Ποιο χρώμα έχουν οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους – Δείτε το top 10 (Πόσο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ένα αυγό την ημέρα)

1
297

Αν αισθάνεστε λυπημένοι, επιλέξτε τροφές αυτού του χρώματος και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι κίτρινου χρώματος τροφές μας κάνουν πιο χαρούμενους σε σύγκριση με τις τροφές άλλων χρωμάτων.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένες τροφές απελευθερώνουν στον εγκέφαλο σημαντικά επίπεδα των ορμονών της χαράς, την οποία έχουμε συνδέσει με το συγκεκριμένο χρώμα.

Σε ποσοστό 70% οι συμμετέχοντες συνέδεσαν τα κίτρινα φαγητά με την ευτυχία. Η ομελέτα μάλιστα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων κίτρινων τροφών με το 61% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι είναι το φαγητό που τους προκαλεί χαρά.

Οι ψυχολόγοι εικάζουν ότι η θετική ανταπόκριση στο κίτρινο διαμορφώνεται σε νεαρή ηλικία μέσα από τη ζεστασιά του ήλιου ή τα φωτεινά χρώματα των παιχνιδιών.

bigstock Omelette for St Patrick day 117466790

Όσο πιο κίτρινο είναι ένα παιχνίδι, ένα ρούχο ή ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο τονώνεται η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, εκλαμβάνοντας το κίτρινο χρώμα ως ένα ζωηρό και παράλληλα ζεστό ερέθισμα και τοποθετώντας το πολύ υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλη απόχρωση του ορατού χρωματικού φάσματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, νευροψυχολόγο Dr David Lewis, τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, καθώς στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες, το κίτρινο χρώμα συνδέεται με παράνοια και τρέλα. Στο πεδίο των τροφών όμως, αποδείχθηκε ότι το κίτρινο χρώμα είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό. Προφανώς επειδή συνδέεται με την αίσθηση της υποκείμενης γεύσης. Το δεύτερο πιο δημοφιλές πιάτο είναι τα μακαρόνια με τυρί (55%).

Η δεκάδα των πιο δημοφιλών κίτρινων τροφών διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ομελέτα 61%
2. Μακαρόνια με τυρί 56%
3. Μπανάνες 55%
4. Τηγανίτες 54%
5. Αυγά ποσέ 53%
6. Κέικ λεμονιού 52%
7. Χτυπημένα αυγά 49%
8. Αυγοφέτες 49%
9. Creme Brulee 48%
10. Ανανάς 37%

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ένα αυγό την ημέρα

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ένα αυγό την ημέρα
Το «ταπεινό» αυγό είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης, ωστόσο τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν… αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή. Άλλωστε, οι πιο πρόσφατες οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans 2015) δεν θέτουν όρια στα επίπεδα πρόσληψης χοληστερόλης από τη διατροφή, ενώ κατατάσσουν το αυγό στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στοεπίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής υποδεικνύει ότι το αυγό ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

bigstock Eggs In A Wooden Bowl 79286554

Ερευνητές από το Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν ανέλυσαν 7 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τον ρόλο του αυγού στην καρδιαγγειακή υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγού και τηςστεφανιαίας νόσου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση αυγού φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ένα αυγό την ημέρα συσχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Το αυγό έχει πολλαπλά διατροφικά οφέλη, όπως η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ντόμινικ Αλεξάντερ. «Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ