνήθως τα παιδιά κάτω από την ηλικία 5 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα και φλεγμονή των ματιών. Ονομάζεται επίσης και σύνδρομο βλεννοδερματικών λεμφαδένων.

Μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα

Αυτή η μορφή αγγειίτιδας επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, συνήθως εκείνα στους νεφρούς και τους πνεύμονες. Μπορεί να αναπτύξετε κοιλιακό άλγος και εξάνθημα. Αν επηρεάζονται οι πνεύμονες, μπορεί να έχετε και αιμόπτυση.

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Αυτή η μορφή αγγειίτιδας συνήθως επηρεάζει τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, τα νεύρα και το δέρμα. Σχετίζεται συχνά με λοιμώξεις ηπατίτιδας-Β. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις, πόνο στην κοιλιά, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στα νεφρά.

Αγγειίτιδα: Θεραπεία

Η θεραπεία σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στον έλεγχο της φλεγμονής με φάρμακα και την επίλυση τυχόν υποκείμενης ασθένειας, που προκάλεσε την αγγειίτιδα. Βασικά θα περάσετε από δύο φάσεις: πρώτα, διακοπή της φλεγμονής και, έπειτα, πρόληψη της υποτροπής (θεραπεία συντήρησης).

Και οι δύο φάσεις περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ποια φάρμακα και για πόσο καιρό θα πρέπει να πάρετε εξαρτάται από τον τύπο της αγγειίτιδας, τα όργανα που εμπλέκονται και το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια αρχική επιτυχία με τη θεραπεία, αλλά, στη συνέχεια έχουν νέες εξάρσεις. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν ποτέ να ξεπεράσουν την αγγειίτιδα εντελώς και χρειάζονται συνεχή θεραπεία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αγγειίτιδας περιλαμβάνουν:

Κορτικοστεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο, όπως πρεδνιζόνη ή μεθυλοπρεδνιζολόνη. Αυτά περιορίζουν την φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Οι παρενέργειες των κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά αν τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, εμφάνιση διαβήτη και λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση). Αν ένα κορτικοστεροειδές είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία της αγγειίτιδας, τότε μάλλον θα λάβετε τη χαμηλότερη δυνατή δόση.

Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν δεν ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας στα κορτικοστεροειδή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κυτταροτοξικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων εξαλείφουν ή να μειώνουν την λειτουργία εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν τη φλεγμονή. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη και κυκλοφωσφαμίδη. Πιθανές παρενέργειες της κυκλοφωσφαμίδης περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, στειρότητα και μόλυνση. Έτσι, ακόμη κι αν αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο της φλεγμονής, δεν είναι πάντοτε η πρώτη επιλογή, ειδικά για μακροχρόνια θεραπεία.

Πηγή: iatropedia

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ